Sari direct la conținut

China: Rezervele de valuta au continuat sa scada in februarie, dar mai putin rapid fata de nivelul record din decembrie

HotNews.ro

Rezervele de devize externe ale Chinei au continuat sa scada in februarie, dar intr-un ritm mai putin spectaculos decat in lunile precedente, potrivit cifrelor prezentate luni de banca centrala chineza (PBOC), confruntata cu masive iesiri de capital, scrie AFP.

Colosalele rezerve de valute ale Chinei, cele mai mari din lume, au scazut cu 28,6 miliarde de dolari luna trecuta, pentru a ajunge la 3.200 miliarde dolari, respectiv cel mai redus nivel de la finele lui 2011, potrivit PBOC.

Aceasta scadere este insa mult mai putin importanta decat cea inregistrata in decembrie (108 miliarde dolari, un recul record) sau in ianuarie (99,5 miliarde dolari), si sub anticiparile mediane ale economistilor interogati de Bloomberg.

Aceste reduceri se explica in primul rand prin dorinta bancii centrale a celei de a doua economii mondiale de a stopa hemoragia de capital in afara tarii.

Puternica depreciere a yuanului de vara trecuta si viitorul gri al economiei chineze determina investitorii sa renunta la yuani pentru a cumpara dolari, in timp ce companiile isi repatriaza datoriile contactate in dolari: fluxul de capital in afara Chinei a atins, potrivit anumitor studii, 1.000 de miliarde de dolari anul trecut.

Pentru a stopa aceasta tendinta si pentru a mentine cursul monedei in fata dolarului, China a intrat adanc in rezervele de valuta pentru a cumpara yuani.

Guvernatorul PBOC, Zhou Xiaochuan, a repetat in ultimele saptamani ca nu vede „niciun motiv pentru deprecierea continua a yuanului”.

O clarificare foarte asteptata, in conditiile in care decizia bancii centrale de a reduce timp de opt sedinte consecutive dobanda de referinta a yuanului a starnit temeri pe piete, la inceputul lui ianuarie.

Autoritatile incearca in prezent sa inaspreasca controlul asupra fluxurilor de capitaluri, restrictiile actuale fiind considerate prea usor de ocolit.

„Vestea buna este ca eforturile PBOC de a asigura si de a comunica mai bine, combinate cu controlul intarit asupra miscarilor de capital, dau roade”, a estimat Julian Evans-Pritchard, analist la Capital Economics.

Perspectiva de a vedea yuanul depreciindu-se si mai mult fata de dolar pare mai putin sigura pe termen scurt si investitorii considera ca „PBOC dispune inca de ample munitii pentru a apara cursul renminbi” (yuan), a explicat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro