Ce modificări fiscale intră în vigoare din iulie: Tichete de masă mai mari, 700 lei pentru pensionari, e-Transport, e-Factura, 50 bani la carburanți și controale ANAF
Se întâmplă destul de multe lucruri de la 1 iulie 2022, în materie de fiscalitate. Printre altele, tichetele de masă cresc la 30 de lei, pensionarii vor primi 700 lei, se aplică sistemul e-transport, SAF-T pentru marii contribuabili, ar trebui să scadă prețul la carburanți cu 50 de bani/litru, iar ANAF urmează să facă controale masive chiar și la persoane fizice.
UPDATE vineri 1 iulie: tot ceea ce vedeti mai jos se află în Monitorul oficial – unele publicate joi. HotNews.ro a pregătit un text actualizat pe temă.
1. Valoarea nominală maximă a tichetului de masă pe care angajatorii o pot oferi angajaților crește la 30 lei per angajat, pentru fiecare zi lucrată, din luna iulie a acestui an. (se află în Monitorul oficial)
2. Marii contribuabili vor trebui să aplice SAF-T, fiind obligatoriu pentru ei, după ce au trecut cele 6 luni privind perioada de grație. (se află în Monitorul oficial)
Este vorba despre completarea Declarației 406.
3. În luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei. Acesta se acordă o singură dată, adică doar în această lună. (se află în Monitorul oficial)
4. e-Transport sau Radarul mărfurilor se aplică de la 1 iulie. (se află în Monitorul oficial)
Dacă există un transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, dar și alte bunuri ce nu sunt considerate cu risc fiscal, toate bunurile transportate se vor declara în sistemul RO e-Transport.
IMPORTANT: Sancțiunile al e-Transport se vor aplica din 1 octombrie (s-a modificat față de proiect).
5. e-Factura se aplică de la 1 iulie 2022 pentru produsele cu risc fiscal ridicat în relația B2B.
Este vorba despre:
• Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile.
• Băuturi alcoolice
• Construcții noi
• Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)
• Îmbrăcăminte și încălțăminte
B2G e tot de la 1 iulie.
6. Angajările la stat sunt suspendate de la 1 iulie până la 31 decembrie 2022. De precizat că pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor sau examenelor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată. (Se află în Monitorul oficial)
7. Se modifică Codul de procedură fiscală în sensul că „aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârşirii faptei” – la ora publicării acestei știri încă nu era apărută în Monitorul oficial, dar probabil în câteva ore o să fie, fiind adoptată miercuri.
Anterior, termenul era de 6 luni, dar ANAF a pierdut procese, așa că Ministerul Finațelor a decis să modifice legislația.
Are de-a face cu faptul că amenda contravențională aplicată pentru neplata anumitor impozite se prescrie în șase luni şi nu în cinci ani, cum a reținut ANAF, un proces în acest sens fiind câștigat recent de avocați de la Băncilă, Diaconu și Asociații.
8. Reducere de 50 de bani/litrul de benzină și motorină de la 1 iulie. Acest lucru urmează să fie adoptat chiar joi de Guvern
9. Controale masive ale ANAF la persoane fizice de la 1 iulie. În acest sens, angajații ANAF își vor lua informații din toate sursele, inclusiv de pe rețelele de socializare.
Vezi: Cum se vor desfășura controalele ANAF la persoane fizice din iulie
10. ANAF va demara controale la 140 de mari contribuabili, ca urmare a unei analize de risc.
12. Fiscul va începe controale pe litoral pentru că unii agenți economici nu dau bon fiscal la șezlonguri.
13. Operațiunea Cronos va reporni, președintele ANAF declarând pentru HotNews.ro că s-au făcut analize de risc, s-au stabilit niște zone și agenți economici care sunt cu risc de a practica această muncă la negru.
Sursă foto: DreamStime.com