Conducerea ICI despre acuzele ca site-ul Bibliotecii nationale de soft-uri este un dezastru: Nu este vina realizatorilor
Autoritatile au relansat saptamana trecutaBiblioteca Nationala de Programe (BNP), un sistem dezvoltat de Institutul de Informatica (ICI), menit sa adune si sa gestioneze informatii despre soft-urile locale. Reactiile din mediul online fata de forma BNP au fost foarte dure: „Trebuie sa descarci 2 aplicatii, sa inlocuiesti un DLL dupa instalare cu unul dat de ei (…) si „recomandam Internet Explorer”? Un imens LOL si FAIL!, comenteaza un cititor HotNews.ro. „Site-ul BNP e un dezastru in toate privintele: functionalitati, navigatie si structura, design si layout”, se spune si pe blogul Madame Blogary. Conducerea ICI sustine ca realizatorii sistemului sunt nevinovati si ca problemele tin de incompatibilitatile unor versiuni de browsere la executarea unor aplicatii realizate prin Oracle Forms, cum este si cazul de fata.
- Sistemul BNP realizat de ICI, acuzat de lipsa de profesionalism, uratenie si nefunctionalitate
Forma in care s-a relansat Biblioteca Nationala de Programe (BNP), initiativa prezentata oficial saptamana trecuta de Ministerul Comunicatiilor (MCSI) si ICI, a primit critici extrem dure in mediul online.
- „Numai eu trebuie sa descarc si sa instalez nu-stiu-ce si apoi sa inlocuiesc alt-nu-stiu-ce inainte sa pot vedea biblioteca de programe? (sunt pe google chrome)”, semnaleaza un cititor HotNews.ro care se semneaza „supastaru”.
- „Tre’ sa descarci 2 aplicatii, sa inlocuiesti un DLL dupa instalare cu unul dat de ei (in care cine stie ce-o fi), si „recomandam Internet Explorer”? Un imens LOL si FAIL ! ca sa nu mai zic de codu’ sursa, care contine cu mandrie: „, subliniaza un alt cititor HotNews.ro.
Un alt cititor semnaleaza ca la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) se gaseste deja Registrul National al Programelor pentru Calculator, cu toate aplicatiile disponibile la nivel national.
- „Verificati pe www.orda.ro/cautare_rnpc.aspx?mid=1&rid=1 (si apasati „cauta” fara a completa nici un camp). Tot acolo gasiti si registrul fonogramelor, videogramelor etc. Ei cu asta se ocupa (de ani de zile). ICI ar putea cel mult sa le ceara o copie a aplicatiilor 🙂 Dar ministrul lor vrea sa dea un HG in care sa treaca activitatea asta… Penibili!”, atentioneaza cititorul HotNews.ro.
Reactii similare sunt si in blogosfera. Astfel, pe site-ul Madame Blogary se spune:
- „Iata o baza de date, construita in Oracle si administrata cu appleturi Java care serveste liste de obiecte in PDF, de parca o consultam pentru a tipari liste, nu pentru a gasi ce ne trebuie! Daca nu v-ati lamurit, incercati sectiunea de cautare. Nici daca stii precis ce cauti nu e deloc clar cum sa gasesti. Nu are sens sa intru in detalii, siteul e un dezastru in toate privintele: functionalitati, navigatie si structura, design si layout si isi rateaza complet principalul obiectiv pentru care a fost conceput”
Realizatorii sistemului BNP sunt nevinovati, sustin MCSI si ICI
Care este explicatia autoritatilor? Doina Banciu, directorul general al ICI spune ca sistemul este functional iar vina in cazul unor probleme nu apartine realizatorilor acestei aplicatii.
- „Nu toate sistemele de operare au incorporate in ele modulele Java, grupate sub numele de Oracle JInitiator, de care are nevoie Oracle Forms pentru a rula pe Web. De aceea noi am sugerat incarcarea acestora pentru utilizatorii care nu reusesc sa utilizeze toate functiile de cautare in baza de date a BNP. Problemele care pot sa apara se datoreaza unor incompatibilitati ale unor versiuni de browsere la executarea aplicatiilor realizate cu Oracle Forms. Deci, vina nu apartine realizatorilor sistemului BNP”, a declarat pentru HotNews.ro Doina Banciu, directorul general al ICI.
Cum se apara conducerea ICI la acuzele privind designul site-ului BNP?
- „Este unanim recunoscut ca, in acceptiunea moderna a realizarii website-urilor, una din conditii este ca toate butoanele functionale sa existe pe prima pagina, design-ul sa fie cat mai simplu, iar structura si modul de navigare sa raspunda cat mai bine cerintelor potentialilor utilizatori. Apreciem ca toate aceste cerinte sunt respectate de catre site-ul BNP, care are, in principal, in spate o structura de baza de date”, a mai spus Banciu.
In privinta Registrului National al Programelor de Calculator administrat de ORDA, oficialul ICI a mentionat ca acesta „furnizeaza informatii sumare despre produsele certificate”, iar cautarea este dedicata, realizandu-se doar dupa „denumire program” si „denumire societate”.
Spre deosebire, BNP ar furniza informatii specifice de detaliu despre produsele inregistrate in biblioteca, iar cautarile in baza de date se pot realiza multicriterial, spune aceasta.
- „Nu exista o suprapunere intre activitatea ORDA si BNP. ORDA are ca obiectiv principal protejarea drepturilor de autor. BNP este, in primul rand, un sistem complex de informare care va permite in viitor adoptarea unor decizii privind achizitiile software pe baza unui proces de documentare facil si rapid, pentru cei interesati.”, a mai spus Doina Banciu.
Ministrul Comunicatiilor: Orice sugestie de imbunatatire a BNP este binevenita
Intrebat cum de a permis si promovat Ministerul Comunicatiilor lansarea BNP in aceasta forma, ministrul Valerian Vreme a spus ca sistemul este la inceput.
- „BNP, ca orice sistem, este intr-un proces de dezvoltare continuu. De aceea, in prima perioada, inregistrarea si accesul la continutul bazei de date sunt gratuite, astfel incat orice sugestie de imbunatatire este binevenita”, a declarat Valerian Vreme.
BNP are acum informatii despre 33 de soft-uri ale ICI, Siveco si IPA
Baza de date a BNP contine in prezent informatii despre 33 de soft-uri, apartinand ICI (20 de programe), Siveco (9 produse) si IPA (4 produse).
Printre serviciile ce ar urma sa fie furnizate prin BNP se numara: inregistrarea de produse software, informare periodica asupra produselor noi inregistrate in baza de date, furnizarea de soft-uri, la cerere, in acord cu drepturile de proprietate asupra acestora, asistenta tehnica pentru cautare in biblioteca, reclama pentru produsele informatice sau certificarea functionalitatii soft-urilor inregistrate in BNP (in perioada urmatoare), in conformitate cu dispozitiile legale.
In prezent serviciile sunt gratuite pana la data de 31 martie 2011. Dupa aceasta data se vor percepe tarife pentru: inregistrarea de produse, abonamente pentru informare, cautari speciale (acces la informatii de detaliu), asistenta tehnica si certificare produse.
Doina Banciu, directorul general al ICI a spus ca pana acum dezvoltarea BNP a costat circa 40.000 de lei, efortul financiar fiind facut de institutul pe care il conduce. Tarifele care vor fi percepute dupa expirarea perioadei de gratuitate vor fi stabilite in perioada urmatoare.