Chevron a primit dreptul de a explora si exploata gaze de sist in zona litoralului romanesc
Compania americana Chevron a primit dreptul de a explora si exploata gazele de sist pe inca trei perimetre, toate aflandu-se in judetul Constanta, potrivit unor hotarari de Guvern care au fost publicate miercuri, 28 martie, in Monitorul Oficial. Cele trei perimetre se afla in zonele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Potrivit hotararilor, Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si Chevron Romania in calitate de concesionar. Anexele de la hotararile de Guvern nu se publica fiind considerate confidentiale. Chevron mai detine licente de explorare si exploatare si in zona Barladului.
De altfel, Peste 5.000 de persoane au participat, saptamana trecuta, la un miting de protest organizat in centrul municipiului Barlad. Manifestantii au cerut blocarea proiectului care prevede explorarea in zona a unor zacaminte de gaze de sist, explorare ce ar putea duce la extragerea gazelor prin metoda fractionarii hidraulice, metoda pe care au catalogat-o drept periculoasa.
Ulterior, reprezentantii Chevron au iesit cu o declaratie de presa prin care afirmau ca romanii nu ar avea motive de ingrijorare deoarece „gazele naturale provenite din sisturi reprezinta o sursa curata de energie”.
Contactat recent de HotNews, Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat ca in Romania, Chevron poate sa demareze lucrarile de explorare „deoarece faza de explorare a gazelor de sist nu difera de explorarea clasica”.
Practic, Romania nu va lua exemplul Bulgariei care a decis sa retraga companiei americane Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist, invocand preocupari pentru mediu.
In Europa,cea mai avansata tara din punct de vedere al explorarilor este Polonia. Statele Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, sunt deschise posibilitatii exploatarii rezervelor de gaze naturale. De altfel, anul trecut, Franta a deschis calea legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist din motive legate de protectia mediului.
- In Bulgaria, decizia de retragere a licentei a fost luata in urma protestelor organizatiilor de mediu si a populatiei. „Guvernul a retras permisiunea de explorare acordata Chevron la mijlocul lunii iunie. Aceasta decizie este motivata de lipsa datelor pentru a asigura protectia mediului inconjurator a perimetrului din cauza utilizarii metodei de fracturare hidraulica”, se arata intr-un comunicat al guvernului bulgar.
Pe langa Chevron, mai sunt interesate de gazele de sist din Romania companiile MOL si Sterling Resources.
Un raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration (EIA) arata ca Romania, Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de picioare cubice (aproximativ 550 miliarde de metri cubi), in vreme ce Polonia are 187 trilioane de picioare cubice.
Intr-un interviu acordat HotNews.ro anul trecut, Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti, a declarat ca inca nu au fost facute cercetari privind potentialul Romaniei in privinta gazelor de sist. Din experienta altor state, s-a constatat ca tehnologia utilizata in exploatarea acestor gaze „este destul de neprietenoasa cu mediul, a spus Batistatu.
Rezervele dovedite de gaze naturale din Romania ar putea fi epuizate in 10-11 ani, potrivit celor mai noi estimari. In conditiile in care nu exista siguranta descoperirii unor noi mari resurse, riscul cresterii dependentei de gazele rusesti este foarte mare. De aceea autoritatile romane sunt obligate sa-si concentreze atentia asupra proiectelor de diversificare a surselor. O solutie ar mai fi exploatarea gazelor neconventionale, mai exact a gazelor de sist.