Sari direct la conținut

Cinci procurori si un judecator – exclusi din magistratura

Adevarul

Cinci procurori si un judecator au fost ieri exclusi din magistratura in urma deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, din cauza faptului ca nu mai indeplineau criteriul bunei reputatii. Cei sase magistrati au fost cercetati in ultimii ani pentru grave fapte penale, insa au reusit sa scape basma curata, procurorii sau instantele de judecata „pedepsindu-i” doar cu simple…

amenzi administrative, chiar daca infractiunile de care au fost acuzati erau sanctionate cu inchisoarea. Generozitatea anchetatorilor si a judecatorilor fata de propriii colegi a ramas bine ascunsa in fisete, pana cand ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a decis sa sesizeze CSM.

Cei sase exclusi din magistratura sunt judecatorul Costinel Motirlichie de la Tribunalul Dolj si procurorii Eugen Iacobescu de la Parchetul Tribunalului Olt, Teodor Sichitiu de la Parchetul Tribunalului Dolj, Daniela Mihaela Tutcas de la Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti, Vasilii Pretula de la Parchetul Tribunalului Iasi si Ioan Tupita de la Parchetul Judecatoriei Sighetu Marmatiei.

Nici unul dintre acestia nu a stiut a se apara cu demnitate in fata membrilor CSM, scuzele invocate, rand pe rand, fiind chiar de domeniul ridicolului si dovedind inca o data cel putin incompetenta.

l Judecatorul Costinel Motirlichie a condus pe drumurile publice un autoturism aflandu-se in stare de ebrietate – cu o alcoolemie de 1,75 ajunsa in mod miraculos la 0,80 -, provocand doua accidente rutiere. Pentru fapta sa, colegii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova l-au sanctionat administrativ cu o amenda de 5 milioane de lei.

Magistratul a recunoscut ieri ca a baut 300 de grame de whisky, acasa la un prieten, dupa care, desi mergea in zigzag, s-a urcat la volanul masinii. El a aratat insa ca drumul era foarte scurt, iar ca scuza pentru lovirea a doua autoturisme a precizat: „Drumul era foarte ingust pentru ca masinile erau parcate si pe o parte, si pe alta”.

Desi ca magistrat cunoaste foarte bine legislatia, in fata CSM, Motirlichie a aratat ca nu a atacat niciodata ordonanta favorabila pentru ca fapta sa a considerat-o doar o contraventie.

l Procurorul Eugen Iacobescu a fost urmarit penal pentru instigare la fals material si in inscrisuri oficiale si complicitate la inselaciune, fapte pentru care risca inchisoarea intre sase luni si 12 ani, dar pentru care a primit doar o amenda administrativa. In apararea lui, procurorul Iacobescu a recunoscut ca se ocupa de afaceri cu porci, aratand ca are si in prezent 65 de porci.

El s-a disculpat, precizand ca n-ar fi incalcat legea atunci cand, prin fals, a obtinut un certificat de proprietate asupra a 100 de porcine ori cand, in mod identic, a obtinut si de la medicul veterinar un certificat pentru transportul lor.

Pur si simplu, prins in corzi, Iacobescu a aruncat vina in spatele fiului sau Valentin: „Nu ma fac vinovat, fapta e comisa de fiul meu!”, pentru ca, peste cateva secunde, sa se contrazica: „Nu exista nici o fapta penala!”.

Si tot acest circ a fost pus in scena dupa ce procurorul a incercat sa se ascunda sub faldurile procedurii, spunand ca nu i s-a respectat dreptul la aparare si nu a fost niciodata audiat. l Procurorul Teodor Sichitiu a fost cercetat pentru fals intelectual, fapta ce ar fi comis-o atunci cand a eliberat sub antetul si stampila procuraturii o adresa unui invinuit, adresa care nu continea date reale.

Pentru aceasta fapta, pedepsita cu inchisoarea, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova l-a sanctionat cu o amenda administrativa de un milion de lei. In apararea sa, magistratul a incercat sa se scoata pentru faptul ca nu a inregistrat nicaieri adresa respectiva, aratand: „Dosarul a fost adus de la politie, s-a dat solutia si apoi adresa. Dosarul a fost uitat”.

