Comisia Europeana: "Moneda euro, un scut in fata socurilor provocate de criza economica"
Criza arata in acelasi timp importanta ca diferentele de competitivitate sa fie abordate fara intarziere, ca o problema de interes general. „Moneda euro a actionat ca un scut in perioada de criza, chiar si pentru nemembrii zonei euro. Cu toate acestea, nu poate rezolva singura dezechilibrele interne si externe”, a declarat Joaquin Almunia, Comisar European pentru afaceri monetare.
Moneda unica a protejat statele din zona euro de turbulentele ratelor de schimb si ratelor dobanzilor care s-au dovedit atat de daunatoare, in timpul crizelor anterioare. De asemenea, a jucat un rol important de ancora a politicilor macroeconomice in Statele membre care sunt pe cale sa adopte moneda euro sau a caror monede sunt legate de euro, arata un comunicat publicat miercuri de catre Comisia Europeana.
Capacitatea Bancii Centrale Europene de a actiona atent, in colaborare cu bancile centrale nationale, a contribuit la stabilitatea sistemului monetar international, ca intreg.
Dar criza a scos in evidenta, totusi, vulnerabilitatea unor State membre care au acumulat dezechilibre macroeconomice. Aceleasi conditii macroeconomice benigne care au dus la expansiunea creditului la nivel mondial a permis unor tari din zona euro sa finanteze rapid, dar in mod dezechilibrat, cresterea economica, din cauza faptului ca fluxurile de capital nu au fost intotdeauna directionate catre cele mai productive domenii. Tarile cu surplus in contul curent s-au confruntat cu o prabusire a cresterii economice de indata ce s-a redus cererea globala, avand in vedere ca nu se puteau baza pe cererea interna.
Demersurile neterminate in domeniul consolidarii fiscale, supervizarii financiare si modului in care Statele Membre isi coordoneaza politicile au amplificat aceste vulnerabilitati si au ingreunat capacitatea monedei euro de a raspunde crizei.
Comisia Europeana face un apel la statele membre sa demonstreze vointa politica si leadership pentru a transforma aceste concluzii evidente in actiuni la nivel de politici. Este de sperat ca tratatul de la Lisabona va oferi un impuls pentru a imbunatati cadrul de Guvernare in zona euro recunoscand formal Eurogrup-ul si Presedintia acestuia si intarind rolul de supraveghere al Comisiei Europene.
Problemele economice abordate in Declaratia Anuala privind zona euro sunt detaliate in Raportul Anual care analizeaza politicile adoptate ca raspuns la criza. (vezi documentul atasat in limba engleza)