Sari direct la conținut

Ce propuneri de simplificare a achizitiilor publice trimite Guvernul la Bruxelles

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca Guvernul va transmite, luni, Comisiei Europene, o forma simplificata a legii achizitiilor publice. Marius Gogescu, presedintele autoritatii de resort, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia a transmis Guvernului niste propuneri legate de reducerea unor instrumente birocratice, insa nu este vorba despre modificari de fond, deoarece legislatia nationala este deja in concordanta cu reglementarile europene.

Basescu : „legea trebuie profund debirocratizata”

Traian Basescu a mentionat initiativa de simplificare a legislatiei in contextul imbunatatirii accesului la fondurile europene.

Legea trebuie „sa respecte standardele, criteriile europene, pe de alta parte, sa fie profund debirocratizata. De ce aceasta necesitate: legea achizitiilor publice, in forma in care ea este acum, a fost discutata cu Comisia Europeana, era o conditie inainte de intrarea in Uniunea Europeana si are un nivel de birocratie draconic aproape, pentru ca Romania inca nu era suficient de credibila ca va utiliza, fara incercari de fraudare, fondurile europene.

In acest moment exista deschiderea Uniunii Europene sa renunte la foarte multe conditii fortate din legea care a fost convenita pentru Romania sa se vina pe o lege simpla”, a declarat Presedintele vineri, in cadrul unei intalniri cu mediul de afaceri, organizata de Alianta Confederatiilor Patronale din Romania.

Acesta a mai spus ca Departamentul de Afaceri Europene coordoneaza proiectul de simplificare a legislatiei amintite iar forma finala va fi transmisa, luni, Comisiei Europene.

„Prevederile nationale sunt in acord cu reglementarile europene”

„Fondurile europene au o problema cu organizarea in interiorul Autoritatilor de Management, este vorba mai ales de componenta de evaluare a unor proiecte, care tine de organizarea acestor institutii”, a declarat pentru HotNews.ro Marius Gogescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice.

Legat de propunerile concrete ale institutiei de resort, Gogescu a spus ca ANRMAP a transmis niste propuneri inca de anul trecut, care nu au fost luate in seama de Guvernul Tariceanu. Potrivit acestuia, este vorba despre niste instrumente birocratice care intarzie procedurile si nu despre prevederile de fond ale legislatiei achizitiilor, fiindca acestea din urma sunt in concordanta cu legislatia europeana.

Practic, este vorba despre o Hotarare de Guvern ale carei prevederi trebuie modificate. Spre exemplu, ANRMAP propune eliminarea existentei obligatorii a Programului Anual al Achizitiilor Publice, din cauza caruia se intarzie, la inceput de an, demararea achizitiilor. Tot ANRMAP propune eliminarea prevederii care solicita autoritatilor „verificarea surselor de finantare” inainte de demararea procedurilor, deoarece, spune Gogescu, „procedura in sine nu presupune o cheltuiala bugetara”.

Alta propunere este legata de rolul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) in procedurile care se refera la proiectele mari de infrastructura. „Am solicitat clarificarea situatiei: daca se doreste ca, in cazul acestor proiecte, contestatiile sa mearga direct la Curtea de Apel, si nu la CNSC, sa fie stabilite chestiunile procedurale necesare”, a explicat Gogescu.

Alte propuneri ?

Departamentul de Afaceri Europene a centralizat, pana acum, de la mai multe instituii, propuneri pentru documentul care urmeaza a fi transmis la Bruxelles.

UPDATE Vasile Puscas, seful DAE, a declarat pentru HotNews.ro ca este vorba despre reducerea sarcinilor administrative, „atat privind simplificarea procedurala cat si scurtarea timpilor de procedura. Pentru aceasta, trebuie sa facem modificari in legislatie. Este vorba, spre exemplu, de reducere a termenelor prevazute pentru procedurile de achizitie de la 80 de zile la circa 30 de zile”, mai ales pentru procedurile care se refera la proiecte majore.

„Vor urma revizuiri in ce priveste procedurile din ghidurile solicitantilor, adica legislatia secundara la mnivelul Autoritatilor de Management. Aceste institutii au transpus intr-o forma birocratica unele prevederi europene”, a explicat Puscas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro