Sari direct la conținut

Cea mai mare dintre geoglifele din lume, descoperită în India cu ajutorul ​Google Earth

HotNews.ro
Geoglife India, Foto: Archaeological Research in Asia / Carlo Oetheimer and Yohann Oetheimer /
Geoglife India, Foto: Archaeological Research in Asia / Carlo Oetheimer and Yohann Oetheimer /

Un set de linii sinuoase găsite în deșertul Thar din India ar putea fi una dintre cele mai mari geoglife descoperite vreodată, potrivit Live Science.

Geoglifele, care sunt desene întinse formate cu pământ sau piatră, nu au fost descoperite anterior în India, deși sunt cunoscute din alte deșerturi din Peru și din Kazahstan.

Desenul indian este alcătuit din mai multe spirale și o linie lungă, șerpuitoare, care se dublează din nou pe sine în mod repetat. În concluzie, modelele acoperă 20,8 hectare din regiunea aridă de lângă granița cu Pakistanul. O drumeție de-a lungul tuturor liniilor ar însemna o călătorie de 48 de kilometri.

Nu este clar de ce au fost făcute liniile, deși sunt situate în apropierea mai multor stânci și pietre memoriale, acestea din urmă fiind sculptate cu imagini ale zeităților hinduse Krishna și Ganesha.

Liniile pot avea un fel de semnificație religioasă sau ceremonială, spun descoperitorii și cercetătorii francezi independenți, Carlo Oetheimer și Yohann Oetheimer, care au scris despre aceste linii pentru viitorul număr din septembrie al revistei Archaeological Research in Asia.

Modelul general nu este vizibil de la sol, deoarece nu există un punct înalt în apropiere și terenul este plat. Doar cercetând regiunea pe Google Earth au putut să descopere geoglifele.

Linii monumentale

Cercetătorii au descoperit pentru prima dată liniile pe Google Earth în 2014, în timp ce realizau o sondare virtuală al regiunii. În 2016, au vizitat o colecție de site-uri interesante. Mai multe pete promițătoare s-au dovedit în final a fi doar brazde de pâmânt de la o plantare de arbori. Dar lângă satul Boha, cercetătorii au găsit modele care nu aveau nimic de-a face cu agricultura.

„Liniile Boha se remarcă în ceea ce privește dimensiunea lor monumentală, forma lor (o spirală gigantică și o spirală mică, ovoidală, plus câteva porțiuni de linii legate de principalele motive) și orientarea spiralei gigantice”, a descris Oetheimers într-un e-mail către Live Science.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro