Sari direct la conținut

CNA: Sase televiziuni, sanctionate pentru incalcarea legislatiei in preziua si ziua alegerilor. Amenda egala, de numai 10.000 de lei, pentru Antena 3, Romania TV, Realitatea TV si Nasul TV

HotNews.ro
Tratament egal pentru televiziuni, la CNA, Foto: Hotnews
Tratament egal pentru televiziuni, la CNA, Foto: Hotnews

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, sa amendeze televiziunile Antena 3, Realitatea TV, Romania TV si Nasul TV, cu cate 10.000 de lei, si sa someze public B1 TV si TVR 1, pentru incalcarea legislatiei audiovizualului in preziua si ziua alegerilor prezidentiale, scrie Mediafax. Amenzile minime au fost decise desi, in cazul Romania TV si Antena 3, fusesera propuse sanctiuni mult mai mari. De altfel, saptamana trecuta, membrii CNA isi petrecusera cateva ore dintr-o sedinta urmarind doar o parte dintre emisiunile reclamate in cazul postului Antena 3.

  • Valentin Jucan, pe Facebook: „Actuala componenta a CNA, impusa de majoritatea PSD din Parlament, si-a spus, in mod rusinos cuvantul, adica: mare lucru nu s-a intamplat in audiovizual… cam cat o amenda minima de 10.000.”

In cazul Antena 3, Realitatea TV, Romania TV si Nasul TV, sanctiunile au fost aplicate pentru limbajul injurios folosit de unii moderatori si invitati, dar si pentru faptul ca aceste televiziuni au facut campanie electorala in zilele de 15 si 16 decembrie, cand oficial, potrivit legislatiei audiovizualului, campania electorala se incheiase.

In ceea ce priveste B1 TV si TVR 1, sanctiunea a fost aplicata doar pentru continuarea campaniei electorale si dupa incheierea duratei legale de difuzare a programelor de profil.

Concret, sanctiunile au fost aplicate, dupa caz, pentru incalcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit caruia „moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta”, respectiv pentru incalcarea articolului 8 din Decizia CNA numarul 528 privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Presedintelui Romanie, potrivit caruia, cu 24 de ore inainte de inceperea votarii si pana la inchiderea urnelor, sunt interzise difuzarea oricaror mesaje si comentarii cu continut electoral, a emisiunilor si spoturilor electorale, precum si invitarea sau prezentarea in programe a candidatilor si a reprezentantilor acestora si ai partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care sustin candidati.

Sanctiunile au fost propuse de membrul CNA Monica Gubernat, fiind aplicate cu sase voturi „pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Rasvan Popescu), in timp ce Valentin Jucan si Radu Calin Cristea au votat „impotriva”. Cei doi au facut alte propuneri in aceste cazuri.

De exemplu, Valentin Jucan a propus aplicarea unor amenzi de 150.000 de lei, in cazul Romania TV, 100.000 de lei, in cazul Antena 3, si cate 10.000 de lei pentru Realitatea TV si Nasul TV, insa propunerea sa a fost votata doar de el insusi. Pentru aplicarea unei sanctiuni sunt necesare minimum sase voturi „pentru”.

Pe de alta parte, Radu Calin Cristea a propus aplicarea unei amenzi de cate 10.000 de lei televiziunilor Nasul TV, Realitatea TV si Romania TV si a unor somatii publice la Antena 3 si TVR 1. Nici aceasta propunere nu a intrunit numarul minim necesar de sase voturi pentru a fi aplicata.

Valentin Jucan a propus sanctiuni mari, de 150.000 de lei, respectiv de 100.000 de lei in cazul Romania TV si Antena 3, considerand ca aceste doua televiziuni au incalcat cel mai grav legislatia audiovizualului in preziua si ziua alegerilor prezidentiale.

Mai multi membri ai CNA, intre care si Viorel Vasile Buda, au remarcat faptul ca toate aceste televiziuni au incalcat legislatia audiovizualului. „Toate aceste canale de stiri s-au decredibilizat, crezand ca toata Romania se uita la ele. Rezultatul votului a aratat ca aproape nu s-a uitat nimeni la ele, (oamenii, n.r.) se uitau in alta parte sau faceau altceva”, a spus Viorel Vasile Buda.

„Ei au folosit manipularea la extreme, insa in egala masura”, a spus si Monica Gubernat.

Si membrul CNA Lorand Turos a spus ca „televiziunile au incercat sa influenteze intr-o masura sau alta”. „Pe mine, daca luam in ansamblu, m-a surprins insa la TVR. Acolo am vazut campanie in ziua votului. Faptul ca posturile comerciale, care se presupune ca sunt legate de anumite circuite economice sau politice si sunt acuzate de multe ori ca au si alte interese in afara de informarea opiniei publice…, televiziunea publica cred ca, daca face campanie electorala in ziua votului, e un semn de intrebare acolo. Ceva acolo nu e ok”, a spus Lorand Turos.

Valentin Jucan a spus ca faptul ca rezultatele alegerilor au fost unele sau altele si ca televiziunile au influentat sau nu votul sunt lucruri care nu au nicio legatura cu legislatia audiovizualului. „Licenta pe care au obtinut-o nu a fost solicitata si nu a fost primita pentru a avea un astfel de comportament in ziua alegerilor si nu numai in ziua alegerilor. Categoric, toate posturile de televiziune au incalcat legea, mai mult sau mai putin. Nu toate posturile de televiziune au incalcat legea egal. Consider ca este nedrept, consider ca este in favoarea anumitor televiziuni aceasta abordare ca toate au fost la fel. Sunt de acord ca toate au incalcat legea, unii au sustinut in dreapta, altii au sustinut in stanga”, a spus Jucan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro