Sari direct la conținut

Comisia Europeana: Romania poate sa acorde un ajutor de 1,1 miliarde de lei pentru inchiderea minelor neviabile

HotNews.ro

Comisia Europeana a acceptat ca Romania sa acorde din fondurile publice un ajutor de 1,17 miliarde de lei (aproximativ 270 de milioane de euro) in vederea inchiderii minelor de carbune necompetitive din trei unitati detinute de Compania Nationala a Huilei (CNH). Comisia a considerat ca masura este conforma cu normele UE privind ajutoarele de stat. CNH detine sapte unitati de productie de carbune, iar Romania a decis sa inchida trei dintre acestea, considerate necompetitive. Prima dintre mine va fi inchisa pana la sfarsitul anului 2015 (Petrila), iar celelalte doua pana la sfarsitul anului 2017 (Uricani si Paroseni).

Planul de inchidere notificat de Romania are ca rezultat o reducere progresiva a valorii totale a ajutoarelor acordate pentru acoperirea costurilor de productie. In plus, planul include masuri de atenuare a impactului asupra mediului al productiei de carbune. De asemenea, Romania s-a angajat sa sprijine lucratorii din mine care urmeaza a fi concediati si sa sustina reconversia profesionala a acestora pentru a-i ajuta sa gaseasca un nou loc de munca in afara industriei carbunelui.

Guvernul a aprobat in octombrie anul trecut un proiect privind infiintarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara. Complexul Energetic Oltenia se va forma prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, CE Turceni, CE Rovinari si CE Craiova, iar Complexul Energetic Hunedoara din fuziunea S.C. Electrocentrale Deva S.A. si S.C. Electrocentrale Paroseni S.A.

Planul initial era ca din Hunedoara sa faca parte Deva, Paroseni si CNH. Insa pentru a face parte din noul complex Hunedoara, Compania Nationala a Huilei ar fi trebuit sa fie deja restructurata. Guvernul intentioneaza sa separe minele viabile de cele neviabile. Activele viabile vor cuprinde minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, Unitatea de Exploatare si Preparare a Carbunelui, Statia Miniera de Salvare si partea administrativa. Activele neviabile cuprind minele Petrila, Paroseni si Uricani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro