Cinci tineri romani participa, in premiera, la cel mai mare raliu caritabil din lume. Vor parcurge 16.000 de km cu o ambulanta reconditionata
Cinci tineri din Romania au luat, saptamana trecuta, de langa Praga, startul la cel mai mare raliu caritabil din lume, Mongol Charity Rally. Acestia vor strabate cu o ambulanta reconditionata 16.000 de km, prin 15 tari, 5 lanturi muntoase si 3 deserturi pana in capitala Mongoliei, Ulan Bator, unde vor dona vehiculul cu care au venit fundatiei care organizeaza raliul.
Vehiculele provenite de la raliu vor fi folosite pentru acordarea de ajutor medical populatiei din aceasta tara. La competitie participa 420 de echipaje din intreaga lume. Raliul se afla la a VIII-a editie.
Cine face parte din echipa?
- Maria Enache, 23 de ani, studenta la Universitatea de Medicina si Farmacie Bucuresti;
- Gheorghe Bratu, 30 ani, absolvent al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, doctorand si cadru didactic al aceleiasi institutii;
- Florin Cobuz, 28 ani, absolvent al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu,
- Gabriel Herdean, 25 ani, absolvent al Facultatii de Ingineria Mediului din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara;
- Paul Budan, 26 de ani, absolvent al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii.
Cum s-au inscris la raliu?
Ideea de a se inscrie in acest raliu s-a nascut in urma cu doi ani, cand unul dintre membrii actualei echipe a gasit pe YouTube un filmulet cu aceasta competitie. „Am gasit acel filmulet si am zis ca este interesant. L-am aratat si prietenilor mei. In toamna anului trecut ne-am inscris in competitie. Sincer, ne gandeam ca nu avem nicio sansa sa fim acceptati. Cand am primit vestea am fost surprinsi. Odata inscrisi in competitie am facut un ONG, Paramongols, un proiect, si am inceput sa cautam ambulanta de care aveam nevoie ca sa participam. Am incercat sa gasim o ambulanta veche, trimisa spre casare, la spitalele din Romania, dar cum procedura de donare, aici, era foarte complicata, ne-am orientat spre Germania. Acolo am gasit un doctor care ne-a acceptat cerea. Am platit pentru ambulanta 5.000 de euro, plus cheltuielile de reparatie. La reconditionare acesteia ne-a ajutat un service auto”, ne-a povestit Florin Cobuz, unul dintre membrii echipei.
De ce cu ambulanta?
„Pentru ca mai mult de o treime din populatia Mongoliei duce o viata nomada, sistemul medical este bazat in totalitate pe serviciile de urgenta. Cei trei milioane de locuitori ai tarii sunt rasfirati pe o suprafata mai mare decat cea a Europei de Vest, iar drumul de la un spital la altul, adesea anevoios, se desfasoara frecvent cu ajutorul animalelor din gospodarii. Necesitatea unui parc auto sanatos a devenit una dintre preocuparile principale ale statului, insa ritmul in care aceasta reforma va fi dusa la bun sfarsit este lent si depinde de initiative ca Mongol Charity Rally”, a declarat Maria Enache, o alta membra a echipei.
Cat va dura calatoria?
Cei cinci tineri estimeaza ca vor face, pe traseul pe care l-au ales, circa o luna, parcurgand in medie 400 de km pe zi. In timpul calatoriei, ambulanta le va fi casa. „Vom dormi in ambulanta si in corturi. Foarte rar vom opri la cate un hostel sa ne spalam si sa curatam hainele”, spun temerarii. Dupa ce vor dona ambulanta, cei cinci se vor intoarce acasa cu avionul. In timpul calatoriei, echipa este pe cont propriu, fara asistenta tehnica sau medicala. Calatoria incepe in Cehia, continua prin Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kirghistan, Kazahstan, Rusia si se termina in Mongolia. Fiecare participant la raliu are libertatea de a-si alege traseul. Traseul echipei romanesti a fost votat de public, din trei trasee alcatuite de echipa. „Ideea nu a fost sa ajungem cat mai repede, ci sa descoperim locuri noi, oameni noi, sa fie cat mai palpitant”, spun reprezentantii echipei.
Cat costa?
Pentru a face aceasta calatorie, cei 5 au scos din buzunar circa 30.000 de euro. „Ambulanta a costat 5.000 de euro, vizele pentru toate statele prin care trecem cam 4.000, combustibilul pana la destinatie costa 3.000 de euro, iar zborul inapoi spre casa costa si el 4.000 de euro. Restul banilor s-au dus pe reparatii si pregatiri de calatorie. Am pus pe site-ul nostru, www.paramongols.ro, la vanzare, o serie de obiecte create de noi pentru acest proiect, pentru a mai strange bani. In plus, cei interesati, puteau adopta parti din ambulanta pentru o anumita suma de bani, iar pe parcursul calatoriei vom face poze pentru doritori, contra cost. Avem si doua conturi unde se pot face donatii. Din aceste activitati nu am strans insa mare lucru. Romanii sunt destul de suspiciosi la astfel de initiative. Am putea spune ca aceasta calatorie s-a facut in mare parte cu bani din buzunarele noastre „, ne-a povestit Florin Cobuz.
Pe langa costurile de calatorie, echipa trebuie sa faca pana pe 14 octombrie si o donatie obligatorie de circa 1.000 de euro pentru fundatia oficiala a Mongol Rally, Cristina Nobel Children Foundation. Deocamdata nu au strans acesti bani, dar spera ca, pana se intorc din calatorie, sa mai primeasca donatii sau sa vanda obiectele puse pe site.
Mongol Charity Rally aduna anual peste 300.000 de lire in scopuri caritabile. CNCF are in Mongolia mai multe proiecte care schimba viata a sute de copii abandonati sau care provin din familii neajutorate. Fondurile de la MongolRally sunt folosite pentru intretinerea satului ‘BlueSkiesGer’ din Ulan Bator, sat ce gazduieste copiii defavorizati si le ofera o noua sansa. Conducerea BlueSkiesGer cauta si dezvolta in permanenta noi metode inovatoare si eficiente pentru a oferi copiilor un mediu mai bun, iar finantarile provenite in urma Mongolrally au adus imbunatatiri considerabile in ultimii ani.
Ce vor sa obtina din aceasta competitie?
Pe langa aspectul caritabil al acestei competitii, vor dona o ambulanta care va salva sute de vieti intr-un teritoriu unde serviciile medicale sunt un lux, pentru cei 5 tineri, calatoria este o aventura, oportunitatea de a vedea locuri unde altfel nu ar ajunge, probabil, niciodata.