Sari direct la conținut

Ce se întâmplă dacă lași bacșiș mai mare de 15%? Ce taxe se plătesc și de unde a pornit apariția legii

HotNews.ro
Bacsis la restaurant, Foto: Uatp1 | Dreamstime.com
Bacsis la restaurant, Foto: Uatp1 | Dreamstime.com

Legea adoptată de Parlament, privind impozitarea bacșișului (care se aplică de la 1 ianuarie 2023), spune că bacșișul este impozitat cu 10%. Dar este vorba strict despre sumele între 0-15%. Este totuși o întrebare care are unele implicații tehnice mai ales pentru angajator: Ce se întâmplă dacă clientul este mai generos și vrea să lase mai mulți bani, să spunem 20%, și utilizează card bancar?

Ne referim la card bancar pentru că vor fi situații în care numerarul poate nu va fi trecut în nota de plată, deci statul nu va ști de ei.

HotNews.ro a discutat cu Cornel Grama, consultant fiscal.

În principiu, legea spune așa (Legea 376/2022):

“Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat “

Cu alte cuvinte, spune Grama, am posibilitatea să las bacșiș un procent între 0 și 15% prin completarea acestuia pe nota de plată adusă înaintea eliberării bonului fiscal sau să scriu o sumă în valoare absolută (nu procentual) cu valoarea bacșișului.

„Aceasta evident poate depăși cei 15% pentru că legiuitorul nu văd să mă limiteze”, afirmă consultantul fiscal.

El spune că în această situație, în care este lăsat un bacșiș mai mare, barul sau restaurantul are două posibilități:

1. Să includă suma rămasă ca venit salarial pentru angajați, caz în care se plătește impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensii.

2. Să fie introduși în firmă, dar să plătească celelalte taxe pentru ei, cum ar fi TVA (plus alte taxe care se plătesc ulterior, de exemplu impozit pe profit/venit – după caz).

Așadar, faptul că politicienii nu s-au gândit la astfel de lucruri poate duce la o problemă din punct de vedere fiscal pentru firme. Decizia va fi, evident, la angajatori.

Cine a cerut reglementarea fiscală bacșișului

Pentru cei care nu știu, această lege a pornit de la unii antreprenori din Horeca în urmă cu câțiva ani.

Mai exact, în august 2019 a fost o conferință de presă la care au participat, pe lângă unii patroni, și Eugen Teodorovici, la acea vreme fiind ministru al Finanțelor și senator, precum și Mirela Călugăreanu (atunci șefă ANAF). Din partea mediului de afaceri s-au aflat Dragoș Anastasiu și Dragoș Petrescu de la RBL, atunci reprezentând Coaliția pentru Dezvoltarea României.

Dragoș Petrescu spunea: “Această măsură va duce la creșterea veniturilor angajaților din sectorul ospitalității și, practic, va determina o stabilizare a forței de muncă în acest sector din România. Știți cu toții cât de important este astăzi să ne păstrăm oamenii, să ne păstrăm angajații în România și această măsură ne va ajuta.

Am găsit la Ministerul Finanțelor o ușă deschisă. Ne-a primit solicitările și sunt convins că vom ajunge la o reglementare”.

Eugen Teodorovici s-a arătat deschis la ideea mediului de afaceri prezent la întâlnire: “Din partea noastră ca Minister de Finanțe este obligația noastră să ascultăm mediul de afaceri și ori de câte ori vine cu o propunere, să le dăm curs. Este o discuție de ceva timp începută”.

Dragoș Anastasiu preciza: „Trebuie să vorbim despre transparentizarea veniturilor, care e un lucru important. E un lucru important care duce la evitarea evaziunii fiscale”.

Vedeți întregul VIDEO de mai jos, filmat la acea vreme de colegii de la StartupCafe.ro

Ulterior, Ministerul Finanțelor a făcut proiectul (foarte repede) și l-a pus în dezbatere publică. Pentru cei care nu-și amintesc, vedeți textul scris în 2019 privind proiectul de ordonanță care fiscalizează bacșișul (link).

Ulterior, Teodorovici l-a luat și l-a transformat în inițiativă legislativă. La finalul anului 2022 a ajuns să fie adoptată impozitarea bacșișului.

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro