Sari direct la conținut

​Ce trebuie să știi dacă ai microîntreprindere sau îți faci una în 2023: ce s-a schimbat

HotNews.ro
Regimul microintreprinderilor si taxarea in 2023, Foto: Josepalbert13 | Dreamstime.com
Regimul microintreprinderilor si taxarea in 2023, Foto: Josepalbert13 | Dreamstime.com

Tot ceea ce înseamnă microîntreprindere se schimbă din 2023, având în vedere modificările fiscale din Ordonanța 16 (cea a creșterilor de taxe), cu schimbările din Legea 370/2022. Guvernul a făcut mai multe modificări în privința acestui regim fiscal.

Așa cum spunea și Dan Manolescu, președitele Camerei Consultanților Fiscali, de la 1 ianuarie toate firmele sunt considerate plătitoare de impozit pe profit și, prin opțiune, pot fi microîntreprinderi dacă îndeplinesc anumite condiții.

În primul rând, dacă vrei să-ți faci o microîntreprinere, trebuie să știi că plafonul veniturilor în 2023 este de 500.000 euro, ca să plătești impozitul de 1% (3% nu mai există), dar vedeți că au apărut și alte condiții.

Dacă ai deja o microîntreprindere și te afli, în 2022, sub 1 milion de euro, vei putea rămâne la același regim, atâta timp cât nu vei depăși 500.000 euro în 2023. Dacă ai depășit, treci la impozit pe profit.

O altă condiție: poți să deții mai mult de 25% din capitalul social al unei microîntreprinderi în cel mult 3 societăți. În caz contrar, dacă deții mai mult de 25% în mai mult de 3 societăți, trebuie să te deczi ce societăți trec la plata impozitului pe profit.

Condiția salariatului ca să fii pe regimul micro

Tot ca să fii microîntrepindere trebuie să ai cel puțin un salariat cu normă întreagă. Practic, nu vor mai exista microîntreprinderi fără salariat pentru cota de 3% (pentru că nu mai există).

Acesta poate să fie ori cu contract de muncă pe 8 ore, ori poți avea mai mulți salariați cu timp parțial care în total să cumuleze 8 ore. De asemenea, mai poți avea un contract de mandat a cărei sumă să fie echivalentă cu salariul minim (de exemplu un administrator).

Una dintre prevederi este interpretabilă, așa că mare grijă la ea, până vin autoritățile cu lămuriri: suspendarea contractului de muncă poate genera ieșirea din condiția de micro și, ca atare, explica Manolescu recent, atenție cu concediile medicale și cu alte suspendări ale contractului că îți poți pierde statutul de micro.

Taxarea dividendelor în 2023

Deși facem referire doar la microîntreprinderi, această prevedere se aplică tuturor firmelor, deci și micro.

Dividendele distribuite în 2023 vor fi taxate cu 8%, în loc de 5% cum este în prezent. Chiar și cele pe trimestrul 4 din 2022, deoarece se vor acorda anul viitor.

Aici intră și dividendele din anii trecuți pe care dorești să le distribui în 2023: tot 8%.

Microîntreprinderi în HORECA în 2023

Dacă ai o afacere pe regimul micro în Horeca, ori vrei să activezi în acel domeniu anul viitor, ia în considerare tot ceea ce am scris mai sus.

De ce?

Horeca nu mai are impozit specific în 2023. Firmele vor avea de ales între microîntreprindere (cu 1% cum am explicat mai sus) sau impozit pe profit.

Și încă ceva important: se majorează cota redusă de TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant și de catering, precum și pentru activitățile de cazare hotelieră.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro