Sari direct la conținut

​Comertul mondial, noua sperietoare globala / Opinia publica este tot mai neincrezatoare in tratatele de liber schimb, in timp ce populistii acuza influenta negativa a Chinei / Trump: China violeaza America

HotNews.ro

Donald Trump denunta comertul international drept „un viol”, Francois Hollande ameninta ca isi va exercita dreptul de veto asupra tratatului transatlantic, TTIP, OMC bate pasul pe loc de ani de zile iar ostilitatea opiniei publice creste in continuu: comertul mondial, altadata o promisiune a unui viitor mai bun, a devenit in prezent , scrie AFP.

„Trebuie sa ne bucuram de sfarsitul epocii tratatelor de liber-schimb care s-au transformat de mult timp intr-o strangere de mana intre interesul societatilor si cele ale investitorilor (…), lasand putine sperante pentru muncitori”.

Aceste cuvinte nu sunt extrase dintr-un manifest altermondialist, ci din New York Times, sub pana lui Jared Bernstein, fost consilier economic al vicepresedintelui american Jo Biden.

In ochii opiniei publice, aceste acorduri sunt vazute din ce in ce mai putin favorabil, asa cum arata mobilizarea in Europa impotriva TTIP, acest vast proiect de uniformizare a normelor comerciale intre batranul continent si Statele Unite.

Aproape sapte francezi din 10 nu au incredere in Comisia Europeana in privinta acestui subiect, dupa cum arata un recent sondaj, In Germania, unde economia este sustinuta de exporturi foarte solide, zeci de mii de persoane au demonstrat in Hanovra, in aprilie, impotriva acestui proiect.

Furia populatiei

Nici in SUA comertul mondial nu mai incanta populatia. „Opt ani dupa criza din 2008 si aproape 40 de stagnare a veniturilor medii ale familiilor americane, incep sa se infurie”, explica analistul american Nicholas Dungan, consilier special la Iris si cercetator la Atlantic Council din SUA.

Iar liderii politici navigheaza pe valul acestei neincrederi in crestere, in special in apropierea alegerilor. In SUA, republicanul Donald Trump a facut din lupta impotriva comertului mondial unul dintre subiectele principale de atac.

„Nu mai putem permite Chinei sa ne violeze tara”, a spus el, recent.

Sub presiunea rivalului sau Bernie Sanders, democrata Hillary Clinton a denuntat si ea aceste tratate care „au adeseori un aer fantastic pe hartie” dar ale caror rezultate nu sunt intotdeauna „la inaltime”.

In Europa, Francois Hollande a spus nu TTIP „in acest stadiu” al negocierilor.

Liberul schimb, depasit?

„Am intrat intr-o perioada in care acordurile comerciale sunt din ce in ce mai controversate, dar este prea devreme sa spunem daca am ajuns la capatul liber-schimbului, deoarece tratate importante sunt inca negociate”, a spus David Torn, profesor la Universitatea din Zurich si co-autor al unui studiu intitulat „Sindromul chinez”.

Acest document atribuie exporturilor chineze un sfert din reculul fortei de munca in sectorul manufacturier in SUA, din 1997 pana 2007. „De aici apare temerea ca o integrare comerciala mai mare provoaca noi pierderi de locuri de munca”, a aratat el.

„Americanii cred ca daca acel consens de la Washington (lansat in anii 80 si care se bazeaza pe auto-reglementarea pietelor) nu mai da roade, aceasta inseamna ca ideea liber-schimbului este astazi depasita si ca trebuie incercat altceva”, crede Dungan.

„Am ajuns la un stadiu in care punem in discutie liberul schimb fara constrangeri, fara a tine cont de mediu”, explica si Henri Landes, de la Sciences Po Paris.

Acorduri depasite, potrivit acestuia, si care ar trebui sa devina „relicve” si sa isi lase locul unor tratate care favorizeaza mai mult „economia circulara si de proximitate”.

„Ar trebui sa schimbam softul la nivel mondial”, pledeaza Landes. Acordurile comerciale „trebuie sa tranziteze spre o economia bazata mai mult pe proximitate, pe progres social si pe considerarea mediului. Daca nu, vom fi obligati la un moment dat sa revenim la protectionism”.

Masele populare sunt tot mai neincrezatoare in mitul orasului mondial traversat de nenumarate rute comerciale.

Iar Organizatia Mondiala a Comertului OMC), care ar trebui sa creeze cadrul pentru schimburile comerciale in intreaga lume, este privita cu scepticism, in lipsa unor progrese, iar influenta sa este in scadere din cauza tratatelor bilaterale sau regionale care prolifereaza.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro