Sari direct la conținut

CNA: Nicio amenda, pentru moment, in cazul Antena 3 – "plimbarea" de la Cotroceni

HotNews.ro

La mai bine de cinci luni de la „plimbarea” organizata de Antena 3 in jurul Palatului Cotroceni, CNA a analizat, marti, stirile, dezbaterile si clipurile difuzate cu acea ocazie de televiziunea de stiri a Intact. Dar, potrivit Mediafax, singura propunere de sanctionare a postului pentru derapajele de atunci, o amenda de 30.000 de lei, nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aplicata.

CNA a primit 59 de reclamatii in legatura cu modul cum Antena 3 a acoperit evenimentul din 10 august, la care au participat vedetele statiei si oameni chemati in strada de televiziune. Potrivit sursei citate, reclamatiile au vizat limbajul folosit, faptul ca jurnalisti si realizatori au vorbit despre „confiscarea” Antenei 3 de catre Laura Codruta Kovesi, faptul ca telespectatorii au fost incitati sa participe la „plimbare”.

Reprezentanta Antenei 3 la CNA, Mirela Bomboe, a spus ca a constatat „cu stupoare” ca multe reclamatii „au acelasi continut” si ca nu sunt intemeiate, din punct de vedere al postului.

Ce au spus membrii CNA, citati de Mediafax:

  • Membrul CNA Radu Calin Cristea a spus ca, din punctul sau de vedere, in formula in care au fost primite de CNA aceste plangeri nu au existat incalcari ale legislatiei audiovizuale. El a descris razboiul Antenei 3 cu fostul presedinte Traian Basescu drept „adversitati contondente”: „Antena 3 ne place, nu ne place, cred ca trebuie doar sa observam acest fapt, e un canal media care insa prin mesajele pe care l-a transmis in ultimii ani a devenit un fenomen care transcende cadrul strict mediatic. Asta se poate constata prin foarte multe exemple, prin adversitatile contondente cu fostul presedinte Traian Basescu (…) Antena 3 are simpatizanti virulenti, dupa cum are adversari virulenti (…) Avem o sumedenie de reactii aproape in totalitate emotionale, pentru care acel mars de protest nu e decat pretextul de a-si legitima inca o data starea de adversitate vehementa fata de Antena 3. Nu vad, in formula in care am primit noi aceste plangeri, incalcari ale legislatiei audiovizuale”
  • Tot Radu Calin Cristea a apreciat ca Antena 3 si trustul Intact nu au beneficiat de o protectie speciala in CNA.
  • Membrul CNA Valentin Jucan a spus ca „disertatia” lui Radu Calin Cristea i se pare „net superioara avocatului Antena 3”. „E amuzant ca exact astfel de plimbari organizate pe Facebook au avut loc si la Cluj si la Brasov si Timisoara in perioada alegerilor. Ele nu au fost organizate de un post de televiziune. Culmea este ca acele plimbari erau considerate de Antena 3 abuzive, ilegale, instigatoare. Plimbarea lor, nu”, a spus Valentin Jucan.
  • Rasvan Popescu, membru CNA: „Nicio plimbare nu e sanctionabila”.
  • Membrul CNA Lorand Turos a apreciat ca in acest caz Antena 3 a incalcat legislatia audiovizualului: „Dreptul la opinie, la exprimare e un drept fundamental. Tot asa dreptul de a protesta fata de orice decizie a institutiilor statului. Pe de alta parte, daca vedem toata evolutia acestor evenimente, nu putem sa nu observam acel abuz prin care un post TV a fost folosit intr-o lupta economica, politica, poate chiar personala a unor oameni politici. Iar folosirea abuziva a unei institutii de presa, in mod normal, ar trebui sanctionat. Bineinteles e foarte greu sa gasesti acea limita sau granita pana unde tine dreptul la protest, la libera exprimare, si unde incepe abuzul (…) Parerea mea personala este ca s-a trecut (limita, n.r.), chiar trebuie sanctionat”.

Amenda de 30.000 de lei a fost propusa de Valentin Jucan, dar in favoarea ei au votat doar cinci membri, cu unul mai putin decat necesarul de sase voturi. Impotriva sanctiunii au votat Monica Gubernat, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Potrivit Mediafax, discutiile pot fi reluate intr-o noua sedinta a CNA, daca un membru va solicita acest lucru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro