Sari direct la conținut

CEDO a respins plangerea formulata impotriva statului roman de Millennium Building Development, dezvoltatorul turnului de langa catedrala Sfantul Iosif

HotNews.ro

CEDO a respins plangerea formulata de Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de langa biserica Sfantul Iosif, impotriva Satului Roman, potrivit unui comunicat de presa trimis de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti. In plangerea formulata in ianuarie 2012, MBD reclama faptul ca deciziile Curtii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizatiei de constructie a Cathedral Plaza, violeaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza proprietatea privata si consfinteste dreptul la un proces echitabil.Reprezentantii MBD au refuzat sa comenteze.

„Decizia CEDO din 10 aprilie 2012 are doua parti. In prima parte, Curtea Europeana, asemenea instantelor interne, a considerat ca hotararea Senatului Romaniei nr. 5/2007 nu a adus atingere dreptului la respectarea bunurilor MBD si, in consecinta, Cathedral Plaza nu se afla sub protectia articolului 6 al Conventiei Drepturilor Omului. Reamintim ca, prin hotararea amintita mai sus, Senatul Romaniei a validat raportul Comisiei de ancheta prin care acesta cerea Guvernului sesizarea Parchetului pentru cercetarea infractiunilor savarsite la avizarea si autorizarea constructiei Cathedral Plaza si exproprierea ei pentru protejarea Catedralei Sf. Iosif. In a doua parte, in care MBD contesta decizia Curtii de Apel Suceava, CEDO a respins plangerea ca fiind tardiva”, se arata in comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Pe 3 noiembrie 2010, Curtea de Apel Suceava a declarat irevocabil ilegala autorizatia de construire a Cathedral Plaza deoarece dezvoltatorul nu a avut acordul notarial al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti, nu a facut expertiza Catedralei inainte de inceperea lucrarilor si nu s-a adresat unei autoritati necompetente pentru emiterea actului administrativ.

„Acum, dupa ce si aceasta incercare a Millenium Building Development a fost zadarnicita, asteptam cu incredere o decizie a Justitiei din Romania prin care sa se dispuna dezasamblarea acestei cladiri ilegale si periculoase din vecinatatea Catedralei Sf. Iosif, justitia fiind eliberata de presiunea artificiala pusa pe umerii ei si ai autoritatilor Statului Roman de interesele beneficiarului”, a declarat Pr. Gabriel Popa, secretar al ARCB.

Prin respingerea de catre CEDO a plangerilor dezvoltatorului Cathedral Plaza, Arhiepiscopia sustine ca nu mai exista nicio posibilitate ca hotararile judecatoresti favorabile bisericii sa fie schimbate si nici ca statul roman sa aiba vreo obligatie fata de beneficiarul Cathedral Plaza.

Contactati telefonic de HotNews.ro, reprezentantii MBD au refuzat sa comenteze.

Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie 2006. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor intre Arhiepiscopie si dezvoltatori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in vara anului trecut. La cateva zile dupa, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD „stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza”. In prezent Arhiepiscopia a cerut in instanta demolarea cladirii, procesul aflandu-se pe rol.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro