Sari direct la conținut

Consiliul Concurentei este in discutii cu Orange, Vodafone si Cosmote pentru asumarea unor angajamente care sa inchida investigatia privind vanzarea cartelelor prepaid

HotNews.ro

O noua procedura legislativa introdusa anul trecut da posibilitatea Consiliului Concurentei de a inchide o investigatie demarata daca firma face niste angajamente care sa inlature situatia ce a condus la deschiderea anchetei. Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii a declarat pentru HotNews.ro ca institutia pe care o conduce a deschis discutiile cu operatorii in cazul investigatiei declansate in 2009 privind posibile intelegeri ilegale la vanzarea cartelelor prepaid pe intreg lantul de distributie al Orange, Vodafone si Cosmote. Ofertele de angajamente sunt asteptate pana la sfarsitul acestei luni.

  • „Anul trecut, am introdus in lege angajamentele. Asta inseamna ca firma nu primeste o amenda nici nu recunoaste ca a incalcat legea dar isi corecteaza comportamentul in piata. Pentru ca este important pentru noi sa restabilim un mediu concurential corect, suntem de acord sa inchidem investigatia fara sanctiune, insa firma face promisiuni ca-si schimba comportamentul. Suntem in discutii acum in cazul catorva investigatii si este posibil ca in urmatoarele luni in unele cazuri sa consideram ca este in interesul publicului sa acceptam promisiunile pe care le fac firmele”, declara marti Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei cu ocazia prezentatii raportului de activitate al autoritatii pe 2010.

Chiritoiu a mai spus ca institutia a inceput discutiile pe marginea angajamentelor in cazul investigatiei din 2009 privind posibile practici anticoncurentiale in vanzarea serviciilor preplatite de telefonie mobila.

Ulterior acesta a declarat pentru HotNews.ro ca angajamentele firmelor sunt asteptate pana la sfarsitul acestei luni.

  • „In cazul investigatiei privind cartelele preplalite, am fost de acord sa incepem discutiile cu operatorii si asteptam sa vedem ce ne transmit. Au termen ca pana la sfarsitul acestei luni sa ne transmita angajamentele pe care si le asuma”, a declarat Bogdan Chiritoiu.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Orange si Vodafone au declarat ca nu doresc sa comenteze pe marginea acestui subiect. Pana la publicarea acestui material nu am primit un raspuns din partea Cosmote.

Despre investigatia deschisa pe piata telefoniei mobile in 2009. Cu angajamente, investigatia ar putea fi inhisa in cateva luni

La sfarsitul anului 2009, Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii privind posibile intelegeri pe piata comercializarii produselor preplatite de telefonie mobila.

Prima investigatie, venita in urma unei plangeri, viza o posibila intelegere intre Orange si distribuitorii acesteia de a nu vinde cartele prepaid catre anumiti agenti economici. Cea de-a doua ancheta, lansata din oficiu de autoritate, viza posibile practici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revanzare si intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul de distributie al Orange, Vodafone si Cosmote.

Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, daca angajamentele operatorilor sunt acceptate, investigatiile ar putea fi inchise in cateva luni.

  • „Daca este vorba de angajamente investigatia ar putea fi finalizata in cateva luni. Daca nu, si se merge pana la capat, fiind inceputa in 2009 probabil ca cel mai devreme va fi sfarsitul acestui an. (…) Ar trebui sa dureze mai putin. Nu am dat nici un angajament inca. Din moment ce noi le cerem angajamente la inceputul investigatiei sunt o serie de avantaje: firma pagubita, daca vorbim de un abuz de pozitie, isi reintra repede in drepturi si nu este scoasa de pe piata, nu da faliment, etc, iar Consiliul Concurentei nu-si consuma resursele, nu stau oamenii blocati ani de zile intr-o investigatie”, a mai spus Chiritoiu.

Nerespectarea angajamentelor asumate poate fi pedepsita cu o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri

Procedura angajamentelor, principalele etape:

  • Dupa declansarea unei investigatii, firma anchetata contacteaza Consiliul Concurentei pentru a verifica daca autoritatea este dispusa sa primeasca angajamente care sa inlature situatia ce a produs investigatia.
  • In maxim 3 luni, Consiliul Concurentei raspunde firmei daca pot fi iniţiate sau nu discuţii privind angajamentele. 
  • Dupa primirea propunerii de angajamente, Consiliul Concurenţei va efectua o evaluare preliminară si un test de piata. In aceasta faza, daca angajamentele sunt considerate acceptabile, la prima vedere, autoritatea trebuie sa le scoata in dezbatere publica pe site-ul propriu.
  • Daca se ia decizia de acceptare a angajamentelor, aceasta trebuie sa mentioneze perioada pana la care firma isi asuma angajamentele.
  • Consiliul Concurentei monitorizeaza indeplinirea angajamentelor prin verificari periodice, solicitare de informatii si documente precum si oricare alte masuri necesare.
  • In cazul neindeplinirii angajamentelor, firma poate fi sanctionata cu amenda de pana la 10% din cifra de afaceri.
  • Pe parscursul acestei proceduri Consiliul Concurentei poate redeschide la cerere sau din oficiu investigatia daca se constata anumite nereguli.

Mai multe detalii despre noua procedura legislativa (Ordinul 724 din 28 decembrie 2010) pot fi regasite in documentul atasat articolului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro