Sari direct la conținut

Ce optiuni are Guvernul pentru formarea unei burse a gazelor​

HotNews.ro

Guvernul a depasit termenul stabilit impreuna cu FMI pentru desemnarea operatorului pietei gazelor. Potrivit scrisorii de intentie transmisa FMI, Guvernul ar fi trebuit sa stabileasca pana la 1 aprilie operatorul care va dezvolta o platforma de comercializare a gazelor naturale (bursa gazelor). Pana in prezent, nu a fost luata o decizie clara, fiind analizate patru variante, din care doua sunt cele mai discutate. Vezi in text care sunt optiunile Guvernului in vederea numirii unui operator de sistem.

  • O varianta este dezvoltarea unei platforme prin intermediul Operatorului de energie electrica din Romania (OPCOM). Sustinatorii acestei variante spun ca avantajul este ca OPCOM are experienta, iar crearea unei platforme ar fi mai rapida si mai putin costisitoare avand in vedere ca detine deja soft-urile necesare.
  • Alta varianta este dezvoltarea unei platforme ca filiala a Transgaz. Sustinatorii acestei variante spun ca Transgaz are dreptul sa-si infiinteze o filiala pentru tranzactionarea gazelor asa cum a facut si Transelectrica in cazul OPCOM.
  • O a treia varianta este formarea unei platforme cu actionariat format din mai multi jucatori de pe piata: producatori, furnizori.
  • A patra varianta este dezvoltarea unei platforme de catre Bursa Romana de Marfuri.

Primele doua, OPCOM sau Transgaz, sunt cele mai discutate variante. Potrivit informatiilor HotNews.ro in perioada imediat urmatoare va fi luata o decizie. Indiferent de operatorul care va fi desemnat, operatiunile de comercializare a gazelor printr-o bursa trebuie sa inceapa la 1 ianuarie 2013.

La fel ca si in cazul energiei electrice, operatorul va trebui sa indeplineasca rolul de administrator al pietei gazelor. Va fi un cadru organizat pentru desfasurarea tranzactiilor comerciale atat pe piata pentru ziua urmatoare, cat si pe piata centralizata pentru contracte bilaterale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro