Sari direct la conținut

Colegiul Director al PDL decide daca continua sau sisteaza proiectul lui Traian Basescu, denumit generic Miscarea Populara

HotNews.ro

Democrat-liberalii promovau intens, in urma cu o saptamana, proiectul Miscarii Populare pentru alegerile din 2012. Vineri, conducerea PDL a dat semnalul amanarii proiectului. Secretarul general al PDL Ioan Oltean a declarat public ca „nu a crezut si nu crede ca Miscarea Populara ar putea fi o constructie politica oportuna pentru alegerile din acest an”. Initiat si promovat de presedintele Traian Basescu, proiectul Miscarii Populare ar putea fi amanat pentru a doua oara. Democrat-liberalii se vor intruni, duminica, in sedinta Colegiului Director si vor decide daca proiectul va merge in continuare sau va fi sistat.

Personal, n-am crezut si nu cred in Miscarea Populara ca o constructie politica pentru alegerile din anul 2012.(…) Eu cred ca PDL trebuie sa se prezinte la alegerile din 2012 cu denumirea pe care o are, cu sigla pe care o are, culoarea pe care o are, pentru ca nu am facut absolut nimic care sa ne determine in momentul acesta sa avem retineri fata de insemnele PDL. Fara inimioare, fara plamani, altii decat cei pe care ii avem de atatia ani’, a declarat Oltean, citat de agentia Agrepres.

Totodata, secretarul general al PDL a anuntat ca in sedinta Colegiului Director de duminica, 4 martie, „vom pune capat, intr-un fel sau altul, acestui proiect politic care a iesit in mass media si in opinia publica fara ca PDL sa aiba o constructie proprie definitiva in aceasta privinta”.

Si vicepresedintele PDL Victor Tarhon, considera ca proiectul „s-a demonetizat” si a catalogat Miscarea Populara drept „cronica unei morti anuntate”. Miscarea Populara este o idee buna, novatoare. Pe esichierul politic, era nevoie de o dreapta care sa se contrapuna sa spunem faptului ca s-a coagulat o parte stanga. Ideea insa s-a demonetizat pentru ca a fost pe buzele mult prea multora, unii avizati, dar foarte multi neavizati, iar acum este deja cronica unei morti anuntate”, a declarat Tarhon citat de agentia Agerpres.

In replica, presedintele PDL Neamt, Gheorghe Stefan sustine ca majoritatea filialelor PDL isi doresc infiintarea acestei aliante electorale si ca aceasta ar putea fi aprobata de Colegiul Director al PDL.

„Colegiul Director al PDL va lua duminica o decizie in acest sens. Miscarea Populara poate fi facuta si la nivel national, dar si la nivel judetean, chiar daca la centru nu se hotaraste acest lucru, desi nu cred, pentru ca majoritatea filialelor doresc aceasta alianta electorala. Aceasta miscare trebuie anuntata deja„, a declarat Gheorghe Stefan.

Declaratiile contradictorii ale liderilor PDL sunt cel putin surprinzatoare si apar in contextul in care in urma cu doua saptamani conducerea partidului a initiat negocieri cu PNTCD, PER si UNPR in vederea realizarii unei platforme de centru dreapta sub denumirea Miscarea Populara.

Presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu a confirmat pentru HotNews.ro ca s-au purtat discutii cu PDL in vederea construirii unei platforme de centru dreapta. „Pe baza unui protocol semnat cu PDL in 2009 am reluat negocierile acum pentru o constructie de centru dreapta care sa fie afiliata la Partidul Popular European, practic, sub umbrela PPE”, a declarat presedintele PNTCD. (22 februarie)

Proiectul vizeaza doua componente politica si civica: In prima instanta o alianta electorala cu PNTCD, PER si UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Pe componenta civica, PDL miza pe fundatiile si ONG-urile de casa: Institutul de Studii Populare (ISP), Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI), Fundatia Crestin Democrata.

Potrivit surselor HotNews.ro din interiorul PDL ideea relansarii Miscarii Populare a fost dezbatuta in sedinta Biroului Permanent in urma cu doua saptamani ca solutie de atragere a electoratului. In spatele usilor inschise liderii PDL au stabilit o echipa care sa se ocupe de proiectul Miscarii Populare, echipa formata din Emil Boc, Vasile Blaga, Roberta Anastase si Ioan Oltean.

Initial democrat-liberalii au gandit proiectul pe termen lung care viza colaborarea PDL la alegerile locale si parlamentare cu PNTCD, PER si UNPR si abia apoi urmata de o alianta juridica la tribunal. Proiectul a fost relansat la mijlocul lunii februarie si parea ca are sustinere totala in interiorul PDL.

Prim-vicepresedintii partidului Gheorghe Flutur si Roberta Anastase au declarat ca Miscarea Populara este binevenita si necesara si este o alternativa la alianta de stanga-USL. Liderii locali ca Cezar Preda (Buzau) au pledat pentru „urgentarea crearii Miscarii” in timp ce Gheorghe Stefan (Neamt) declara ca spera ca aceasta sa se inregistreze la Autoritatea Electorala Permanenta pentru alegerile locale.

La cateva zile diferenta, intr-o sedinta informala in Modrogan (26 februarie) s-a decis „sa se comunice prudent” pe subiectul Miscarea Populara, potrivit prim-vicepresedintelui PDL, Teodor Baconschi.

„PDL a decis in discutia informala pe care am avut-o la sediul central din Modrogan, ieri seara, sa comunice prudent pe acest subiect. Pentru ca e nevoie sa strangem toate opiniile din filialele partidului, apropo de Miscarea Populara. E nevoie sa finalizam o serie de sondaje si de studii care sa masoare exact asteptarile electoratului nostru. Si e nevoie sa actionam unitar si mai ales sa comunicam pe cat posibil acelasi lucru”, declara Baconschi intr-un interviu acordat HotNews.ro-RFI. (27 februarie)

Dupa ce proiectul Miscarea Populara a fost intens promovat prin declaratii publice, liderii PDL au incercat sa tempereze tonul pe aceasta tema. Vasile Blaga, presedintele Senatului, a declarat ca nu crede ca Miscarea Populara se va realiza pana la alegerile locale. „Nu cred ca se va realiza pana la alegerile locale Miscarea Populara. Sa vedem decizia pe care o va lua partidul pe baza analizelor comandate.

Pe de alta parte, noi, la alegerile locale, si am mai spus-o, in Bucuresti doar in 2004 am candidat intr-o alianta, Alianta Dreptate si Adevar, cand domnul presedinte Basescu, primarul de atunci in functie a candidat sub sigla Aliantei Dreptate si Adevar si domnul Boc la Cluj. In rest, noi nu am candidat niciodata si nu vad cum am candida in Bucuresti sub o alta sigla decat cea pe care o vom asuma-o”, a declarat Vasile Blaga, citat de Agerpres. (27 februarie)

In urma cu o zi, Vasile Blaga declara la Realitatea TV ca „PDL poate ajunge la 30%” si ca partidul „trebuie” sa colaboreze „in continuare cu UNPR, chiar daca nu in Miscarea Populara”. „Poate nu se pune problema sa colaboram in Miscarea Populara, dar trebuie sa colaboram. Asta le spun colegilor mei, sa nu se mai grabeasca. Este loc in partid pentru toata lumea, si pentru Baconschi, si pentru Monica, este loc si pentru altii. Poate suntem prea putini”, a continuat presedintele Senatului.

Denumirea de Miscarea Populara a fost inregistrata la OSIM de Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui. „Azi s-a luat decizia, la noapte baza de date va fi actualizata, deci informatia va figura si pe site maine”, a precizat, pe 13 septembrie 2011, Ovidiu Dinescu, purtator de cuvant OSIM, citat de Mediafax.

La cateva zile diferenta, presedintele Traian Basescu a declarat, la TVR 1, ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante. Seful statului a mentionat ca el a rugat-o pe fiica sa sa inregistreze la OSIM aceasta denumire.

„Acest proiect poate exista, dar nu in sensul la ceva ridicol. Nu o sa gasesti partide imaculate, nu se poate. Eu cred ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante. De aceea am si rugat-o pe fiica mea sa inscrie la OSIM. Preventiv, trebuie sa gandesti politic. Este posibil sa se creeze o alianta”, a spus Basescu. (pe 21 septembrie)

Totodata, proiectul Miscarii Populare a fost intens promovat de fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu. La aceea data, liderii PDL au facut numeroase declaratii despre coagularea unei forte de centru dreapta.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro