Cele 600 de locuințe achiziționate de Primăria Capitalei pentru medici nu ajung doar la personalul medical ci și la directori, bucătari, fochiști sau electricieni. Chiriile sunt de maxim 110 lei/lună
Cele 600 de locuințe achiziționate de Primăria Capitalei pentru medici nu ajung doar la personalul medical ci și la ceilați angajați ai Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale. Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General a aprobat miercuri lista cu persoanele cărora vor fi închiriate primele 210 locuințe pentru medici, iar acolo figurează pe lângă medici, asistente și infirmiere și directori economici, director medical, operatori calculatori, lacătuș, electrician, spălătoreasă, referent, fochist, muncitori necalificați, bucătari, fochist. Chiriile sunt de maxim 110 lei/lună.
Cătălin Deaconescu, consilier PNL, a tras atenția asupra acestui fapt:
”Noi am luat mai multe decizii pentru realizarea unei diferențe de tratament justificat pentru personalul medical din spitalele din subordinea Consiliului General, în încercarea de a-i detremina pe aceștia să rămână în țară și să lucreze în aceste spitale. De la hotărârea noastră inițială, care se referea la medici, am ajuns la personalul mediu, iar astăzi ajungem să aprobăm o listă de priorități în care figurează ingineri, economiști, brancardieri, portari, ajutor de bucătar, bucătar șamd. Vă întreb doamnă primar general, având în vedere și constrângerile financiare prin care suntem nevoiți să trecem (…) și deciziile CEDO privind discriminarea, vă întreb dacă prin inițierea acestui proiect vă propuneți să aduceți această discriminare între un economist care lucrează la un spital al Municipiului București și unul care lucrează la muzeul municipiului București sau la o școală, o altă subordonată a CGMB. 60% din listă este ocupată de personalul medical, restul sunt persoane din zonele de suport”.
Primarul Gabriela Firea a declarat că introducerea pe listă a personalului s-a făcut la cererea managerilor de spitale.
”Dacă ați fi citit cu mare atenție această listă de solicitări, ați fi observat foarte clar că procentul net favorabil și superior este pentru cadrele medicale, pentru medici rezidenți, asistente medicale, îngrijitori. La solicitarea managerilor de spitale au fost trecute pe această listă și câteva persoane care lucrează la serviciile auxiliare, dar foarte importante și fără de care activitatea unui spital nu are cum să se desfăcoare, care se încadrează atât în legislația în vigoare cât și în regulament. Acum, a merge cu discuția că pe lângă medicii rezidenți și asistente sunt și foarte mulți reprezentanți ai personalului TESA nu este adevărat. Prioritate absolută o au medicii, rezidenții asistentele. Nu s-a pus problema să existe un caz de medic care se încadra în condițiile proiectului și să nu fi primit o locuință de serviciu ca să fie dată unui economist. Acestea au fost cererile, nu a fost respinsă nicio cerere. Avem depuse 630 de cereri. Faptul că s-au acceptat și alți angajați a fost la cererea conducerii spitalelor”, a explicat Gabriela Firea.
Potrivit acesteia, contractele sunt valabile doar pe perioada contractului de muncă cu spitalele, iar pe listă figurează: 15 medici, 6 rezidenți, un farmacist rezident, un singur director medical, care este medic, 2 directori economici, 107 asistente, 39 infirmiere, 10 îngrijitoare, 1 biolog, 1 inginer, 3 brancardieri.
Repartiția locuințelor pentru medici începe pe 15 august, chiria fiind între 97 și 110 lei, a anunțat primarul general, Gabriela Firea, la începutul ședinței de Consiliu General de miercuri. Municipalitatea vrea să achiziționeze 600 de locuințe pentru medici, până acum fiind achitate 70, iar medicii se vor muta în ele începând cu luna septembrie.
Consiliul General a aprobat până acum achiziționarea a 177 de locuințe pentru medici. Achiziția a fost aprobată în decembrie 2018, acestea fiind cumpărate de la Cubic Residence, Iridex Group Import Export și Impact Developer&Contractor (Greenfield). Valoarea achiziției se ridica la aproape 20 milioane de euro.