Sari direct la conținut

Ciolacu îi cere lui Boloș să explice public modificările la e-Factura și e-TVA: Orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizați. Nu invers!

HotNews.ro
Marcel Bolos si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Bolos si Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut vineri ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, să iasă și să explice modificările care se vor face astăzi în ședința de Guvern la e-Factura, e-Transport și e-TVA, în urma protestelor antreprenorilor și contabililor.

„Digitalizare înseamnă simplificare pentru firme și combaterea evaziunii fiscale pentru stat. De aceea, domnule ministru Boloș, orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizați. Nu invers.
Înțeleg că v-ați consultat până la urmă cu experții contabili și cu mediul de afaceri și veniți astăzi cu o serie de modificări care țin cont de realitate.
Vă rog ca, după ședința de guvern, să explicați în detaliu cum ați corectat acest act normativ”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Actul care va corecta aceste probleme vine și cu o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim.

„Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie”, a spus Ciolacu.

Modificări pregătite de Ministerul Finanțelor la e-TVA, e-Factura

Ministerul Finanțelor modifică OUG adoptată săptămâna trecută: 70/2024, adică cea referitoare la procedura e-TVA.

Conform documentului analizat de HotNews.ro, se stabilește un termen mai lung pentru transmiterea decontului precompletat până la 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA care este de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală respectivă.

PROIECT OUG modificare e-TVA, e-Factura – click pentru a deschide

Dacă se identifică diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat e-TVA și cele completate de firmă, ANAF va notifica persoana impozabilă prin mijloacele elecronice. Prin diferențe semnificative se înțeleg valorile care depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minimul 20% și o valoare absolută de minimum 5.000 de lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat e-TVA.

După identificare diferențelor, transmiterea se realizează pâmă la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA printr-o notificare de conformare.

Termenul de transmitere a răspunsului al notificare se propune a fi de 20 de zile de la data primii acesteia.

Cu alte cuvinte, se renunță la nota justificativă, fiind introdusă această notificare.

Dacă ANAF identifică diferențe sub pragul de semnificație, ANAF poate transmite Notificarea de conformare RO e-TVA în baza analizei de risc.

Notificarea de conformare RO e-TVA nu se va lua în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal până la 1 ianuarie 2025.

Amenzile vor fi în funcție de tipul de contribuabil, dacă nu răspunde la notificare sau nu o face în termenul stabilit. Astfel:

Contribuabilii mari vor primi între 5.000 – 10.000 lei
Cei mijlocii între 2.500 – 5.000 lei
Cei mici între 1.000 – 2.500 lei

Nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor pentru clarificarea diferențelor între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată reprezintă indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoarea adăugată.

Prevederile cu privire la obligația de a răspunde la notificare vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

De asemenea, documentul mai prevede că în ceea ce privește persoanele care aplică TVA la încasare, prevederile se vor aplica din 1 august 2025.

Modificare la e-Factura

În ceea ce privește e-Factura, se propune stabilirea unei perioade de 1 an, până la 1 iulie, în care să nu fie obligatorie pentru institutele/centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale precum și de către furnizorii/prestatorii acestora, având în vedere restricțiile tehnice actuale ale sistemului.

Bonurile de masă nu vor mai face parte din plafonul de 4.000 de lei pentru acordarea celor 300 lei netaxați la salariul minim

Cum arată propunerea pe care ar urma să o adopte vineri Guvernul: „Începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, în venitul brut astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care se ia în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv, prevăzut la art. LXXIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024”.

Noua măsură la Ministerului de Finanțe, de excepție a bonurilor de masă, va rezolva problema celor 300 lei netaxați.

INTERVIURILE HotNews.ro