Sari direct la conținut

Cine este adolescenta internată la Botoșani cu meningită meningococică: Are 16 ani și are domiciliul în Italia. Tânăra răspunde bine la tratament

HotNews.ro
Cine este adolescenta internată la Botoșani cu meningită meningococică: Are 16 ani și are domiciliul în Italia. Tânăra răspunde bine la tratament

Adolescenta internată de vineri în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean din Botoşani, cu suspiciunea că ar fi contactat meningita meningococică, are 16 ani. Ea are domiciliul în Italia și se află în vizită în oraș, potrivit epidemiologului şef al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, medicul Irina Alecu. Tânăra se află sub tratament cu antibiotice şi răspunde bine la acesta. Meningita meningococică este forma fulminantă a bolii, care a ucis-o, săptămâna trecută, pe adolescenta de 18 ani, elevă a Colegiului „Gheorghe Lazăr” din Capitală, în doar câteva ore.

„Avem o suspiciune în investigaţie, care nu face parte dintr-o comunitate locală. Este o persoană venită în vizită şi este în investigaţie. Este cetăţean român, dar nu este rezident în România, aşa că nu se pune problema unui focar local. Au fost identificaţi toţi contacţii, s-au luat toate măsurile necesare”, a afirmat medicul Irina Alecu, epidemiologul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, citată de Agerpres.

Potrivit medicilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, adolescenta se află sub un tratament cu antibiotice şi răspunde corespunzător la acesta.

Cazul de la Botoşani vine după ce, săptămâna trecută, o elevă de 18 ani de la Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr” din Bucureşti a murit în doar câteva ore, diagnosticul fiind meningită meningococică.

Meningita meningococică este forma fulminantă a bolii, care a ucis-o, săptămâna trecută, pe adolescenta de 18 ani din Capitală în doar câteva ore.

Sorina Pintea a fost întrebată luni, într-o conferință de presă la Bistrița, dacă se impune introducerea vaccinării obligatorii împotriva meningitei, având în vedere ultimul deces survenit în cazul unei eleve de 18 ani de la Colegiul Național ‘Gheorghe Lazăr’ din București. Ministrul Sănătății spune că nu este necesară introducerea vaccinului în programul național de imunizare, numărul de îmbolnăviri fiind mic.

„A fost o isterie nejustificată. Există meningită și meningită meningococică, care, la fel, este de două tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din păcate, acea tânără se întâlnește rar. Avem aproximativ 2 – 5 cazuri pe an din acel tip. În 2017, de exemplu, am avut 63 de cazuri de meningită, 13 soldate cu deces și nu toate erau din acest tip. Vreau să vă spun că nu intenționăm în perioada următoare să introducem acest vaccin în programul național de vaccinare pentru că se introduce un vaccin nou la solicitarea comisiei de specialitate al Ministerului. Deci, medicii sunt cei care decid. Anul trecut a fost introdus vaccinul pneumococic care, din păcate, a rămas pe stoc și nu este utilizat, deși s-au făcut campanii. L-am întrebat, în momentul în care cazurile ajuns la cabinet, pe președintele comisiei dacă se impune introducerea în programul național obligatoriu și a spus că în acest moment nu, având în vedere numărul mic de cazuri. Pe de altă parte, mai avem un caz la Botoșani, o pacientă de 18 ani, venită din Italia, tot meningită meningococică, dar nu acel tip. Este tratată cu antibiotice și este bine în acest moment”, a afirmat luni Sorina Pintea, citată de Mediafax.

  • Meningita – „boala contra timp” care ucide în câteva ore. Poate fi prevenită doar prin vaccinare

Meningita este numită chiar de către medici „boala contra timp”, din cauză că poate ucide în doar câteva ore, iar primele simptome sunt de obicei banale – o simplă durere de cap, nasul curge ușor sau apar vărsături. Mai mult, adolescenții, una dintre cele mai expuse categorii, ignoră adesea aceste simptome. Așa se face că prezentarea la medic vine de multe ori după câteva ore pierdute, ceea ce în cazul meningitei poate însemna prea târziu, a explicat, pentru HotNews.ro, Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Medicul a atras atenția că singura modalitate cu adevărat eficientă de prevenire a bolii este vaccinarea, însă doar unul dintre cele două vaccinuri se găsește în România – din păcate, doar cel care previne 35% – 40% dintre meningitele cauzate de meningococ. Vaccinul care previne 60% dintre aceste tipuri de meningite nu se găsește în țara noastră. Medicii recomandă efectuarea ambelor vaccinuri, pentru protecție împotriva cât mai multor serotipuri de meningococ ce pot provoca apariția meningitei.

Vaccinul meningococic figurează pe lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății. Nu se află pe lista vaccinurilor oferite gratuit în cabinetele medicilor, însă Ministerul Sănătății le recomandă părinților să îl cumpere și să îl administreze copiilor.

Vaccinul pneumococic a fost introdus, în 2017, în calendarul național de vaccinare – vaccinuri asigurate gratuit în cabinetele medicilor de familie.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro