Sari direct la conținut

Cele trei semne de gripă la copii la care trebuie să fie atenți părinții și să meargă la Urgență. Ce spune medicul Mihai Craiu

HotNews.ro
Gripă, Foto: Katarzyna Bialasiewicz / Dreamstime.com
Gripă, Foto: Katarzyna Bialasiewicz / Dreamstime.com

Copiii trebuie duși la Urgență doar în situația în care au anumite simptome, precum deshidratarea, dureri de cap sau mușchi sau învinețirea buzelor, spune Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală, care semnalează creșterea numărului de cazuri de gripă la copii.

Medicul a spus, într-un interviu pentru Știrile PRO TV, că și înainte de pandemie după sărbători întotdeauna se observa o creștere a afecțiunior virale.

  • „Ceea ce e diferit față de anii precedenți, când respectam o igiență a mâinilor, purtam cu toții mască și ne feream de persoanele bolnave, este că acum oamenii au obosit să se mai ferească și, pe cale de consecință, a crescut semnificativ numărul de boli virale.
  • Ceea ce e diferit față de acum două săptămâni este creșterea numărului cazurilor de gripă. Într-una din gărzile precedente, la compartimentul de primiri urgențe din peste 140 de teste făcute pentru gripă, 80 au fost pozitive”, a afirmat dr. Mihai Craiu.

Cele trei simptome care trebuie să îi alerteze pe părinți

El a avertizat că tratamentul trebuie administrat copiilor numai după ce există un diagnostic corect și în urma testării și a explicat că este foarte importantă hidratarea copiilor.

  • „Important e să ne cumpărm medicamente dacă avem nevoie și dacă sunt prescrise de un medic. Spaimele și cumpăratul anticipativ sunt o altă caracteristică la români și care iau șansa unui pacient bolnav acum de a-și găsi medicamentele de care au nevoie.
  • (…) Hidratarea cred că e absolut esențială și suficientă pentru trei sferturi din copiii cu viroze obișnuite. La mare pericol sunt doar sugarii, care nu știu să-și sufle nasul și nu știu să expectoreze”, a afirmat Craiu.

El i-a sfătuit pe părinți ca în cazul în care copilul are simptome de infecție virală să ia legătura mai întâi cu medicul de familie și a indicat trei simptome la care părinții trebuie să meargă cu copilul la Urgență:

  • „La urgențe trebuie să vină copiii care au trei lucruri (simptome) importante: Deshidratare, adică ies mai multe lichide decât intră ei, desaturare – adică sunt vineți la buze, la limbă, la față – și cei care se simt extrem de rău, deci dureri mari de cap, de mușchi, de oase.
  • La Urgențe, li se face un test, care aduce în cinci minute un rezultat, în cazul în care este necesar tratamentul antiviral”.

Câte cazuri de gripă au fost raportate în România în ultima săptămână

Conform datelor publicate joi de către Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, au fost raportate 74.567 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii).

Deși în această săptămână au existat subraportări ca urmare a sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice, potrivit INSP.

Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitate înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică, spune INSP.

Au fost raportate la nivel național 4.961 cazuri de gripă clinică comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019).

Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236).

Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, în sezonul actual, se înregistrează o creștere a numărului de cazuri clinice cu 5 săptămâni mai devreme.

România se află în cea de a treia săptămână a creșterii numărului cazurilor de infecții respiratorii, dar nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că asta ar implica impunerea unor noi restricții, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că va fi instituită „stare de alertă epidemică”. ”Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România”, a spus Rafila.

Această situație este determinată de faptul că în pandemie s-a adoptat o lege prin care declararea de către ministrul Sănătății, prin ordin, a unei epidemii atrage după sine și măsuri restrictive cum ar fi izolarea și chiar carantina.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro