Chisinaul isi impiedica tinerii sa invete in Romania
Bursele oferite de Romania studentilor moldoveni stirnesc, ca si in trecut, divergente intre Bucuresti si Chisinau. Ministrul educatiei din Republica Moldova, Valentin Beniuc, a anuntat, marti, ca nici in acest an nu se va incheia, intre cele doua tari, protocolul referitor la bursele oferite de partea romana studentilor moldoveni.
De cealalta parte, reprezentantii Ministerului Educatiei de la Bucuresti afirma ca tinerii moldoveni vor primi burse chiar daca protocolul nu se va semna. Motivul pentru care in ultimii trei ani nu s-a mai semnat un asemenea protocol este ca autoritatile moldovene nu au fost de acord cu numarul de burse oferite de romani, solicitind, de fiecare data, micsorarea acestuia.
Chiar si fara acordul guvernului de la Chisinau, executivul de la Bucuresti va acorda, pentru anul universitar 2004-2005, 1.150 de locuri de studiu in universitati pentru studentii moldoveni. Acestea vor fi subventionate de la bugetul de stat, iar tinerii vor primi gratuit cazare si 50 de dolari lunar pentru masa. Cele 1.
150 de locuri vor fi repartizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii universitatilor din Romania interesate sa primeasca tineri moldoveni la studii.
Acestia trebuie sa se intereseze pe cont propriu in legatura cu oferta institutiilor din Romania, iar pentru a deveni studenti aici se vor putea inscrie la doua centre speciale stabilite la Iasi si Galati. Daca cererea este prea mare, studentii moldoveni vor fi selectati pe baza mediilor obtinute la liceu.
Daniel Tomoni, seful Biroului de Presa din cadrul Ministerului Educatiei, ne-a declarat ca nici in acest an “protocolul nu se va mai incheia pentru ca nu s-a ajuns la un acord. Ei nu au acceptat oferta noastra si au spus ca vor mai putine locuri. Astfel ca bursele vor fi acordate unilateral, fara a exista un protocol”, adica fara acceptul partii moldovene.
Un asemenea protocol intre autoritatile de la Chisinau si cele de la Bucuresti in ceea ce priveste atribuirea burselor pentru tinerii moldoveni nu s-a mai incheiat din anul 2002.c
Marti, ministrul educatiei din Moldova, Valentin Beniuc, a declarat, pentru Europa Libera, ca protocolul nu va fi incheiat deoarece nu s-a negociat cu partea romana. “Ei nu au facut tentative, noi am facut, poate, unele tentative, dar nu atit de categorice incit sa ajungem la consens.
Tinerii din Moldova care vor dori sa studieze in Romania isi vor putea depune actele in centrele stabilite de partea romana”, a mai spus ministrul Beniuc.