Procurorul a incercat sa treaca sub tacere alte nereguli pe care le-ar fi comis in anii trecuti, dar, sub tirul intrebarilor ministrului, el a recunoscut ca a mai primit o sanctiune pentru „lucrari intarziate” in anul 1998 si ca a fost cercetat penal in mai multe dosare pentru favorizarea infractorului.

„Dar s-a dat NUP” – a exclamat Sichitiu, fara sa conceapa ca, desi a scapat de problemele penale, a adus atingere imaginii justitiei. l Procurorul Daniela Mihaela Tutcas a fost cercetata pentru fals material. In fapt, s-a retinut ca, de mai multe ori, a emis adrese in mai multe dosare, falsificand semnatura procurorului care le instrumenta de drept.

In plus, Tutcas a dispus si solutiile in acele dosare, majoritatea fiind de clasare. Urmele faptelor sale au fost sterse, intrucat solutiile si adresele nu au fost evidentiate in registrele procuraturii. Pentru aceste fapte penale, Tutcas a primit din partea colegilor-procurori o amenda administrativa de un milion de lei.

In sedinta de ieri, judecatoarea Nineta Anghelina, membru in CSM, a afirmat: „La cat de bine ati actionat, dvs. ati putea sa specializati infractorii!”. Ca scuza, procuroarea a invocat niscaiva presiuni din partea sefilor: „Efectiv, mi se impuneau solutii in dosare”.

In finalul pledoariei sale, magistratul a incercat sa apeleze la sentimentele „juriului”, invocand o stare precara a sanatatii, generata de moartea mamei sale. l Procurorul Vasilii Pretula a fost cercetat pentru braconaj si a scapat tot cu o amenda administrativa de 10 milioane de lei, dispusa de procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi.

Magistratul s-a aparat incoerent, ba nerecunoscand fapta, ba dand vina pe politistii si procurorii care l-au cercetat si care ar fi vrut sa-l infunde, ba recunoscand ca a impuscat „tapul” – care era, de fapt, un caprior -, dar „nu pentru insusire”. Capriorul a fost impuscat in perioada prohibita, fara ca magistratul sa detina autorizatie de vanatoare.

Si scuzele acestuia au fost subrede: „Tapul era cu piciorul rupt de cateva zile. Cred ca am procedat ca orice alt vanator atunci cand gaseste un animal in suferinta!”. Acesta a fost raspunsul la interpelarea pe care a primit-o in calitate de magistrat.

l Procurorul Ioan Tupita a fost cercetat pentru fals in declaratii date pentru a obtine o grsoniera cu contract cu inchiriere si pe care a vandut-o inca inainte de a-i deveni proprietar. Desi risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani, el a fost scos de sub urmarire penala si „cadorisit” cu o amenda administrativa de 1 milion de lei.

Magistratul s-a facut de ras, demonstrand ca nu cunoaste indeajuns vocabularul limbii romane si aratand ca, de acolo, din Viseu, interventia lui pe langa primarii-prieteni, ajunsi intre timp in Parlament, nu se vede ca trafic de influenta. Tupita a incercat sa scape aducand in scena „un copil bolnav psihic”, mama, sotia, ba chiar si soacra.

La aflarea verdictului de excludere din magistratura, reactiile celor vizati au starnit amuzamentul: vanatorul Pretula a incercat sa schimbe verdictul, procuroarea Tutcas a intrebat daca exista vreo cale de atac, iar celorlalti le-a cazut fata. Decizia de ieri a CSM poate fi artacata de magistratii exclusi la Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a amanat discutarea excluderii din magistratura pentru judecatorul Corina Dumitriu de la Tribunalul Constanta, judecatoarea Alice Diana Ruja de la Judecatoria Vaslui, precum si pentru procurorul Mihaela Benko de la Parchetul de pe langa Judecatoria Zarnesti.

Totodata, in viitoarea sedinta vor fi „judecate” tot pentru excludere si judecatoarele Maria Navala de la Tribunalul Bucuresti si Mihaela Aurelia Rizea de la Judecatoria Sectorului 2 – ambele fiind in prezent in concediu.

Tot ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus revocarea din functia de presedinte al Tribunalului Bacau a judecatorului Dumitru Pocovnicu si a amanat discutarea luarii aceleiasi masuri pentru presedintele Curtii de Apel Oradea, Stefan Mester.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro