Sari direct la conținut

Ciolacu cedează în fața IMM-urilor și spune că susține netaxarea a 300 de lei din salariul minim: Trebuie să văd efortul bugetar

HotNews.ro
Bani, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bani, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Creșterea salariului minim brut la 3700 de lei de la 1 iulie ar putea fi însoțită de netaxarea a 300 de lei, față de nivelul de 200 de lei în prezent, solicitare venită din partea IMM-urilor, sprijinită de PNL. Premierul Ciolacu a declarat miercuri că susține acest lucru, dar trebuie să discute cu ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, pentru a vedea impactul bugetar.

După contrele dintre PSD și PNL pe tema majorării salariului minim de la 1 iulie 2024, premierul Marcel Ciolacu a făcut un pas înapoi miercuri și a declarat că ar susține solicitarea firmelor mici și mijlocii (IMM-uri) privind creșterea de la 200 de lei la 300 de lei a plafonului netaxabil din salariul minim brut.

  • „Este o discutie, o solicitare a IMM-urilor, am spus din întâlnirea cu IMM-urile și cu patronatele că iau in considerare această solicitare ținând cont că ea va fi până pe data de 31 decembrie (n.a 2024)”, a declarat miercuri Ciolacu.

Întrebat dacă Guvernul va adopta proiectul de HG, care prevede creșterea de la 3.300 de lei la 3.700 de lei a salariului minim brut de la 1 iulie 2024, fără măsura de a netaxa suma de 300 de lei, Ciolacu a spus că trebuie să vorbească cu ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș.

  • „Lăsați-mă să ajung la Guvern să vorbesc cu ministrul (n.a Finanțelor). Dar îmi aduc aminte când am luat prima dată decizia, că acea propunere a venit de la PSD de la mine si de la echipa de lucru de la partid, cu 200 de lei, m-ați criticat foarte tare – că nu acoperă, că e un dezastru că strică sistemul că unii sunt dezavantajați. Acum dorim s-o mărim. Am înțeles mesajul”, a spus liderul PSD.

Marcel Ciolacu a admis faptul că prin majorarea salariului minim brut cu 400 de lei de la 1 iulie 2024, angajații vor câștiga net undeva la 240 de lei, în condițiile în care potrivit legislației actuale primii 200 de lei din salariul minim brut nu sunt impozabili.

O creștere a pragului netaxabil la 300 de lei ar însemna un efort bugetar mai mare, dar Ciolacu susține acum că ar susține măsura.

  • „Cu adevărat în momentul ăsta se câștigă vreo 240 de lei, dacă ar fi până la 300 de lei..dar trebuie să văd efortul bugetar pe care și-l poate permite, eu sunt unul dintre susținătorii acestui lucru și asta am discutat și cu domnul Jianu și cu domnul Șucu la întâlnire”, a mai spus miercuri premierul Marcel Ciolacu.

Salariul minim brut crește la 3.700 lei de la 1 iulie 2024. Cât vor lua oamenii „în mână”

​Salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, o creștere cu 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern (HG) publicat marți în dezbatere de Ministerul Muncii.

Luând în calcul că în prezent 200 de lei sunt netaxați, un angajat plătit cu salariul minim va lua „în mână” (adică net) de 2.321 de lei, respectiv cu 242 de lei mai mult decât în prezent.

Câți angajați sunt plătiți cu salariul minim în România

Ministerul Muncii spune că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 760.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 13,9 % din numărul total de salariați activi.

De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei vor beneficia un număr de 1.871.266 salariați.

Potrivit Ministerului Muncii, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru.

Impact bugetar pozitiv de peste 2,3 miliarde de lei în acest an

Statul estimează că va atrage la buget din taxele și impozitele pe salariile majorate la 3.700 de lei suma de peste 2,3 miliarde de lei în acest an.

Anul viitor se estimează că suma va crește la peste 5,5 miliarde de lei.

Contre între PSD și PNL pe tema majorării salariului minim de la 1 iulie

Liderii PSD și PNL s-au reunit luni, 27 mai, în ședința Coaliției, pentru a discuta despre cheltuielile bugetare și majorarea salariului minim. Întâlnirea are loc în contextul în care liberalii nu sunt de acord cu aplicarea majorării de la 1 iulie.

Potrivit surselor HotNews.ro, liberalii i-au cerut premierului Marcel Ciolacu să amâne decizia privind majorarea salariului minim după alegerile locale și europarlamentare. Liberalii susțin că există o diferență de cel puțin 10% între încasările și cheltuielile bugetare, iar după alegerile din 9 iunie trebuie luate măsuri în acest sens.

Înaintea ședinței Coaliției, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că PNL nu se opune creşterii salariului minim, dar dorește măsuri de compensare pentru capitalul privat.

Liderul PNL a precizat că mediul privat propune ca ”una dintre măsuri să fie o deducere, o netaxare de 300 lei din creşterea care se produce de 400 lei la salariul minim, de la 3300 la 3.700 lei, adică la 740 euro”.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, măsuri de combatere a evaziunii fiscale din zona insolvenţei trebuie sporite şi vor veni măsuri extrem de clare care vor fi anunţate de ministrul Boloş şi preşedintele PNL Nicolae Ciucă.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis că nu acceptă ca activitatea Guvernului „să fie decisă într-o coaliție politică, pentru că ne întoarcem la ceea ce se întâmpla pe vremea PNL-USR”.

  • „E o decizie luată pe data de 15 decembrie 2023, în coaliție, de către noi toți, că se merge cu salariul minim de 3300 de la 1 ianuarie și apoi la 3700 de lei de la 1 iulie. Nu-mi aduc aminte până la discuțiile dintre Guvern și patronate, sindicate, nu-mi aduc aminte să fi fost vreo altă decizie. În ceea ce privește cei 200 de lei neimpozabili, vreau să vă anunț că este o lege cu caracter temporar care se termină pe 31 decembrie. Astăzi, la ora 15.00, îl sun pe domnul Boloș. Politica fiscală într-un stat normal o fac ministrul de Finanțe și Guvernul”, a declarat Ciolacu.

În continuare, premierul i-a replicat ministrului Finanțelor, spunând că era previzibil că vor crește cheltuielile.

  • „Nu avem nicio creștere a cheltuielilor, în ultima lună am avut cheltuieli de 70 de miliarde. Oameni buni, am mutat data de plată a pensiilor, 0,5% din PIB. Ce vreți? Să vă spun că e o catastrofă? Era ceva previzibil că vor crește cheltuielile, din moment ce noi am mutat pensiile pentru ca oamenii să-și primească pensiile înainte de Paște”, a mai spus Ciolacu.

Primele nemulțumiri în Coaliție au apărut de săptămâna trecută, când premierul Marcel Ciolacu a anunțat, după Consiliul Tripartit, că de la 1 iulie salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut.

Cât va fi salariul minim brut începând de anul viitor. Formula de calcul și scenariile cu care lucrează Guvernul

Guvernul a discutat cu sindicatele și patronatele o nouă formulă de calcul a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Acesta va ține cont de mai mulți indicatori prognozați și se va calcula în funcție de „un nivel orientativ de 50% din câștigul salarial mediu brut”, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern prezentat Blocului Național Sindical (BNS). Dacă salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, salariul minim brut ar ajunge la 4.121 de lei sau 4.285 de lei, de la 1 ianuarie 2025.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern care a fost prezentat săptămâna trecută Blocului Național Sindical (BNS).

România ar trebui să transpună în acest an Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană și acest proiect de HG ar rezolva o parte din problemă. Separat Guvernul pregătește și un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro