Sari direct la conținut

Ce se mai intampla cu televiziunea digitala terestra: SNR a alocat 370.000 de euro pentru achizitia de excitatoare cu care sa upgradeze emitatoarele TV analogice

HotNews.ro
Televiziune digitala terestra, Foto: Free Images
Televiziune digitala terestra, Foto: Free Images

SNR, operatorul national care transmite posturile publice de radio si televiziune, vrea sa cumpere 52 de excitatoare cu care sa upgradeze in digital emitatoarele TV analogice, contract cu o valoare estimata de 370.000 de euro, potrivit unui anunt publicat joi, 5 mai, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Licitatia are loc in conditiile in care SNR risca o amenda cuprinsa intre 5.000 de lei si 100.000 de lei daca nu va asigura o acoperire cu televiziune digitala terestra de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016. Aria de acoperire a acestei retele ajunsese la circa 56% din populatie la sfarsitul anului trecut.

  • Informatie de context despre televiziunea digitala terestra:

Reteaua nationala de televiziune digitala terestra, care ar trebui sa le ofere romanilor posibilitatea de a receptiona pe cale radio din eter, fara plata unui abonament, pana la maxim 16 programe TV publice si private ar trebui sa acopere 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016.

Pentru receptia programelor este nevoie de o simpla antena terestra si un televizor digital (in standard DVB-T2) sau un televizor clasic legat la un receptor digital (set top box) tip DVB-T2. Televiziunea digitala terestra ar putea fi o alternativa la platformele TV prin cablu si satelit.

Obligatia implementarii acestei retele sta in sarcina SNR, operatorul national care transmite posturile publice de radio si televiziune, care este insa foarte aproape de esecul unei a doua licitatii pentru dezvoltarea acestei retele.

  • SNR a lansat in urma cu o zi o noua licitatie pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a lansat joi in SEAP o noua licitatie pentru ‘achizitia de echipamente cu care sa upgradeze la DVB-T2, emitatoare analogice UHF, produse de Rohde Schwarz, Harris si ABE. Aceste echipamente vor prelua la intrare stream-ul T2-MI, atat pe suport IP cat si pe suport ASI si vor transmite la iesire semnalul modulat DVB-T2 pe suport RF”.

Valoarea estimata fara TVA a contractului este de 370.000 de euro, finantat din fonduri proprii, si presupune achizitia a 52 de excitatoare/modulatoare DVB-T2. Durata de implementare a proiectului este de 6 luni incepand de la data atribuirii contractului. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 21 iunie 2016. (detalii in caietul de sarcini atasat).

  • SNR risca o amenda de pana la 100.000 de lei daca nu va asigura o acoperire de 90% din populatie cu televiziune digitala terestra pana la sfarsitul acestui an

HotNews.ro a scris in exclusivitate, luna trecuta, ca SNR risca o amenda cuprinsa intre 5.000 de lei si 100.000 de lei daca nu va asigura o acoperire cu televiziune digitala terestra de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, dupa cum ne-au precizat oficialii Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

Aria de acoperire a acestei retele ajunsese la circa 56% din populatie la sfarsitul anului trecut. SNR, care se afla aproape de anularea unei a doua licitatii pentru dezvoltarea acestei retele de televiziune, sustine ca, prin resurse proprii, a implementat o solutie tehnica de tranzitie de la televiziunea analogica la cea digitala si ca isi va respecta obligatiile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro