Sari direct la conținut

Ciolacu: Înghețăm punctul de amendă și nu vom taxa 300 de lei din salariul minim brut care va crește la 3700 de lei de la 1 iulie 2024

HotNews.ro
Marcel Ciolacu face declarații de presă la Guvern , Foto: Inquam Photos / George Calin
Marcel Ciolacu face declarații de presă la Guvern , Foto: Inquam Photos / George Calin

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie va veni la pachet cu majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei care nu se taxează din salariul minim brut, dar și cu înghețarea punctului de amendă până la sfârșitul acestui an, a anunțat joi înaintea ședinței de Guvern premierul Marcel Ciolacu. Aceste măsuri vor fi adoptate prin două acte separate săptămâna viitoare, a precizat premierul.

  • „Vom mări pragul de netaxare de la 200 de lei la 300 de lei din salariul minim brut, așa cum am convenit cu domnul Jianu și domnul Șucu, și introduc și salariul minim brut de 3.700 de lei de la 1 iulie și înghețarea punctului de amendă, măsuri care se vor adopta săptămâna viitoare prin două acte separate”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern.

HotNews.ro a scris miercuri, citând surse oficiale, că amenzile de circulație nu vor crește de la 1 iulie 2024 prin majorarea salariului minim la 3.700 de lei.

Punctul de amendă este acum 165 de lei, echivalentul a 5% din salariul minim brut, și ar crește la 185 de lei prin majorarea pregătită de Guvern, dar sursele citate spun că „punctul de amendă va rămâne la valoarea actuală până la sfârșitul acestui an”.

Ce ar trebui să facă Guvernul pentru a nu crește amenzile de circulație ori pentru a nu se taxa 300 lei din salariul minim

Pentru ca punctul de amendă să nu crească automat prin majorarea salariului minim brut, Guvernul ar trebui să vină cu o modificare legislativă în acest sens, până la 1 iulie 2024, cel mai probabil o Ordonanță de urgență (OUG).

Aceeași intervenție ar trebui făcută de Guvern și dacă la nivelul Coaliției PSD-PNL se decide netaxarea a 300 de lei, față de nivelul de 200 de lei în prezent, din nivelul salariului minim brut, solicitare venită din partea IMM-urilor, pe care Ciolacu a anunțat miercuri că o susține.

Șeful Consiliului IMM-urilor: Menținerea punctului de amendă la valoarea actuală s-a convenit în CNT săptămâna trecută

Atât menținerea punctului de amendă la valoarea actuală, cât și o posibilă decizie privind netaxarea a 300 de lei din salariul minim brut au fost agreate de săptămâna trecută, în Consiliul Național Tripartit (CNT), în discuțiile avute de premierul Marcel Ciolacu cu IMM-urile, patronatele și sindicatele, au precizat miercuri pentru HotNews.ro surse oficiale.

Contactat miercuri de HotNews.ro, Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR (Consiliul IMM-urilor), a confirmat aceste informații.

„Săptămâna trecută a avut loc dezbaterea în cadrul Consiliului Național Tripartit a majorării salariului minim brut de la 3.300 la 3.700 lei, majorare avansată de Guvern încă de la sfârșitul anului trecut și luată în calcul la construcția bugetului de stat. În aceste condiții, am obținut:

– suma pentru care nu se plătesc taxe, 200 lei, incluși în cei 3.700 lei

– menținerea punctului de amendă la valorile actuale.

– ⁠urmează ca primul-ministru să discute cu ministrul de Finanțe și să ia o decizie dacă suma de 200 de lei poate fi crescută la 300 de lei pentru deduceri.

În plus, am solicitat programe de sprijin pentru domeniile afectate de creșterea salariului minim și regândirea fiscalității pe muncă. Acestea le-am comunicat oficial încă de săptămâna trecută”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Florin Jianu, președintele Consiliului IMM-urilor.

Ce amenzi plătesc acum șoferii pentru neregulile din trafic

Stabilirea unui punct de amendă la 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată s-a introdus prin OUG 115/2023 care a modificat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

În prezent, dat fiind faptul că salariul minim brut este 3.300 de lei, valoarea punctului de amendă este de 165 de lei.

În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc în prezent următoarele amenzi:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 330 de lei și maximum 495 de lei.
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 660 de lei și maximum 825 de lei.
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 990 de lei și maximum 1.320 de lei.
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă; o astfel de amendă costă minimum 1.485 de lei și maximum 3.300 de lei.
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă – se aplică doar persoanelor juridice. O astfel de amendă costă minimum 3.465 de lei și maximum 16.500 de lei.

În situația în care Guvernul va aproba majorarea salariului minim brut la 3.700 lei, fără să decidă separat și păstrarea punctului de amendă la valorile actuale, atunci și amenzile de circulație vor fi mai mari, raportate la valoarea de 185 de lei.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro