Consiliul european de toamna a inceput joi la Bruxelles, pe fondul disputei dintre Franta si Germania
Summitul european de toamna s-a deschis joi la Bruxelles la ora 15,20 GMT, pe fondul disputei dintre Franta si Germania privind viitorul uniunii economice si monetare, scrie AFP. Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au inceput joi cele doua zile de lucru dupa intalnirea bilaterala dintre presedintele francez François Hollande si cancelarul german Angela Merkel.
Dupa intalnire, cei doi lideri au venit impreuna la consiliu, printre ultimii.
„Subiectul consiliului nu este uniunea bugetara, ci uniunea bancara”, a declarat Hollande. El a precizat ca i-a transmis Angelei Merkel ca „trebuie sa aplicam deciziile pe care le-am luat impreuna in 29 iunie”, citand in special supervizarea bancara. Cancelarul german a precizat insa ca summitul nu se va concretiza in decizii privind supervizarea bancara, subliniind necesitatea unei analize „in profunzime”. Ea nu a citat nicio data, in conditiile in care Franta doreste un acord pana la sfarsitul acestui an.
„Nu va fi un consiliu in care vom lua deja decizii, dar vom pregati deciziile pentru decembrie”, a spus Angela Merkel.
Romania este reprezentata la acest consiliul de Traian Basescu, dupa disputele din vara legate de cine are dreptul sa reprezinta Romania la acest gen de reuniuni, cand la Bruxelles a fost prezent premierul Victor Ponta. In aeronava presedintelui au venit la Bruxelles si premierii Irlandei si Sloveniei, care participasera la Bucuresti la summitul PPE.
Dezbaterile se anunta aprinse, in special intre Franta si Germania, in special in ceea ce priveste supervizarea bancara si controlul bugetelor sociale, pe fondul amplificarii nemultumirii sociale in tarile cele mai afectate de criza si de austeritate.
Cu cateva ore inaintea reuniunii de la Bruxelles, un barbat de 65 de ani a murit la Atena in timpul protestelor anti-austeritate marcate de violente.
Punerea in practica a unei supervizari bancare unice este conditia pentru recapitalizarea directa a bancilor de catre noul mecanism de protectie al zonei euro, MES.
In cursul diminetii, Angela Merkel aparase, in fata deputatilor germani, ideea de a incredinta comisarului european pentru Afaceri economice un drept de veto asupra bugetelor nationale ale statelor membre.
O idee care nu a starnit foarte mult entuziasm. In locul unui „super-comisar”, cancelarul social-democrat al Austriei, Werner Faymann, a afirmat ca ar prefera „super-propuneri cu masuri adevarate pentru a incerca sa luptam impotriva somajului”. Exista deja „destule instrumente pentru a asigura disciplina bugetara”, afirmase si premierul conservator ceh Petr Necas.
Discutiile se vor concentra asupra supervizarii bancare, dar acest subiect nu reprezinta singurul dezacord intre statele membre.
Germania nu pare foarte grabita in punerea in practica a acestui mecanism, in timp ce Parisul preseaza pentru aplicarea cat mai rapida a lui, ca si Comisia Europeana.
Nici alte probleme asociate supervizarii bancare nu isi gasesc usor rezolvarea, cum este cazul numarului de banci care vor fi deveni subiectul acestui mecasnism sau maniera in care tarile care nu fac parte din zona euro vor putea exercita un drept de interventie asupra acestui mecanism.
In schimb, asa cum se astepta, nu vor exista decizii nici asupra ajutorului pentru Spania si nici pentru criza greaca. „Dosarul spaniol nu va fi abordat. Eurogrup se ocupa, nu Consiliul European”, a precizat o sursa apropiata Eurogrupe.
Potrivit unor surse europene, o cerere formala de ajutor a Madridului este de acum incolo probabila, dar ea nu va interveni inainte de saptamana viitoare.
In ceea ce priveste Grecia, raportul troicii creditorilor (UE, BCE si FMI), necesar pentru deblocarea unei transe de ajutor de 31,5 miliarde de euro, nu va fi gata. Troica, care a parasit miercuri Atena, a afirmat ca spersa sa ajunga la un acord in zilele urmatoare.