Sari direct la conținut

Companiile romanesti sufera din cauza lipsei accesului la finantare bancara

Cristian Ionescu, Foto: Arhiva personala
Cristian Ionescu, Foto: Arhiva personala

Majoritatea companiilor romanesti sunt neinformate cu privire la facilitatile de acces la finantarea non-bancara. Bancile trec printr-un proces de restructurare masiv, majoritatea dintre ele luptandu-se cu diminuarea pierderilor operationale, inchiderea de sucursale, concedierile masive de personal si curatarea creditelor neperformante, majoritatea continuand procesul de deleveraging (n.r.: reducerea expunerii de risc). In aceste conditii vitrege, companiile romanesti au sanse infime sa atraga finantari bancare pentru proiecte de business cu un grad de risc standard si adecvat economiei romanesti si a sectoarelor din care fac parte. Toate bancile alearga dupa clientii perfecti, asa numitele companii cu “triple-A rating” (termen utilizat de agentiile de rating internationale care definesc un grad de risc minim / aproape inexistent). Acest tip de firme au cea mai mica nevoie de finantare, ele fiind de obicei companii multinationale si internationale care au acces la finantare din afara Romaniei la costuri extrem de competitive, cu ajutorul companiilor „mama”.

Conform estimarilor analistilor din sectorul financiar bancar, peste 90% din companiile romanesti au dificultati in a accesa finantare pentru exploatarea oportunitatilor de business existente si pentru asigurarea cresterii si dezvoltarii afacerii. Aceste probleme apar din cauza slabei pregatiri financiare a managerilor acestor companii in a accesa resurse alternative de finantare.

Una dintre cele mai facile resurse de finantare a capitalului de lucru este creditul furnizor si structurarea unui proiect de finantare a costurilor cu materiile prime si materiale de productie pe credit cu plata la termen in vederea reducerii dependentei de finantarea volatila pe termen scurt oferita de banci sub forma liniilor de credit pentru 12 luni, care poate fi retrasa fara drept de apel de banca. De multe ori, aceasta duce la intrarea in insolventa a companiilor respective.

Din pacate, putini cunosc metodele de accesare de finantare alternative celei bancare prin solutii inovatoare precum factoring-ul de import, „reverse” factoring, finantarea prin credit furnizor pe baza de produse de asigurare de credit, accesul la echipamente si tehnologie pe baza unei asigurari de export de bunuri de capital, de produse financiare hibride de tip “garantie retur avans”, “garantie de buna executie” sau accesul la produse de garantare alternative clasicei Scrisori de Garantie Bancara. Si mai putini sunt constienti de posibilitatea accesului la finantare din partea unor fonduri de finantare de tip “mezzanine” sau “senior debt”.

Aceste produse sunt putin prezente in portofoliul instituriilor financiare romanesti, fiind de multe ori accesibile prin institutii financiare internationale, care promoveaza aceste tipuri de finantari alternative sectorului bancar, dar care sunt putin cunoscute de catre publicul de business din Romania.

Pe langa costurile semnificativ mai mici decat cele din sectorul bancar, ele prezinta si marele avantaj ca sunt supuse unor proceduri birocratice facile, avand termene de implementare reduse. Ele nu necesita garantii la un nivel exagerat precum cele solicitate de banci si, de multe ori, imposibil de sustinut de catre companii.

Expense Reduction Analysts (ERA) Romania, sucursala locala a expertului numarul 1 la nivel global in sectorul serviciilor de management a costurilor operationale, a inceput acum 2 ani furnizarea serviciilor de optimizare de cash-flow si reducerea cheltuielilor financiare si ofera companiilor romanesti acces la finantare alternativa la nivel international. Specialistii ERA sunt profesionisti recunoscuti in sectorul financiar din Romania si din Europa Centrala si de Est, activand multi ani la nivel de top in cadrul unor companii financiare globale si intelegand specificul pietei romanesti in detaliu.

“Companiile romanesti se afla intr-un total dezavantaj fata de companiile multinationale, pe de o parte datorita dificultatii de a accesa finantare intr-un sistem bancar inca gripat si care nu doreste sa isi asume riscuri aproape deloc, si pe de alta parte datorita slabei cunoasteri a posibilitatilor de acces la finantari alternative non-bancare pe pietele financiare regionale si europene. Ne bucuram sa fi realizat in Romania cateva proiecte de anvergura care contribuie la dezvoltarea puternica a unor companii locale si pe care le sprijinim in viziunea lor de a deveni jucatori regionali. Ne asumam un rol de formator de piata si ne dorim sa contribuim prin serviciile noastre la dezvoltarea mediului de afaceri romanesc precum si la crearea unor lideri puternici in sectoarele unde acestia activeaza”, a declarat Cristian Ionescu, Managing Partner al Expense Reduction Analysts Romania.

ERA coopereaza in prezent cu jucatori de prim rang in industria metalurgica, industria automotive si industria bunurilor de larg consum in vederea cuceririi de cote de piata printr-un acces facil la finantare, la costuri extrem de competitive. Conform expertilor ERA Romania, “apetitul furnizorilor internationali de servicii financiare pentru piata romanesca este in crestere, multi dintre ei oferind finantare pentru proiecte unde nu exista sanse pentru companiile respective in accesarea finantarii bancare suplimentare”, ne-a declarat Constantin Galchis, Partner in cadrul ERA Romania.

ERA ofera in Romania servicii de garantare a importurilor si achizitiilor de materii prime, garantii de plata de tip “retur avans”, optimizarea cash-flow-ului cu privire la achizitiile strategice pentru producatori, precum si solutii alternative de finantare internationale pentru companiile medii si mari din Romania. “Pentru moment oferim serviciile noastre inovatoare in special pentru firmele medii si mari cu o cifra de afaceri de peste 10 milioane de EUR, insa suntem in curs de identificare a unor solutii pentru a putea oferi aceste servicii si companiilor mici si mijlocii.”, ne-a declarat Cristian Ionescu, Managing Partner Expense Reduction Analysts Romania.

Pentru mai multe detalii despre acest tip de finantari alternative, puteti lua legatura cu expertii Expense Reduction Analysts Romania la: infoRo@expensereduction.com sau completati formularul din pagina de contact.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro