Sari direct la conținut

Comportamentul nutritional – o problema reala

Tot mai des, societatea de astazi se confrunta cu un dusman „neconventional”, dar cu atat mai puternic: nu este fatis agresiv, lumea tinde sa-l subestimeze, nu devine amenintator decat atunci cand este deja prea tarziu: comportamentul nutritional neadecvat. Medicii nutritionisti (prof. dr. Mariana Graur, prof. dr. Nicolae Hancu) explica pericolele unei alimentatii neechilibrate si ale unui comportament sedentar, in societatea moderna.

Prof. univ. Dr. Mariana Graur este presedintele Societatii de Nutritie din Romania, iar prof. dr. Nicolae Hancu conduce Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Recomandarile si opiniile redate mai jos au fost prezentate public in cadrul campeniei „Un stil de viata sanatos” (putin din fiecare si multa miscare), lansat in aprilie 2008.

Materialul prezentat in timpul campaniei

Tot mai des, societatea de astazi se confrunta cu un dusman „neconventional”, dar cu atat mai puternic: nu este fatis agresiv, lumea tinde sa-l subestimeze, nu devine amenintator decat atunci cand este deja prea tarziu: comportamentul nutritional neadecvat.

Obiceiurile alimentare apartin unei parti din viata noastra careia nu-i dam atentia cuvenita, preocupati fiind cu alte griji cotidiene. Este insa necesar sa constientizam faptul ca un stil de viata echilibrat este alegerea pe care trebuie sa o facem.

“Omul sanatos are putere de munca si se bucura de viata. Sanatatea se castiga prin adoptarea unui stil de viata optim, cu pastrarea echilibrului alimentar, evitarea sedentarismului si a toxicelor (tutun, alcool s.a.), controale medicale etc. Alimentatia sanatoasa inseamna mentinerea balantei intre aportul de energie (alimente) si consumul ei (efort fizic). Este o decizie constienta de alegere a alimentelor, cantitatilor si a modalitatilor lor de preparare, rod al educatiei nutritionale si acceptarii ghidurilor de alimentatie sanatoasa ”, afirma Prof. Univ. Dr. Mariana Graur, Presedinte al Societatii de Nutritie din Romania.

Cu ce pericole ne confruntam?

Comportamentul nutritional neadecvat se traduce atat prin denutritie, cat si prin exces alimentar. Sunt doua aspecte ale unei probleme ce tinde sa devina din ce in ce mai influenta, nutritia deficitara jucand un rol important in raspandirea unor boli cronice cu o incidenta insemnata in societatea moderna: obezitatea, diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza si bolile dentare.

Este evidenta legatura intre dezvoltarea de tip social si frecventa tot mai insemnata a acestor boli, ceea ce atrage atentia asupra comportamentului nutritional neadecvat al omului modern.

„Alaturi de alte probleme ale speciei umane, bolile confortului tind sa devina una dintre principalele cauze de mortalitate. Putem sa combatem acest pericol asumandu-ne, individual si colectiv, responsabilitatea modificarii stilului de viata”, este de parere Prof. Dr. Dan Mircea Cheta, Presedinte al Fundatiei pentru o Alimentatie Sanatoasa.

Obezitatea este raspandita peste tot in lume, indiferent de starea economica a tarilor in care este semnalata. Desi tendinta la nivel social este de a nu constientiza faptul ca obezitatea este o boala, aceasta reprezinta, din punct de vedere medical, un aspect caruia i se acorda importanta cuvenita.

Diabetul zaharat tip 2 antreneaza costuri sociale si economice in continua crestere, datorita efectelor maladiei in sine, dar si a complicatiilor de care este insotita. Incidenta acestui tip de diabet are valori mai ridicate in tarile recent industrializate si in cele aflate in curs de dezvoltare. De asemenea, un aspect ingrijorator este varsta la care apare maladia, diabetul zaharat tip 2 fiind prezent tot mai des si in randul tinerilor si al copiilor.

Bolile cardiovasculare sunt, de asemenea, des intalnite in tarile in curs de dezvoltare, aspect strans legat de evolutia acestora din punct de vedere nutritional. La nivel mondial, maladiile cardiovasculare constituie principala cauza a mortalitatii, aflandu-se la originea a 15,3 milioane decese.

In incidenta cazurilor de cancer, factorii dietetici reprezinta cea de a doua cauza care conduce la instalarea maladiei, pe primul loc aflandu-se fumatul. In anul 2000 au fost raportate 10 milioane de cazuri noi de cancer si 6 milioane de decese cauzate de acesta. In 2020, se estimeaza ca numarul total de cazuri de cancer sa creasca cu 73% in tarile aflate in progres economic.

Cum se pot preintimpina aceste pericole?

Solutia pentru o viata echilibrata, ferita de pericolele bolilor de tip nutritional este una simpla – o alimentatie echilibrata, un stil de viata activ, exercitiu fizic.

“Alimentatia este cel mai important factor exogen care influenteaza sanatatea organismului uman. Atunci cand se respecta principiile unei alimentatii sanatoase, beneficiile ei sunt enorme, dar, din nefericire, este valabil si efectul invers: o alimentatie nesanatoasa are consecinte nefaste asupra organismului. In primul rand, prin alimente trebuie sa asiguram un aport caloric care sa ne permita o viata optima. Excesul caloric este raspunzator de suprapondere sau obezitate, iar deficitul caloric produce denutritie.”, explica Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Proteinele sunt principalele substante nutritive, aflandu-se la baza formarii tuturor celulelor si tesuturilor din organism. Acestea se gasesc in carne, peste, oua, lapte, dar si in soia, boabe de fasole, mazare si cereale. Ele trebuie incluse zilnic in alimentatie, aportul recomandat fiind de maxim 20% din totalul caloric, jumatate de origine animala si jumatate de origine vegetala.

Glucidele, principala sursa de energie a organismului, sunt reprezentate de zaharurile si amidonul din alimente. Se gasesc in fructe, paste fainoase, cartofi, paine, lactate, aportul zilnic recomandat fiind de 50 – 55%.

Lipidele joaca un rol esential in organism, in special in mentinerea integritatii membranelor celulare, in transmiterea nervoasa si in procesul de absorbtie a nutrientilor. Sunt prezente in majoritatea alimentelor, cu exceptia fructelor si legumelor, fiind recomandat un procent nu mai mare de 30% din aportul energetic total zilnic.

Vitaminele si mineralele sunt substante cu o structura complexa, care nu pot fi sintetizate de catre organism, dar sunt imperios necesare functionarii acestuia. Se gasesc in majoritatea alimentelor, pentru un aport optim fiind necesara o dieta variata.

Pentru a fi siguri ca ne incadram in limitele alimentatiei ideale, specialistii recomanda un regim alimentar care sa combine echilibrat aceste substante nutritive, evitand excesele, dar si consumul alimentar insuficient.

De asemenea, complementar unei alimentatii echilibrate trebuie sa fie intotdeauna exercitiul fizic. Miscarea are efecte benefice din variate puncte de vedere, ajutand la imbunatatirea vietii noastre cotidiene: stimuleaza tonusul si capacitatea mentala, inlatura insomnia, determina scaderea cantitatii de grasime din depozite si cresterea masei musculare.

“Promovarea activitatii fizice si reducerea sedentarismului au drept scop mentinerea starii de sanatate fizica, mentala, precum si a unei greutati corporale optime.”, este de parere Conf. Dr. Gabriela Radulian, Secretar Stiintific Fundatia pentru o Alimentatie Sanatoasa.

Astfel, pentru un stil de viata sanatos si mentinerea acestuia, trebuie urmat un principiu simplu, dar care garanteaza rezultate de durata: „putin din fiecare si multa miscare”.

Nota: material informativ prezentat la conferinta de presa de lansare a campaniei „Un stil de viata sanatos (putin din fiecare si multa miscare), lansata la 23 aprilie 2008 de IAA (International Advertising Association) si CNA. Sursa: site-ul CNA

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro