Sari direct la conținut

Constantin Buzoianu, fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a pierdut in prima instanta procesul cu ASF, de la care solicita plata a peste 2,1 milioane de lei

HotNews.ro
Constantin Buzoianu, Foto: Hotnews
Constantin Buzoianu, Foto: Hotnews

Tribunalul Bucuresti a respins, in data de 29 septembrie, ca neintemeiata cererea de chemare in judecata a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de catre Constantin Buzoianu, fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cel care in toamna anului 2012 a fost revocat din functie inainte de expirarea mandatului de 5 ani. Constantin Buzoianu poate face apel in termen de 10 zile de la comunicarea acestei decizii. Buzoianu solicita obligarea ASF la plata unor drepturi banesti, bonificatii si drepturi salariale in valoare totala de peste 2,1 milioane de lei, plus dobanzile aferente, a anuntat joi autoritatea.

Solutia data in 29 septembrie de Tribunalul Bucuresti:

  • Solutia pe scurt: Respinge cererea ca neintemeiata. Obliga contestatorul sa plateasca intimatei suma de 6.891,15 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu de avocat. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VIII-a Conflicte de munca si asigurari sociale. Pronuntata in sedinta publica azi, 29.09.2015″.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat joi ca a fost reprezentata in aceasta cauza de societatea de avocatura Dragne & Asociatii.

ASF mai are litigii cu inca 15 membri ai fostelor Comisii de Supraveghere (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisa Nationala a Valorilor Mobiliare – CNVM si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private – CSSPP) care solicita salarii compensatorii ca urmare a incetarii mandatelor acestora si infiintarii ASF prin OUG nr. 93/2012. Dintre acestea, doua au fost respinse in prima instanta ca neintemeiate (Ileana Agalopol – CNVM si Vladimir Soare – CSSPP), iar altele respinse irevocabil (cum este cazul domnului Tudor Balta – CSA) sau irevocabil prin nerecurare (Cristian Toma – CSSPP si Tudor Balta – CSA). Valoarea totala a sumelor solicitate se ridica la circa 20 de milioane de lei.

  • Constantin Buzoianu, numit la sefia CSA in 2011, la propunerea PD-L a fost destituit in Guvernarea USL

Constantin Buzoianu a fost numit la sefia acestei institutii in septembrie 2011, la propunerea PD-L (pe atunci la putere) pentru un mandat de 5 ani. A fost destituit in Guvernarea USL. Desi parlamentarii PD-L au parasit Parlamentul, a existat cvorum pentru a-l destitui pe seful CSA.

Buzoianu s-a adresat si Curtii Constitutionale. In data de 25 septembrie 2013, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului nr.41 din 16 octombrie 2012 privind revocarea lui Constantin Buzoianu din functia de membru si presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Decizia este definitiva si general obligatorie.

In sesizarea catre Curtea Constitutionala, Constantin Buzoianu a precizat ca prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 20/2011, a fost numit pentru un mandat de 5 ani in functia de presedinte al Consiliului CSA – in prezent Autoritatea de Supraveghere Financiara. Dupa numai un an de la acordarea mandatului, a fost revocat din functie, inainte de expirarea termenului legal de 5 ani, printr-o Hotarare a Parlamentului din 16 octombrie 2012 pe care o contesta din punct de vedere al legalitatii si constitutionalitatii.

  • ASF: Constantin Buzoianu a avut intr-un interval de doua luni venituri de 151.851 de Euro ca presedinte al CSA

In luna februarie 2014, in plin scandal legat de salariile uriase din ASF, Traian Basescu, presedinte al Romaniei la acea data, a cerut public demisia intregii conduceri a ASF (presedinte al ASF era atunci Dan Radfu Rusanu) pe motivul salariilor enorme si a lipsei de competenta.

  • „Si dezbaterea publica, si realitatile ma obliga sa cer Parlamentului revocarea imediata a intregii conduceri a ASF. Este o cloaca unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti.
  • Fie ca vorbim de Rusanu, Daianu, Ursache, sotia dl Chitoiu, de Dan Mircea Popescu, ce legatura o avea cu ASF, cand a fost ministru la Munca, fie de doamna Zgonea, de consilierii premierului, toata aceasta cloaca trebuie curatata si facut din ASF o institutie cu autoritate profesionala si morala”, a spus atunci Basescu.

Pentru detalii citeste si: Traian Basescu a cerut public demisia conducerii ASF, demisia ministrului Mariana Campeanu si demisia secretarului de stat din Ministerul Educatiei acuzat de plagiat

In replica, ASF a considerat „inacceptabila formularea utilizata in spatiul public de catre Presedintele Romaniei a termenului de ‘cloaca’ folosit la adresa intregii institutii si remarca faptul ca acest atac fara precedent la adresa sa vine in contextul deciziei de a pune sub administrare speciala a Astra Asigurari.

In plus, ASF a subliniat ca veniturile conducerii ASF vehiculate de presa sunt mult sub cele ale fostelor conduceri si il dadea ca exemplu, inclusiv pe Constantin Buzoianu.

  • „Spre exemplu, domnul Constantin Buzoianu, descris de presa ca fost sef al Militei Economice din portul Constanta si un apropiat al Presedintelui Romaniei, nominalizat politic pentru functia de Presedinte al CSA, sub mandatul caruia societatea ASTRA nu a primit nicio sanctiune semnificativa, a avut intr-un interval de doua luni venituri de 151.851 de Euro.
  • Fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru aceasta pozitie, a avut in ultimele 2 luni inainte de infiintarea ASF venituri de 69.816 Euro.
  • Fostul comisar al CNVM, Stefania Ferencz, descrisa de presa drept ‘secretara domnului Boc’, a avut in ultimele 2 luni inainte de infiintarea ASF, venituri de 64.131 de Euro”.

Pentru detalii citeste si: ASF: Atacul fara precedent la adresa intregii institutii din partea presedintelui Basescu vine in contextul punerii sub administrare speciala a Astra Asigurari/ Conducerea ASF sustine ca a fost avertizata ca va fi demisa daca se vor lua decizii dure la Astra

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro