Comisia Europeana a agreat reducerea tarifelor de interconectare in telefonie din Romania. Apelurile in alte retele vor costa mai putin de la 1 aprilie 2014
Incepand cu data de 1 aprilie 2014, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor in retelele de telefonie fixa din Romania scad de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, respectiv de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut in retelele de telefonie mobila, a decis Autoritatea de reglementare in comunicatii, in urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene. Tariful de interconectare, care se regaseste in tariful preceput utilizatorului final care initiaza apelul, se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat, in urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene, deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor.
In urma finalizarii procesului de consultare nationala a modelelor de calculatie a costurilor pentru determinarea tarifelor de interconectare din a doua jumatate a anului 2013, ANCOM a notificat Comisia Europeana, BEREC si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la aplicarea noilor plafoane tarifare. Acordul primit din partea Comisiei Europene in temeiul Directivei-Cadru incheie consultarea la nivel european si permite ANCOM adoptarea setului de masuri propuse.
- „In raspunsul sau, Comisia Europeana a salutat tarifele LRIC pur pentru terminarea apelurilor calculate de ANCOM, apreciind ca acestea contribuie la crearea unor conditii concurentiale echitabile pentru operatori si asigura tuturor utilizatorilor beneficii maxime din punct de vedere al posibilitatilor de alegere, al preturilor si al calitatii”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Masurile de reglementare adoptate de ANCOM pe pietele de gros pentru terminarea apelurilor concretizeaza demersurile initiate de Autoritate in anul 2012 si continuate pe parcursul anului 2013, care au presupus o activitate complexa de colectare de date, analiza si rulare a mai multor scenarii, precum si serii succesive de consultari si ajustari. ANCOM a calculat costurile eficiente ale furnizarii serviciilor, utilizand ipoteze de lucru in conformitate cu legislatia din Romania, informatiile transmise de furnizorii de retele, precum si cele mai bune practici de modelare la nivelul Uniunii Europene.
Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile. La fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau internationale).
Cu aceasta ocazie, ANCOM a stabilit si noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toti furnizorii de retele de comunicatii, respectiv pentru serviciile de tranzit national al apelurilor, serviciile de linii inchiriate segmente terminale si serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.
Tariful de terminare se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului. Intrucat acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei cu amanuntul si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor. Pentru a preintampina astfel de distorsiuni concurentiale, ANCOM a decis adoptarea unor masuri de reglementare constand in reducerea nivelului maxim al tarifelor pentru serviciile de terminare practicate de operatori pana la niveluri care reflecta in mod realist costurile reale ale serviciilor si competitivitatea operatorilor din Romania.
Mai multe informatii despre interconectare si tarifele de terminare gasiti aici.