Sari direct la conținut

Cine si in ce mod castiga din oscilatia pretului benzinei

In prezent, cotatiile actiunilor OMV-Petrom sunt afectate negativ, Foto: Tradeville
In prezent, cotatiile actiunilor OMV-Petrom sunt afectate negativ, Foto: Tradeville

Lupta pe cote de piata dintre marile companii petroliere ale lumii, alaturi de aprecierea dolarului american din ultimele luni au dus la scaderea pretului combustibilului fosil. Pentru consumatorii finali, aceasta scadere este deja vizibila in benzinarii. Investitorii ar putea, de asemenea, profita de aceasta oportunitate, potrivit casei de brokeraj Tradeville.

Preturile combustibilului la pompa s-ar putea micsora in urma intalnirii OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) de saptamana viitoare, cand cele 12 natiuni membre vor stabili productia de petrol pentru perioada urmatoare, luand in considerare si sansa ca cererea sa creasca pe perioada iernii.

Pretul mediu al benzinei in Statele Unite a scazut la 0,84 USD/litru, cel mai mic nivel din 2011, in vreme ce romanii scoteau din buzunar in octombrie 6,03 lei pe litru. In Romania, acest tarif este in scadere fata de perioada verii, dar pentru ultimul an nu este cel mai mic. Minimul ultimelor 12 luni a fost inregistrat in noiembrie 2013, cand pretul mediu a fost in jurul valorii de 5,35 lei/litru.

Producatorii romani au pus scaderea pretului benzinei la pompa pe seama evolutiei cotatiei petrolului la bursa. Cu toate acestea, pretul petrolului BRENT – cotatia reprezentativa pentru Bursa din Londra – a scazut cu aproximativ 23 de puncte procentuale de la inceputul anului. Acesta s-a tranzactionat la preturi sub 87 USD/baril luna trecuta, cand Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, a mentionat ca este confortabila cu mentinerea preturilor mici pe termen scurt. BRENT-ul a atins in acel moment aproape cel mai mic pret din ultimii trei ani.

De regula, in astfel de momente, producatorii, indiferent de domeniul de activitate, diminueaza productia pentru a tine sub control cererea si oferta, incurajand revenirea pretului la niveluri mai ridicate. De data aceasta insa nu s-a intamplat si producatorii de petrol „tin robinetele deschise” in continuare. OPEC a anuntat recent ca productia de luna trecuta a atins nivelul maxim pentru anul 2014, iar pretul mediu in cadrul organizatiei a fost la minimul ultimilor trei ani. Astfel, in octombrie, pretul minim atins de BRENT a fost de 76,76 USD/baril.

In aceste conditii, exista sansa sa observam o continuare a scaderii pretului petrolului. De asemenea, exista speculatii asupra nivelului de pret la care producatorii de titei nu isi vor mai acoperi costurile de productie, fiind astfel fortati sa intervina. In ceea ce priveste rafinariile, in cazul in care costurile de productie nu s-au modificat si cererea a ramas neschimbata, veniturile din vanzarea combustibililor nu ar trebui sa fie afectate semnificativ.

In prezent, cotatiile actiunilor OMV-Petrom sunt afectate negativ de doi factori importanti: necesitatea Fondului Proprietatea de a isi lichida cel putin o parte din participatia importanta pe care o are in capitalul companiei si scaderea pretului international al petrolului. In ceea ce priveste pretul petrolului, specialistii Tradeville apreciaza ca la nivel de profitabilitate o parte din efectul negativ ar putea fi compensata de cresterea marjelor activitatilor de rafinare si marketing. Pe termen mai lung, ceea ce va conta vor fi rezultatele explorarii si inceperea exploatarii resurselor din platoul continental al Marii Negre.

Cert este ca aceste oscilatii ale cotatiilor petrolului ofera oportunitati de investitie atat pe piata derivatelor, cat si pe segementul actiunilor companiilor din sectorul petrol si gaze.

Afla detalii, cotatii in timp real si antreneaza-ti stilul de investitor accesand linkul acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro