Sari direct la conținut

Conceptul strategic de dezvoltare teritoriala a Romaniei, lansat oficial

HotNews.ro

Documentul preliminar privind dezvoltarea teritoriala durabila si integrata, pe termen mediu si lung, a fost prezentat public, marti 11 noiembrie, de ministrul Laszlo Borbely. De curand, ministerul de resort a anuntat si o linie de finantare pentru dezvoltare urbana, care se adreseaza oraselor cu peste 10.000 de locuitori, cu exceptia polilor de crestere si a polilor pentru dezvoltare urbana.

„<> stabileste liniile directoare de dezvoltare teritoriala a Romaniei la scara regionala, interregionala, nationala […] coreland conceptele de coeziune si competitivitate”, se arata in prezentarea documentului. Acest concept, in urma strangerii a numeroase propuneri din partea mediului academic si a institutiilor de resort, va deveni Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei.

„Greul abia acum incepe. Este nevoie de o baza de date cu proiecte si programe lansate pe baza acestei strategii”, a declarat Borbely.

Conceptul lansat astazi este mentionat, in Planul National de Dezvoltare si Cadrul Strategic National de Referinta, ca un document necesar pentru asigurarea dimensiunii teritoriale in alocarea si cheltuirea fondurilor structurale europene.

Una din problemele importante abordate in document este legata de evolutia polilor de crestere.

„Se discuta foarte mult despre polii de dezvoltare; am discutat mult la Bruxelles cum vom concepe acesti poli si cum va evolua relatia urban-rural, care este foarte sensibila in Romania. Dezvoltarea acestor poli inseamna o dezvoltare puternica a unor zone care atrag si zona rurala, pe o arie de 60-70 km cel putin. Dar, pe langa aceste zone, trebuie sa avem grija si de acele orase mai mici care au un potential de dezvoltare. Comisia Europeana a acceptat sa poata accesa fondurile structurale si celelalte orase cu minimum 10.000 de locuitori”, a explicat Borbely.

Orasele respective vor putea depune proiecte pentru „Centre urbane” din 2 decembrie a.c. pana la 31 martie 2009.

In cadrul acestui sub-domeniu al Programului Operational Regional vor putea primi finantare, pe baza planurilor integrate de dezvoltare urbana, proiectele care vizeaza:

  • reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publica urbana, transport si mobilitatea populatiei, patrimoniu cultural mondial – UNESCO, national si local, din mediul urban);
  • dezvoltarea durabila a mediului de afaceri;
  • reabilitarea infrastructurii sociale

Mai multe informatii despre aceasta linie de finantare pot fi consultate pe website-ul oficial www.inforegio.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro