Sari direct la conținut

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Zapp de catre Cosmote

HotNews.ro

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Zapp de catre Cosmote, considerand ca nu se creeaza sau se consolideaza o pozitie dominanta in piata de telefonie mobila, a anuntat marti autoritatea. Achizitia, spun oficialii autoritatii, va dinamiza concurenta pe pietele serviciilor de comunicatii electronice mobile, in special pe piata serviciilor de telefonie mobila si a accesului la Internet.

„Prin aceasta operatiune, practic, se creeaza premisele dinamizarii concurentei pe pietele serviciilor de comunicatii electronice mobile, in special pe piata serviciilor de telefonie mobila si a accesului la Internet, rezultatul anticipat fiind cresterea posibilitatilor de alegere ale consumatorului final. In prezent, nu am identificat probleme care ar putea afecta concurenta, dar vom monitoriza evolutia acestor piete si vom colabora in continuare cu ANCOM, iar in 2012 ii vom sprijini in reanalizarea alocarii licentelor in banda de 400 MHz” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Conform datelor transmise de autoritatea de reglementare in comunicatii electronice (ANCOM), in martie 2012 expira termenul de valabilitate a licentei din banda 450 MHz detinuta de Telemobil (operatorul Zapp).

In analiza acestei tranzactii, Consiliul Concurentei a luat in calcul inclusiv informatiile si datele transmise de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), de partile implicate precum si concurentii acestora, fiind luate in considerare si posibilele probleme de concurenta ridicate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice mobile.

Orange spune ca se va supune deciziei Concurentei

Liderul pietei de telefonie mobila din Romania, Orange, a fost primul si singurul operator care si-a exprimat oficial ingrijorarea legata de acapararea unor resurse de spectru tot mai mari de catre grupul Cosmote-Romtelecom. Intrebat saptamana trecuta in cadrul evenimentului Global Forum 2009, daca Orange va incerca sa conteste operatiunea in cazul unui aviz pozitiv din partea Concurentei fata de preluarea Zapp, Dorin Odiatiu, directorul de marketing al Orange Romania, a spus pentru HotNews.ro ca Orange se va supune deciziei autoritatii.

„In cazul in care Consiliul Concurentei da unda verde inseamna ca se considera ca nu este o problema competitionala si atunci noi trebuie sa acceptam aceasta situatie ca atare. Din moment ce Consiliul Concurentei a analizat luni de zile si a considerat ca nu sunt probleme cu concurenta ce am putea sa mai facem?”, a spus Odiatiu.

La inceputul lui iulie 2009, Orange avertizase ca grupul Romtelecom-Cosmote acumuleaza prea multe resurse de spectru.

„Observam ca aceasta miscare de consolidare a facut ca grupul Romtelecom-Cosmote sa concentreze un numar semnificativ de resurse de spectru dintre care amintim ambele licente CDMA in Romania si licenta 3G. Acumularea acestui numar mare de licente va face ca grupul Romtelecom-Cosmote sa detina pe langa pozitia dominanta pe care o are pe piata de acces fix (bucla locala) si o pozitie similara pe piata de acces mobil. Asteptam ca Autoritatea de Reglementare si Consiliul Concurentei sa rezolve cat mai curand atat situatia licentelor CDMA cat si a buclei locale”, a precizat, la acea data, Dorin Odiatiu.

Chris Bataillard, CEO Zapp, declara la inceputul lunii septembrie a acestui an pentru HotNews.ro ca nu crede ca vor exista probleme din partea Consiliului Concurentei „deoarece Zapp si Cosmote au o cota cumulata de circa 20% pe piata telefoniei mobile”.

La randul sau, autoritatea de reglementare (ANCOM) a precizat la scurt timp dupa anuntul tranzactiei ca „legislatia de specialitate din domeniul comunicatiilor nu contine o prevedere care sa interzica cumularea licentelor detinute de catre cei doi operatori”, decizia privind modul in care este afectat mediul concurential intrand in atributiile Consiliului Concurentei.

Grupul Cosmote a semnat la sfarsitul lunii iunie a acestui an acordul de achizitie al Telemobil (Zapp), urmand sa plateasca circa 61 milioane euro pentru actiunile Zapp si aproximativ 146 milioane euro pentru obligatiile si datoriile acestui operator.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro