Sari direct la conținut

Ce se schimbă în taxarea economiilor la bancă odată cu 2023: mai mulți bani către stat dacă ai depozite mai mari

HotNews.ro
Bani - bancnote, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Bani - bancnote, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

În 2022 au fost dobânzi ceva mai mari la bănci, iar în 2023 vor fi încasate de deponenți. Cei care au mai mulți bani în bănci vor fi loviți, pe lângă inflația care afectează pe toată lumea, și de noua taxare a statului, adică scăderea plafoanelor la Declarația unică (activități independente etc.).

Modificările la Codul fiscal prevăd că dacă depășești anumite plafoane pe venituri va trebui să plătești și contribuția la sănătate. În cazul de față, e foarte ușor să-l depășești pe cel de 6 salarii minime, dacă ai un depozit ceva mai mare.

La final de noiembrie veneam cu următorul exemplu: la un depozit de 260.000 de lei (circa 52.800 euro la cursul acelei perioade), câștigul este de peste 18.000 de lei (dacă ne uităm la topul dobânzilor în lei din piață).

Asta înseamnă că dacă cineva a vândut un apartament ori a avut o moștenire și a băgat banii într-un depozit la bancă va trebui să depună Declarația Unică și să plătească 10% CASS.

Adică va plăti atât 10% care sunt reținuți la sursă (1.800 lei), la care se mai adaugă încă 1.800 lei din contribuția la sănătate, pentru că trebuie să depuneți Declarația unică. Deci statul va păstra 3.600 lei.

Evident, nu știm cât va fi salariul minim în 2024 (în funcție de care va fi plafonul de 6 salarii minime – calculul de mai sus e orientativ), dar cei care încasează dobânzile trebuie să păstreze o parte din banii din dobândă pentru a-i da către stat. Asta pentru că modificările la Codul fiscal prevăd că noile plafoane intră în vigoare odată cu veniturile anului 2023.

Așadar, dacă te-ai bucurat de o dobândă ceva mai mare, care poate nu a reușit să acopere inflația, dar tot e mai bună decât nimic, ei bine va trebui să dai mai mulți bani statului.

Citește și:

Toate măsurile care intră în vigoare la 1 ianuarie și îți afectează finanțele personale în 2023

Ai venituri din chirii? Ce trebuie să faci și să știi în 2023

Salariul minim crește la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023/ Cât va lua angajatul în mână, dar și cei din construcții și agricultură

Ce trebuie să știi dacă ai microîntreprindere sau îți faci una în 2023: ce s-a schimbat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro