Consiliul National pentru IMM: Datoriile Guvernului fata de mediul privat au creat un blocaj real de 8-9 miliarde de euro
Accesul mai greu la finantare, exporturile si diminuarea cererii interne se numara printre cele mai importante efecte ale crizei economice asupra intreprinderilor mici si mijlocii, a aratat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM, in cadrul unei conferinte desfasurate marti, 17 martie.
Cele 6 efecte principale ale crizei, prezentate de CNIPMMR:
– avem de-a face cu ingreunarea finantarii. Este vorba despre doua fenomene majore: accesibilitatea creditelor, mai redusa si costurile, care au devenit exorbitante. Romania este mai afectata decat alte tari pentru ca sistemul bancar de la noi depinde in proportie de 95% de capitalul strain. Romania are nevoie de dezghetarea finantarii.
– exporturile: avem un avantaj ca exportam mai putin dar totusi pana acum exporturile au tras inainte economia romaneasca. Asupra exporturilor nu putem avea o influenta, poate doar prin niste programe speciale de construire de branduri.
– diminuarea cererii interne – pe anumite segmente; pe bunuri de folosinta indelungata a scazut si va scadea in continuare. Factori: scaderea activitatii agentilor economici.
– blocajul financiar – avem 2 categorii de blocaje: primul – blocajul creat de stat. Sa nu uitam ca in luna decembrie statul avea facturi de 2,1 mld euro catre companii; dar aceste sume, prin faptul ca merg in cascada inseamna un blocaj de 8-9 mld euro. Doar o mica parte au ajuns in economie. Se adauga si blocajul de la privati. Trebuie avuta in vedere cu prioritate.
– diminuarea investitiilor – multi investitori au diminuat sau au stopat investitiile. Vedem acest aspect in incetinirea ritmului constructiilor si va incetini si in perioada urmatoare.
– efectul psihologic. Am inceput sa avem sindromul crizei inainte sa vedem ce si cum. Am inceput sa spunem ca ne doare tot corpul cand ne durea numai capul. S-a raspandit o teama la toate nivelurile, noi insine alimentam aceasta criza. O cauza este incetineala cu care au reactionat factori politici si la nivel european si national.
„La Ministerul de finante sunt oameni din alta epoca”
Referitor la prgramul de masuri anuntat de premierul Emil Boc, Ovidiu Nicolescu a precizat ca a regasit, in acest program, cateva masuri propuse de Consiliu.
– aprobarea fondului de contragarantare. Acest fond va amplifica de 4 ori capacitatea de garantare a IMM-urilor.
– propunerea noastra, de 14 ani, pentru eliminarea impozitului pe profitul reinvestit a fost aprobata. Am vazut ca exista tendinta sa se acorde aceasta facilitate numai pe anumite categorii de investitii. La Ministerul de Finante sunt oameni din alta epoca, acestia considera ca investitii sunt numai acelea in tehnica si tehnologie. Sa nu uitam ca utilitatile si constructiile sunt acelea care se realizeaza numai cu forta de munca locala. Investitiile in tehnologie se fac din strainatate. Vom discuta cu posibila schimbare a abordarii, cu dl ministru Pogea. Din analizele noastre, mai mult de 20-30.000 de IMM-uri din Romania nu vor face acest lucru, asa ca trebuie sa fim deschisi, sa marim la maximum aria de acoperire pentru ca aceasta prevedere sa aiba efect.
– capitalizarea CEC am sustinut-o, ne bucuram ca a fost realizata. Vrem sa fie numai pentru firmele mici si mijlocii si nu pentru speculatori. Trebuie stabilite reguli foarte precise pentru ca banii sa ajunga in economie.
– capitalizarea Eximbank este mai modesta, dar oricum e vorba de niste milioane de euro, care sunt totusi bune.
Neimpozitarea profitului reinvestit a fost anuntata pentru trimestrul II; iata ca suntem in luna martie, legea nu a aparut inca si nu avem proceduri. Conceptia este buna, dar intre conceptie si mecanisme sunt diferente foarte mari, si fara mecanisme nu se misca nimic, a mai sublinat Ovidiu Nicolescu.