Conflict de munca in urma preluarii Airbites de catre RCS&RDS: Angajatii Airbites din Iasi au facut plangere in instanta
Vanzarea la inceputul acestui an de catre Swisscom catre RCS&RDS a companiei de telecomunicatii Airbites, tranzactie estimata sub patru milioane de euro a atras si conflicte de munca. Intr-o scrisoare remisa HotNews.ro, angajatii Airbites din Iasi descriu schimbarile si nemultumirile legate de noile conditii de munca, precizand ca au facut inclusiv plangere in instanta pentru nerespectarea drepturilor contractuale. Contactat de HotNews.ro, avocatul angajatilor Airbites a precizat ca acestia au primit vineri decizia incetarii contractelor de munca pe motive disciplinare, masura pe care de asemenea o vor ataca in instanta.
„Am depus plangere in instanta pe motiv ca li se incalcase dreptul la informare privind faptul ca Airbites a fost preluata de RCS, pentru a se stabili care este angajatorul si de la cine se primesc sarcini de serviciu, sa ni se specifice care sunt sarcinile de serviciu, iar daca angajatorul este RCS sa se incheie un contract de munca pe o perioada nedeterminata si sa se stabileasca fisa postului si cu conditii de munca asa cum prevede Codul muncii cel putin la fel de avantajoase ca cele pe care le aveam la Airbites”, a declarat pentru HotNews.ro Delia Navrotescu, avocatul angajatilor Airbites din Iasi.
Incetarea contractelor de munca pe motive disciplinare pentru angajatii Airbites din Iasi
In scrisoarea de protest, angajatii Airbites din Iasi se plang de lipsa de comunicare in urma preluarii companiei lor de catre RCS&RDS, de faptul ca nu li s-au incheiat noi contracte de munca, propunandu-li-se doar contracte pe o perioada determinata, precum si de conditii grele de lucru.
„Li s-a cerut sa-si dea demisia de la Airbites si sa incheie un contract pe o perioada de timp determinata de doua luni, cu o firma oarecare, Fibre Soft Comunicatii. Daca nu au fost de acord s-a ajuns la situatia de fata, astazi fiindu-le comunicate clientilor mei decizia incetarii contractelor de munca”, a spus Delia Navrotescu.
Decizia comunicata astazi vine dupa ce, in urma mai multor neintelegeri, angajatii Airbites Iasi, in numar de 16, potrivit avocatului acestora, au primit decizii de delegare pe termen de 60 de zile pentru lucrari specifice la un punct de lucru RCS&RDS din Bucuresti. In scrisoarea transmisa HotNews.ro acestia acuza faptul ca au fost cazati intr-un camin din Vitan, ale carui camere si puncte sanitare erau intr-o stare dezastruoasa. Mai mult, sustine avocatul iesenilor, acestia au fost pusi la munci sub functiile si calificarea acestora.
„In final le-au desfacut contractul de munca, pe motiv disciplinar in sensul, ca toti angajatii Airbites au fost delegati pe motiv de 60 de zile, fetele fiind obligate sa imparta fluturasi cu RDS, iar barbatii sa sape santuri pentru cablurile RDS, in conditiile in care acesti angajati nu erau persoane necalificate ci aveau functii de conducere”, a mai precizat Delia Navrotescu.
Potrivit acesteia, prima actiune in instanta a fost introdusa pe data de 9 martie, avand ca termen de judecata data de 16 iunie 2010 si urmeaza sa fie atacata in instanta acum si aceasta decizie de incetare a contractelor de munca. Delia Navrotescu a mai mentionat ca din informatiile clientilor sai, aceleasi probleme sunt intampinate si de alti angajati Airbites din tara.
Contactati de HotNews.ro, oficialii RCS&RDS nu au facut nici un comentariu pana acum pe marginea acestei situatii.
In luna ianuarie a acestui an, compania Airbites Romania detinuta de grupul elvetian Swisscom Central& Eastern Europe a fost vanduta catre RCS&RDS, tranzactie a carei valoare este estimata sub patru milioane de euro, potrivit Reuters. Creata in 2005, Airbites Romania ofera servicii de telefonie, internet si televiziune prin protocolul de internet (IPTV) avand circa 45.000 de abonati in Bucuresti si alte mari orase din Romania.
Din datele neoficiale ale angajatilor Airbites Iasi, incepand cu data de 5 ianuarie 2010 actionarii Airbites sunt companiile RCS&RDS cu un procent de 99,9994% din actiuni si Integrasoft cu un procent de 0,00006% din actiuni, administrator fiind Ioan Bendei.