Ce contine acordul cu FMI: Impunerea de plafoane trimestriale pentru deficitul bugetar si inflatie. Limita maxima a inflatiei: 7,4% la sfarsitul lunii iunie
Conform memorandumului tehnic pe care Guvernul l-a semnat cu FMI (document atasat), Fondul a impus plafoane pentru deficitul bugetar, inflatie, garantiile guvernamentale, restructurarea companiilor de stat. Deficitul si inflatia trebuie raportate trimestrial, insa o serie de date, precum datoria publica, garantiile de stat si cheltuirea fondurilor UE, trebuie transmise lunar, de catre Ministerul de finante, la FMI.
Din memorandumul tehnic semnat intre Guvern si FMI:
- Deficitul bugetar va fi monitorizat trimestrial, pe baza balantei cash a bugetului general consolidat. Autoritatile se vor consulta cu FMI asupra unor masuri corectiva in cazul in care apar dificultati in ce priveste veniturile bugetare si finantarea bugetului.
Criteriile de performanta trimestriale:
Sfarsitul lui iunie: 14,508 miliarde lei, sfarsitul lui septembrie: 18,612 miliarde lei; sfarsitul lui decembrie: 24,363 miliarde lei
- Daca diferenta dintre deficitul bugetar si plafoanele impuse de FMI depaseste 200 milioane de lei, in fiecare din trimestre, si decat cele care vor fi stabilite pentru 2010 in cadrul celei de-a doua revizuiri a documentelor, MFP se va consulta cu staff-ul FMI.
Conform Clauzei de monitorizare a inflatiei, inclusa in memorandumul tehnic, BNR trebuie sa se consulte cu staff-ul FMI daca rata inflatiei iese din marjele trimestriale mentionate:
- Iunie 2009: intre 4,4 si 7,4%
- Septembrie 2009: intre 3,7% si 6,7%
- Decembrie 2009: intre 2,5% si 5,5%
Criterii de performanta care limiteaza garantiile guvernamentale acordate sectorului privat non-financiar si companiilor publice: de asemenea, trimestriale; iar plafonul stabilit a fost de 6 miliarde de lei pentru fiecare trimestru din 2009.
Si pentru cheltuielile guvernamentale, cu exceptia celor aferente fondurilor UE, au fost stabilite plafoane trimestriale.
- Astfel, cheltuielile guvernamentale (valori cumulate) trebuie sa fie de maxim 87,505 miliarde lei, la finalul lui septembrie: 132,3 miliarde lei iar la finalului lunii decembrie de maximum 182,7 miliarde lei.
FMI a impus conditii si in ce priveste monitorizarea companiilor de stat.
- Ministerul finantelor si Ministerul Muncii si alte institutii de resort trebuie sa furnizeze informatii cae sa ateste ca un sistem de monitorizare a companiilor publice va fi functional pana la momentul primei revizuiri a acordului. Pe perioada programului, se vor furniza informatii care atesta ca sanctiuni – sub forma reducerii remuneratiilor sau demiteri ale managementului companiilor – au fost adoptate, daca nu se realizeaza tintele de restructurare la aceste entitati.
Guvernul trebuie sa raporteze lunar datele legate de finantarile europene (plati in avans si rambursari)., cheltuielile si subventiile acoperite de fonduri europene sau eligibile pentru plata, in cadrul proiectelor aprobate pentru finantare de comun acord cu UE
Situatia preliminara lunara a bugetului de stat trebuie, de asemenea, raportata pana la data de 25 a lunii urmatoare.
In mod similar, vor fi raportate lunar si datele legate de garantiile guvernamentale si datoria publica. Alte informatii trebuie raportate trimestrial.
Din angajamentele Guvernului, precizate in Scrisoarea de intentie adresata FMI:
- BNR va continua imbunatatirea cadrului legislativ si se va consulta cu staff-ul FMI inainte sa introduca orice regulament prudential nou sau revizuit pentru banci.
- Ne angajam, de asemenea, sa aducem standardele de contabilitate in linie cu parcticile internationale, asa cum sunt reflectate in Standardele Internationale de Raportare Contabila (IFRS). Acest fapt va reduce constrangerile in regulamente penrtru bancile transnationale si pentru corporatii.
- Banca Nationala este decisa sa aduca inflatia treptat la targetul oficial de 3,5% +/- 1 procent. In cadrul acestui program, evolutia catre acest target va fi monitorizata in cadrul programului prin Clauza de consultare asupra inflatiei.
- Pierderile in rezerva BNR care depasesc 2 miliarde de euro pe o prioada de 30 de zile, in timpul derularii programului, necesita consultare cu staff-ul FMI.
- Vor fi modificate procedurile pentru garantarea depozitelor in vederea simplificarii si accelerarii platilor. Prin legislatia modificata se va asigura plata garantiei intr-o perioada de 20 de zile, in linie cu Directiva europeana legata de schemele de garantare.
- Prima revizuire a programului va avea loc pe 15 septembrie 2009 si cea de-a doua pe 15 decembrie 2009.
Angajamente in ce priveste legislatia:
- Adoptarea legii salarizarii unice a bugetarilor: 20 octombrie 2009
- Adoptarea amendamentelor la legea bancara pentru a intari abilitatea BNR de a solicita actionarilor bancilor cresterea capitalizarii si limitarea distribuirii profitului : 30 iunie 2009
- Adoptarea amendamentelor legate de legislatia garantarii depozitelor : 30 August 2009
- Prezentarea legislatiei responsabilitatii fiscale si planul de implementare, in Parlament: 30 noiembrie 2009
FMI a publicat miercuri seara, 10 iunie, memorandumul tehnic si alte documente legate de acordul incheiat cu Guvernul Romaniei. Documentele pot fi gasite aici.