Comisia Europeana avertizeaza ca este gata sa continue, in orice moment, procedura de infringement asupra Romaniei pentru lipsa independentei arbitrului telecom
Comisia Europeana este pregatita sa continue in orice moment, daca va fi necesar, procedura de incalcare a dreptului comunitar (infringement) impotriva Romaniei pentru lipsa independentei arbitrului telecom, a declarat luni pentru HotNews.ro Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru telecomunicatii Viviane Reding. Precizarea vine la o zi dupa ce, luni, ministrul roman al comunicatiilor, Gabriel Sandu a avertizat asupra acestui risc daca Senatul nu va aproba mai repede ordonanta de infiintare a autoritatii de reglementare ANCOM.
„Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, are dreptate cu avertismentul sau. Comisia este pregatita sa continue aceasta procedura in orice moment, daca va fi necesar. Totusi, discutiile cu autoritatile romane sunt in desfasurare. Vom astepta un rezultat al acestor discutii inainte de luarea unei decizii finale, lucru care s-ar putea intampla, totusi, foarte curand”, a declarat pentru HotNews.ro Martin Selmayr.
Declaratia vine la o zi dupa ce luni, ministrul roman al comunicatiilor a avertizat ca Bruxelles-ul va demara a doua faza de infringement pentru incalcarea obligatiilor in domeniul comunicatiilor daca ordonanta privind infiintarea ANCOM nu va fi aprobata curand de Senat.
„Ordonanta prevede clar independenta ANCOM-ului si modul in care se desemeneaza conducerea institutiei. In acest moment, consider ca este inadmisibil ca o ordonanta sa stea sase luni de zile in Senat si sa nu fie aprobata”, a declarat, duminica, pentru NewsIn, Gabriel Sandu.
Acesta a mai anuntat ca joi se va afla la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii CE pe marginea acestui subiect.
Procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei pentru lipsa independentei arbitrului telecom a fost deschisa in luna ianuarie 2009, pe motiv ca deciziile guvernamentale din 2008 de demitere a sefului autoritatii de reglementare telecom (ANRCTI) si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de restructurare si redenumire a institutiei, au afectat independenta autoritatii.
Procedura de infringement are trei faze, ultima fiind aducerea cazului in fata Curtii Europene de Justitie. Oficialii europeni au avertizat in luna iunie a acestui an ca procedura in cazul lipsei autoritatii de reglementare in telecomunicatii din Romania va continua pana se va gasi o solutie sustenabila a independentei acestei institutii.