Sari direct la conținut

Constantin Nita, despre listarea Romgaz: Subscrierea s-a finalizat la pretul de 30 lei/actiune. S-au obtinut 382 milioane euro

HotNews.ro

Listarea Romgaz a fost o actiune de succes, a declarat ministrul delegat pentru energie cu ocazia finalizarii perioadei se subscriere. „Desigur, faptul ca am iesit cu aceasta companie in afara tarii este iarasi un succes si intra in obiectivul nostru de internationalizare a companiilor romanesti. Interesul pentru Romgaz a fost mult mai mare decat pentru Transgaz si Nuclearelectrica. Subscrierea s-a finalizat la pretul de 30 lei/actiune”, a spus Nita. Practic, dimensiunea totala a ofertei a fost de 1,7 miliarde de lei (382 milioane euro). Pretul orientativ de vanzare a 15% din actiuni a fost stabilit intre 24 si 32 de lei.

Banii obtinuti vor fi utilizati la bugetul de stat. Lagat de investitiile pe care ar urma sa le faca Romgaz, Nita a spus ca „Romgaz trebuie sa fie un jucator si in Marea Neagra”. Intrebat daca departamentul pentru energie ia in calcul si implicarea Romgaz in explorarea potentialelor zacaminte de gaze de sist din Romania, Nita a raspuns „de ce nu?”.

Cu cateva zile inainte de lansarea ofertei, intervalul de pret a fost stabilit intre 24 si 32 lei/actiune, ceea ce insemna in total intre 328 milioane euro si 420 milioane de euro. In vara, reprezentantii Departamentului pentru Energie mizau pe obtinerea a circa 600 de milioane de euro din listarea Romgaz.

Nita a spus ca va continua acest tip de listare (actiuni la BVB si certificate de depozit la Londra) si anul viitor, cu Hidroelectrica.

In perioada 22 octombrie-31 octombrie, a s-a desfasurat oferta publica initiala de actiuni existente la bursa din Bucuresti si de certificate globale de depozit la bursa din Londra.

Pretul de oferta a fost stabilit la 30 Lei pentru o actiune, rezultand un pret de 9,25 USD, fiecare GDR reprezentand o actiune;

Dimensiunea totala a ofertei este de 1,7 miliarde de Lei (534 milioane de USD), cuprinzand 57.813.360 actiuni existente ale companiei sub forma de actiuni si GDR, reprezentand 15% din actiunile ordinare existente ale Societatii;

Este cea mai mare Oferta Publica Initiala realizata si prima privatizare a unei societati din Romania, care include o componenta de Certificatelor Globale de Depozit (GDR), ce vor fi tranzactionate in cadrul Bursei de la Londra

Aproximativ 40% din actiunile si Certificatele Globale de Depozit din cadrul Ofertei au fost vandute institutiilor si publicului din Romania si 60 % investitorilor institutionali din afara Romaniei

Includerea in Oferta a Certificatelor Globale de Depozit cu listarea acestora pe Bursa de la Londra a avut succes, permitand, in premiera, accesul unor noi fonduri internationale la Piata de Capital din Romania. Numarul total de GDR alocate a fost de 20.867.000, comparativ cu 36.946.360 de actiuni ordinare alocate.

Transa destinata investitorilor mici a fost majorata de la 15% la 20% din totalul Ofertei.

Alocare

  • investitori mici 20%
  • investitori institutionali romani 20%
  • institutie financiara internationala 13%
  • investitori institutionali straini in actiuni 11%
  • investitori in GDR 36%

Ca urmare a Ofertei, Ministerul Economiei va detine aproximativ 70 % din Actiunile Societatii. SC Fondul Proprietatea SA isi va mentine pachetul existent, de aproximativ 14,99 % din actiunile Societatii, restul fiind reprezentat de actiunile flotate liber pe piata.

Tranzactiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul ¬SNGR¬ si tranzactiile de actiuni pe bursa de la Bucuresti, sub simbolul ¬SNG¬ sunt planificate sa inceapa pe 12 noiembrie 2013.

Actionarul Vanzator si Fondul Proprietatea s-au angajat la o perioada de lock-up de 180 de zile, dupa inceputul tranzactionarii actiunilor si Certificatelor Globale de Depozit pe Bursele de la Bucuresti si, respectiv, Londra, supusa unor anumite exceptii si obligatii existente.

Goldman Sachs International si Erste Group Bank, in calitate de Joint Bookrunners vor retine 13% din veniturile brute obtinute de Actionarul Vanzator in cadrul Ofertei pentru a le utiliza in scopul activitatilor de stabilizare, pe o perioada de 30 de zile de la inceputul tranzactionarii actiunilor si GDR-urilor.

Romgaz este cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din Romania si, conform Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Societatea a detinut, in 2012, o cota de 50,1% din productia interna de gaze naturale si a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din Romania. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea si productia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea in depozite subterane si productia de electricitate. In 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Romgaz opereaza in prezent 3.257 de sonde de productie in Romania care acceseaza 147 de zacaminte comerciale, precum si 29 de sonde de explorare in noua perimetre on-shore. La 30 iunie 2013, Romgaz detinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi (echivalentul a 2.192,4 de miliarde de ftᅡ) si rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze (echivalentul a 464,6 de miliarde de ftᅡ), conform consultantului independent – DeGolyer & MacNaughton. Societatea detine acorduri petroliere pentru noua perimetre de explorare on-shore din Romania cu o suprafata totala de aproximativ 17.650 km2. In total, din 1997, in perimetrele aflate in concesiune, au fost facute peste 70 de noi descoperiri de gaze, ceea ce reflecta o rata de succes de 66% pentru pentru forari de explorare finalizate.

Societatea a incheiat o serie de parteneriate si alte acorduri de investitii comune pentru explorarea si dezvoltarea perimetrelor licentiate, atat in strainatate, cat si in Romania. In Slovacia si Polonia, Societatea detine cote de participare de 25% si 30% in parteneriate si, respectiv, in acorduri pentru explorarea, dezvoltarea si productia a cinci perimetre de explorare.

Pe teritoriul Romaniei, Societatea detine participatii (cuprinse intre 37,5% si 50%) in doua alte perimetre. De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu Lukoil, Vanco, Amromco Energy si Schlumberger Logelco, alaturi de alte contracte de asociere (joint venture) pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalatii din Romania si din strainatate.

Romgaz este, de asemenea, cel mai mare operator de inmagazinare subterana de gaze naturale din Romania. Societatea opereaza 6 depozite subterane de inmagazinare cu un volum total de lucru de 2,76 miliarde m3 si, potrivit ANRE, in 2012, a avut o cota de piata pentru inmagazinare subterana a gazelor naturale in Romania de 90%.

Societatea a intrat recent in sectorul de producere a energiei electrice prin achizitionarea, in februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalata de 800 MW.

Stire in curs de actualizare

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro