Sari direct la conținut

China vântură posibilitatea unui război comercial cu UE din cauza mașinilor electrice: „Responsabilitatea aparține în întregime părții europene”

HotNews.ro
Producătorul auto chinez BYD a devenit sponsor oficial al EURO 2024, competiție care se ține chiar în Germania, Foto: STR / AFP / Profimedia
Producătorul auto chinez BYD a devenit sponsor oficial al EURO 2024, competiție care se ține chiar în Germania, Foto: STR / AFP / Profimedia

Ministerul chinez pentru comerț a declarat vineri că Uniunea Europeană a continuat să escaladeze „fricțiunile” în materie de relații comerciale și că acest lucru „ar putea declanșa” un „război comercial”, relatează Reuters.

„Responsabilitatea aparține în întregime părții UE”, a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt al ministerului de la Beijing.

Potrivit acestuia, China speră ca UE să își apropie poziția de cea a Beijingului și să gestioneze divergențele prin dialog și cu evitarea escaladării „fricțiunilor comerciale”.

Comentariile părții chineze vin după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a propus mărirea taxelor vamale pentru importurile de mașini electrice din China la până la 38%, în unele cazuri.

Potrivit propunerii Comisiei conduse de Ursula von der Leyen, care trebuie aprobată de statele membre ale UE, taxele ar urma să crească la 17,4% pentru producătorul auto chinez BYD, 20% pentru Geely și 38,1% pentru SAIC.

Alte companii care au cooperat cu autoritățile UE vor plăti taxe vamale de 21%, iar cele care au refuzat cooperarea, 38,1%. Cuantumul taxelor va diferi și în funcție de nivelul subvențiilor publice primite de acești producători din partea statului chinez.

În prezent, vehiculele produse din China sunt taxate cu 10% la intrarea în UE.

UE a concluzionat că importurile de mașini electrice din China sunt anticoncurențiale

Ancheta declanșată de Comisia Europeană anul trecut privind importurile de mașini electrice din China a ajuns la concluzia că aceste companii chineze care aduc tot mai multe mașini electrice în Europa au beneficiat în țara de origine de subvenții care le oferă un avantaj competitiv ilegal în spațiul comunitar, fiindcă au putut produce la costuri mult mai mici, imposibil de atins dacă nu ar fi existat subvențiile de stat.

Von der Leyen a spus că firmele europene „sunt adesea învinse în bătălia prețurilor de concurenți ce beneficiază de subvenții publice enorme”. Ea a spus că Europa „trebuie să se apere de practicile neloiale”, dar a insistat că liniile de comunicare trebuie să fie menținute deschise cu China.

Ministerul chinez al comerțului a publicat acum comunicatul privind posibilitatea unui „război comercial” China-UE cu doar o oră înainte ca ministrul german al economiei Robert Habeck să sosească la Beijing, unde este așteptat să poarte discuții cu oficiali chinezi despre tarifele propuse de Comisia Europeană.

China este cel mai mare partener comercial al Germaniei iar industria auto germană este puternic dependentă de exporturile către piața chineză, nu doar de relocarea producției în țara nominal comunistă.

Producătorii auto germani se opun majorării taxelor vamale pentru importurile de autoturisme electrice din China

De altfel, Oliver Zipse, șeful BMW, a avertizat încă de la începutul lunii trecute că impunerea de taxe vamale la importurile de vehicule electrice chinezeşti ar putea avea efecte contrare celor scontate.

„Curând vom vedea că ne dăm cu stângul în dreptul”, a declarat Oliver Zipse, după ce producătorul german de maşini a raportat rezultatele trimestriale. BMW aduce din China pe piaţa din Europa modelele Mini EV şi iX3.

Ca şi rivalele germane Volkswagen şi Mercedes-Benz, BMW este puternic dependentă de veniturile din afacerea sa din statul asiatic. China este a doua mare piaţă a BMW după Europa, fiind responsabilă pentru aproape 32% din vânzări în primul trimestru din 2024.

„Nu credem că industria noastră are nevoie de protecţie. Operarea la nivel mondial le dă producătorilor auto un avantaj industrial. Putem pune în pericol cu uşurinţă acest avantaj prin introducerea de taxe vamale”, a avertizat Zipse.

Producătorii auto germani se tem că majorarea taxelor vamale pentru importurile de mașini din China va face Beijingul să adopte aceeași măsură pentru importurile de autovehicule din Europa.

Luna trecută Statele Unite au majorat la rândul lor taxele vamale pentru mașinile electrice produse în China, precum și o serie de alte bunuri, acuzând că țara asiatică are un „exces de producție” de care se debarasează la prețuri anticoncurențiale pe piețe din restul lumii, inclusiv cea americană.

INTERVIURILE HotNews.ro