Sari direct la conținut

CNA: Unele posturi au inceput campania electorala inainte de termen

HotNews.ro

Membrii CNA au atentionat, in ultima sedinta a consiliului, ca unele posturi au inceput campania electorala mai devreme de termenul stabilit oficial. Ei au precizat ca intentioneaza sa trimta o recomandare, in acest sens, radiodifuzorilor prin care sa le ceara sa abordeze temele politice strict din punct de vedere jurnalistic, si nu ca o modalitate de promovare pentru candidati, respectand, in acelasi timp, pluralismul politic.

„Promovarea candidatior in afara campaniei oficiale si legale poate fi taxata de catre CNA drept publicitate electorala”, a aratat Rasvan Popescu, presedintele CNA, insistand pe ideea ca „toate dezbaterile care se desfasoara in acest moment si in care participa deputati sau primari trebuie sa fie abordate intr-o cheie jurnalistica, cu puncte de vedere pro si contra, cu oameni aflati fata in fata, si intr-un context al pluralismului politic”.

In acest sens, Codul audiovizual privind reflectarea pluralismului politic in audiovizual spune ca: „în programele de stiri, inclusiv stirile sportive, din timpul total destinat exprimarii oamenilor politici, radiodifuzorii vor aloca un procent de 60% reprezentantilor puterii (senatori, deputati, reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale) si, respectiv, un procent de 40% opozitiei parlamentare, parlamentarilor independenti si partidelor politice neparlamentare, precum si reprezentantilor locali ai acestora”.

Pe de alta parte, membrii Consiliului spun ca este dificil de monitorizat respectarea rapotului – 60% putere vs. 40% opozitie – avand in vedere configuratia actuala de pe scena politica unde puterea reprezinta 20% prin PNL si UDMR, iar opozitia este reprezentata in procent de 80% de PSD, PRM, PC si PD-L.

De aceea, membrii CNA au luat in calcul si o posibila schimbare a sistemului de monitorizare a pluralismului politic. Dan Grigore a propus, in acest sens, adoptarea sistemului englez de monitorizare, în care timpii de antena sunt împartiti în mod egal de putere si de opozitie, iar Gelu Trandafir a sugerat o monitorizare pe aparitii – in dezbateri si cu precizarea partidului politic reprezentat -, si nu in procente a reprezentantilor politici in audovizual. Trandafir a propus, totodata, ca rezultatele monitorizarilor politice sa fie date publicitatii, pentru o mai buna reflectare a fenomenului.

CNA urmeaza sa voteze intr-o sedinta viitoare o varianta oficiala a recomandarii ce va fi trimisa radiodifuzorilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro