Consolidari pe piata de cablu TV: Romtelecom a facut peste 10 achizitii in 2010, RCS&RDS cumpara in Sighisoara, iar DCS are un buget de circa 10 milioane euro pentru 2011
Piata furnizorilor de servicii TV este in plin proces de consolidare, in conditiile in care numarul abonatilor a scazut iar oamenii au inceput sa aleaga operatori care ofera continut TV restrans la preturi mai mici. In acest an, liderul pietei, RCS&RDS, s-a extins in Sighisoara prin preluarea unei parti din firma Teleson. Al doilea mare operator de cablu TV, UPC, nu a facut nici o achizitie in 2010. DCS, operator cu circa 180.000 de abonati la servicii de cablu TV, a anuntat doua achizitii anul trecut, iar pentru acest an are un buget de investitii de circa 10 milioane euro, inclusiv pentru achizitii. Nu in cele din urma, NextGen Communications, firma de cablu detinuta de Romtelecom cu peste 160.000 de abonati de internet, telefonie fixa si TV, a facut peste 10 achizitii in 2010, conform datelor furnizate HotNews.ro.
- Plan agresiv de investitii al RCS&RDS: Anul trecut a preluat Airbites, in acest an s-a extins in Sighisoara
Liderul pietei locale de servicii TV prin cablu este RCS&RDS, cu peste 1,7 milioane de abonati, conform datelor operatorului. Recent, agentia de rating Moody’s a schimbat perspectiva ratingului „Ba3” a companiei de telecomunicatii RCS & RDS de la „stabila”, la „negativa” una din cauze fiind planul de investitii mai agresiv decat asteptarile, conform ZF. Moddy’s isi motiva decizia si pe lichiditatea slaba a companiei in contextul unor datorii de 550 de milioane de dolari care ajung la maturitate in 2011 si 2012.
Una din componentele planului agresiv de investitii al RCS&RDS este cu siguranta si partea de achizitii a unor operatori mai mici din tara. La inceputul anului trecut, firma Airbites Romania detinuta de grupul elvetian Swisscom Central& Eastern Europe a fost vanduta catre RCS&RDS, tranzactie a carei valoare a fost estimata sub patru milioane de euro, potrivit Reuters. Firma avea circa 45.000 de abonati in Bucuresti si alte mari orase din tara si oferea servicii de telefonie, internet si televiziune prin protocolul de internet (IPTV).
In acest an, presa locala (Afaceri Mures) a relatat faptul ca RCS&RDS s-a extins in Sighisoara prin achizitia unei parti din operatorul Teleson, detinut de senatorul PD-L Petru Basa.
„In urma parteneriatului incheiat intre firma Teleson si firma RCS&RDS, serviciile de care beneficiaza abonatii Teleson din Sighisoara vor fi furnizate incepand cu 1 februarie 2011, de catre RCS&RDS. In cazul abonatilor din Sighisoara, toate drepturile si obligatiile contractuale sunt transferate catre societatea RCS&RDS incepand cu aceeasi data. In celelalte localitati ale retelei, serviciile vor fi furnizate in continuare de catre Teleson”, a declarat Petru Basa.
ZF a relatat ulterior ca ar fi vorba de circa 8.000 de abonati. Contactati de HotNews.ro, oficialii RCS&RDS nu au dorit sa ofere mai multe detalii sau informatii privind numarul tranzactiilor efectuate in 2010.
- Nici o achizitie pentru UPC in 2010. Romtelecom a facut peste 10 achizitii, anul trecut
Al doilea mare operator de servicii TV prin cablu, UPC, nu a facut nici o achizitie anul trecut.
- „UPC Romania nu a preluat nici un operator telecom in anul 2010. Pentru acest an, ca si pana acum de altfel, studiem oportunitatile din piata si in functie de acestea actionam in consecinta”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii UPC Romania.
Conform datelor Liberty Global, UPC Romania avea la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2010 aproape 960.000 de abonati la serviciile de cablu TV analogic si digital.
La o distanta considerabila de cei doi operatori, pe piata serviciilor TV prin cablu se afla in acest moment Digital Cable Systems (DCS). Conform informatiilor transmise HotNews.ro, operatorul are in prezent 180.000 de abonati la servicii de cablu analogic si digital.
In vara anului trecut, DCS a anuntat faptul ca a realizat doua achizitii mai mici si ca va continua acest proces.
„Am avut doua achizitii mici in acest an si continuam achizitiile mici. Este vorba de cateva mii de clienti. Este clar ca piata se consolideaza. Cred ca in momentul de fata foarte multe companii sunt de vanzare si orice este de vanzare la un anumit pret”, declara la acel moment Dinu Malacopol, directorul executiv al Digital Cable Systems (DCS).
Contactati de HotNews.ro, oficialii DCS nu au dat detalii privind numarul tranzactiilor efectuate in 2010. Totusi, compania a dat luni un comunicat in care anunta faptul ca pentru 2011 are un buget de investitii de circa 10 milioane de euro, „alocat dinamic intre dezvoltarea serviciilor si a retelei, respectiv achizitii, in functie de oportunitati”.
Cel mai apropiat rival al DCS, pe piata serviciilor TV prin cablu este NextGen Communications, firma de cablu detinuta de Romtelecom cu peste 160.000 de abonati de internet, telefonie fixa si TV. De altfel, prezenti la acelasi eveniment cu DCS si oficialii NextGen au anuntat anul trecut ca au finalizat achizitia a patru operatori mai mici de comunicatii prin cablu din Moldova si din zona de Sud a tarii, prin care castiga circa 60.000 de clienti.
Anul trecut, Romtelecom a facut prin NextGen peste 10 achizitii.
- „Au fost peste 10 tranzactii de achizitii in cursul anului trecut derulate prin NextGen. In 2011 ne axam pe crestere organica. Ne intereseaza si achizitiile, dar numai atunci cand fac sens din punct de vedere economic si strategic”, a declarat pentru HotNews.ro Ovidiu Ghiman, director executiv de strategie a Romtelecom.
Piata serviciilor TV a scazut in prima jumatate a lui 2010
Numarul total de abonati la serviciile TV a scazut in prima jumatate a anului trecut cu circa 100.000, pana la 5,73 milioane abonati, reducere manifestata pentru prima data de la introducerea tehnologiei DTH in Romania si pe piata serviciilor TV prin satelit, nu doar prin cablu, conform datelor autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).
Doar pe segmentul serviciilor TV prin cablu, numarul abonatilor era de circa 3,3 milioane de abonati, in scadere cu 1,2% fata de sfarsitul anului trecut. Desi in aceasta piata activau 503 furnizori, RCS&RDS si UPC detin impreuna peste 2,6 milioane de abonati.