Sari direct la conținut

China a lansat cele mai indraznete reforme economice din ultimele decenii   

HotNews.ro

China a lansat vineri o salva de reforme destinate sa reduca amprenta statului asupra economiei, prezentate de Partidul Comunist (PCC) in presa oficiala, scrie AFP.

Lungul document difuzat de agentia China Noua descrie masurile adoptate de comitetul central al PCC la capatul reuniunii plenare incheiate marti, unele dintre ele atacand grupurile de stat, acesti mastodonti care se bucura de monopoluri pe sectoare intregi ale economiei.

Astfel, guvernul central va primi 30% din profiturile realizate din capitaluri publice, urmanda a folosi aceste fonduri pentru a finanta sistemul de securitate sociala.

Grupurile publice platesc in prezent guvernului dividende echivaland cu 5% pana la 20% din profitul lor net.

Reducand colosalele lichiditati de care dispun grupurile de stat, masura ar urma sa contribuie la diminuarea supracapacitatilor acestora de productie, endemice in toata tara, deschizand totodata calea unei mai puternice concurente a sectorului privat, apreciaza Liu Ligang, economist la banca australiano-olandeza ANZ.

De asemenea, China va autoriza investitorilor din domeniul privat sa detina participatiuni in proiecte finantate de stat, a adaugat China Noua, fara a preciza insa in ce proportie.

Autoritatile vor permite si infiintarea de banci de talie modesta si institutii financiare cu capitaluri private. In prezent, doar cateva banci sunt autorizate sa opereze in China.

In plus, preturile la combustibil electricitate si alte resurse esentiale – in prezent o sursa majora de distorsiuni – vor fi stabilite in principal de piete, noteaza Reuters.

Beijing a confirmat dorinta de a accelera liberalizarea dobanzilor de interventie, potrivit presei oficiale. Banca centrala chineza a inlaturat in iulie parghiile asupra dobanzii de imprumut, dar rata de remunerare a depozitelor ramane strict incadrata.

Liderii PCC s-au angajat sa avanseze spre libera convertibilitate a yuanului, un obiectiv pe termen lung reiterat regulat de guvern.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro