Comisia Europeana cere ca o parte din spectrul eliberat prin trecerea la televiziunea digitala sa fie folosit pentru internet broadband wireless in UE
Patru cincimi din spectrul de frecvente radio folosit in prezent de serviciile de televiziune analogica din UE vor fi eliberate prin trecerea la televiziunea digitala, iar Comisia Europeana propune ca o parte din acesta, respectiv sub-banda de 792-862 MHz, sa fie folosit in toate tarile in special pentru internet broadband wireless, potrivit unei recomandari facute miercuri de Executivul European. Statelor membre UE li se cere sa-si urgenteze masurile de trecere la televiziunea digitala pana la 1 ianuarie 2012, in conditiile in care pana acum doar cinci tari UE au reusit tranzitia.
Tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala, a carei implementare este ceruta de Comisia Europeana in toate tarile membre UE pana la 1 ianuarie 2012, va elibera o cantitate semnificativa de spectru de frecvente, creand un asa numit „dividend digital”.
„Dividendul digital” provine in parte din digitizarea transmisiilor TV din banda UHF (470-862 MHz) folosita in prezent pentru transmisia semnalului TV analogic. Emisia digitala terestra va eficientiza folosirea spectrului pentru emisia programelor TV, astfel incat pe aceeasi frecventa care in prezent este folosita pentru un singur program TV in semnal analogic, sa fie receptionate 8 programe TV la o calitate superioara (potrivit Strategiei Nationale de Tranzitie la Televiziunea Digitala).
Armonizarea conditiilor de folosire a benzii de 792-862 Mhz in UE ar avea un impact economic favorabil de pana la 44 miliarde euro pana in 2015
Comisia Europeana propune acum implementarea unui set tehnic de masuri armonizat la nivelul UE pentru folosirea unei parti din dividendul digital, respectiv sub-banda de 792-862 MHz, in special pentru noi servicii de internet broadband wireless, servicii atat 3G cat si 4G, care ar contribui la atingerea tintei ca serviciile de internet broadband sa acopere 100% din populatia UE pana la sfarsitul lui 2013.
Studiile Comisiei Europene arata ca armonizarea conditiilor tehnice de folosire a acestei benzi ar avea un impact economic favorabil la nivelul UE de pana la 44 miliarde euro pana in 2015.
Masura este conditionata de implementarea trecerii la televiziunea digitala si incetarea emisiei semnalului analogic, in conditiile in care pana acum doar cinci tari membre UE au reusit aceasta tranzitie, respectiv Finlanda, Germania, Luxemburg, Olanda si Suedia.
Romania si-a asumat respectarea termenului de implementare a serviciilor de televiziune digitala terestra la nivel national si finalizarea procesului de eliminare a serviciilor de televiziune analogica din banda de frecvente UHF, pana la 1 ianuarie 2012, iar la inceputul acestei luni guvernul a adoptat strategia de trecere la televiziunea digitala terestra pana in ianuarie 2012. Potrivit acestui document, doua multiplexe digitale, prin care 14 posturi TV digitale vor putea fi receptionate gratuit, ar trebui sa fie acordate pana la sfarsitul acestui an.