Cine-i audiaza pe candidatii la functia de membru in Consiliul de Administratie al BNR?
Sa scrii acorduri stand-bay in loc de “stand-by” si sa faci parte din comisia care-i audiaza pe viitorii membri ai CA al BNR, e ceva. Sa iti asumi drept solutie pentru rezolvarea crizei economice infiintarea unui fond la CEC, din care cei fara bani sa ia pur si simplu de acolo ca sa isi achite ratele la banci, si apoi sa fii seful celor care-i vor valida pe noii membri ai CA al BNR, e ceva. Dar sa faci parte din comisia de validare a CA al BNR, e parca altceva.
Altii vorbesc despre redresarea economiei, care ar fi inceput de prin vara, fara ca altcineva sa vada o asemenea minune, dupa care fug sa-i evalueze pe Isarescu, Danila, Daianu s.a. Nu mai vorbim despre un alt membru al comisiei, Gheorghe Marcu (PSD), care propune nationalizarea bancilor straine, cu ajutorul banilor veniti de la FMI.
Toate aceste idei fara nici o logica economica (decat cel mult electorala) apartin membrilor comisiei de buget, finante, cei care ii audiaza saptamana aceasta pe membrii viitorului CA al BNR.
Audierea este extrem de importanta, dat fiind faptul ca noul CA al BNR va netezi calea catre adoptarea euro. Or, sa pui drept “examinatori” oameni cu o pregatire uneori fara nici o legatura cu economia, nu numai ca le usura infinit de mult munca “evaluatilor”, dar denota dezinteres fata de cei care vor face politica monetara in Romania urmatorilor cinci ani.
Cu cativa membri ai comisiei am discutat la telefon. Unii recunosc ca nu vor pune nici o intrebare celor care se vor prezenta spre audiere, intrucat sunt mult sub nivelul lor. Viorel Arcas (PSD) recunoaste si el ca nu s-a pregatit cu nici o intrebare intrucat e la prima lui audiere de acest gen si nu stie ce sa intrebe. E convins insa ca “se va descurca”.
Presedintele comisiei parlamentare de audiere, Ion Ariton, admite si el ca nu stie ce intrebari se vor pune dar mentioneaza ca desi aparent membrii Comisiei sale sunt pe langa subiect, “au mai citit si ei cate o carte”.
Exista, de drept si membri ai Comisiei parlamentare de audiere care mananca economia pe paine, cum e Dan Rusanu (PNL), un personaj controversat, dar caruia nimeni nu i-a pus la indoiala competentele economice.
Viitorii membri ai CA al BNR nu doresc sa comenteze despre acest aspect, marginindu-se sa spuna ca asta e legea, doar n-o s-o schimbe ei. “Fiti sigur ca daca vom sesiza intrebari rauvoitoare din partea membrilor unui alt partid decat cele care ne-au propus, vom proceda simetric si probabil ii vom plimba prin teoriile si dilemele macroeconomice actuale, din care va asigur ca vor iesi destul de anevoios. Pana la urma, cred ca totul va decurge amiabil. Noi ne vom prezenta, iar ei ne vor accepta”, a declarat unul dintre candidatii la noul CA al BNR.
Din cei 11 membri ai Comisiei, jumatate vin din administratia publica (3 fosti prefecti, un fost sef de consiliu judetean, doi fosti viceprimari), 7 au absolvit studii de inginerie, iar din punct de vedere politic, PDL controleaza 4 mandate, la egalitate cu PSD, in vreme ce PNL dispune de 3 mandate.
Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital:
Ion Ariton, presedinte, membru PDL. Fost prefect de Sibiu, actionar al Bancii Comerciale Carpatica. Inregistrat pe site-ul Senatului ca autor a doua declaratii politice, 0 interpelari, 0 intrebari adresate premierului.
Bota Marius Sorin Ovidiu, vicepresedinte, membru PSD. Vine din zona Transporturilor, unde a condus firme private. De la inceputul anului a avut 4 declaratii politice, 6 intrebari si 3 interpelari. Are un credit contractat la Volksbank in 2008, de peste 470.000 EUR.
Vasile Mustatea, vicepresedinte, membru PNL. Fost prefect de Giurgiu, apoi consilier la Primarie, Mustatea apare pe site-ul Seatului cu 0 declaratii, 0 intrebari si doua interpelari. De profesie economist, Mustatea a mai absolvit un curs de administratie publica.
Dorin Paran, senator PDL de Hunedoara. Are 7 declaratii politice si o interpelare. Apara din rasputeri Acordul cu FMI, in care vede salvarea economica si poarta care va deschide larg creditarea. Detine o firma de imobiliare.
Gheorghe Marcu, PSD. Autor a trei declaratii politice, din care una legata de salarizarea membrilor CNVM, considerate mult prea mari in comparatie cu cele ale unui senator. In rest , pe site-ul Senatului nu apare cu nicio interpelare sau intrebare.
Marian Ovidiu, PDL. A initiat proiectul de lege privind eliminarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF-uri)El a mai venit in aprilie cu o serie de propuneri privind modificarea statutului CNVM, sustinand necesitatea ca sefii Comisiei sa poata fi revocati direct de Parlament si sa nu fie alesi pe criterii politice.Inainte sa fie ales senator, Ovidiu Marian a fost viceprimar al Aradului, unde primar este Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu.
Radu Mardare, PSD. Fost senator si in perioada 2004-2008, din partea PSD. A facut parte din Comisiile buget, finante si banci si pentru politica externa, pe diferite intervale de timp. A fost prefect al Bacaului din 2001 pana in decembrie 2004 si presedinte al Organizatiei Municipale PSD Bacau din 2005. Mardare a fost citat in dosarul fostului premier Nastase privind provenienta banilor din campania pentru prezidentialele din 2004.
Marius Petre Nicoara, PNL. Unul dintre fondatorii Bancii Transilvania, autor a numeroase declaratii politice, intrebari si interpelari. Senatorul PNL are de inapoiat peste 17 milioane de lei si un credit imobiliar de 1 milion de euro. La o astfel de suma plateste, conform popriei declaratii, rate de peste 20.000 de euro lunar.
Viorel Arcas, PSD, doctor in economie. Autor a 16 interventii in Parlament. Prioritatile asumate in Parlament: ”impozit zero pe terenurile poluate, un proiect pe care l-am si intarziat din cauza situatiei actuale. De asemenea, voi propune si un pachet de masuri care sa sprijine turismul in zona localitatilor cu biserici-cetate, acest lucru neavand nicio legatura cu programul doamnei Udrea.”
Dan Radu Rusanu, PNL. Personaj puternic controversat, profesor la Universitatea Spiru Haret, fost sef al Eximbank, este unul dintre maestrii discutiilor de culise din PNL.
Mocanu Alexandru, PDL. A propus in luna februarie a acestui an un proiect de lege prin care IMM-urilor producatoare de bere sa le fie anulate datoriile, ca parte a strategiei de restructurare a unitatilor, pentru a fi competitive pe piata unica. Sotia acestuia lucreaza chiar pentru unul dintre cei opt producatori de bere atinsi de proiectul de lege – Bere si Malt Robema din Rosiori de Vede, unde este inginer-sef. Proiectul de lege ar fi favorizat, prin urmare, aceasta societate.