Sari direct la conținut

Constantin Nita: In domeniul energetic, avem negocieri avansate cu partea chineza si speram ca anul viitor sa fie semnate contracte/ Partea chineza, in inteligenta sa, a acceptat modul de lucru transparent stabilit in UE

HotNews.ro

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, sustine ca negocierile cu partea chineza sunt avansate in privinta a patru mari proiecte in domeniul energiei: reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti, termocentrala de la Rovinari si reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva. „Unele proiecte sunt in stare avansata de negociere si speram ca in cursul anul viitor sa fie semnate contractele. Acele contracte sunt evaluate la peste 5 miliarde de euro- partea chineaza, restul fiind participatia romaneasca”, a afirmat ministrul in cadrul Forumului Europa Centrala si de Est-China.

Acesta a precizat ca vor fi respectate regulile europene referitoare la transparenta. „Vreau sa precizez ca toate aceste proiecte urmeaza calea transparenta, cea care este stabilita de Uniunea Europeana. Partea chineza, in inteligenta sa, a acceptat modul acesta de lucru transparent”, a precizat Nita.

Constantin Nita a mai afirmat ca viitoarele proiecte sunt deschise tuturor invesitorilor, insa „in acelasi timp, sper ca investitiile chineze in Romania vor reprezenta cartea castigatoare a Chinei in Europa”.

Ministrul sustine ca nu doar cele patru proiecte sunt negociate cu partea chineza. „Sunt proiecte extrem de importante si nu sunt ultimele. Sunt inceputul, pentru ca mai avem proiecte care vor fi discutate cu partea chineaza”. „Vrem sa ne indeplinim obiectivul de securitate energetica si, in acelasi timp, sa devenim exportator de energie. (…)Unul dintre obiectivele noastre este dezvoltarea unei burse regionale de energie electrica si de gaze”, a adaugat ministrul.

Reamintim ca din 13 documente semnate, luni, la Palatul Victoria, intre partea romana si cea chineza, 6 sunt in domeniul energiei.

In domeniul energiei nucleare au fost semnate doua documente: un memorandum de ințelegere intre Departamentul pentru Energie din Romania si Administrația Nationala pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare si o Scrisoare de intenție intre SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN). Acestea se refera la constructia Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la peste 6 miliarde euro.

De asemneea, a fost semnata o scrisoare de confort pentru Tarnita-Lapustesti intre compania de proiect Hidro-Tarnita si compania chineza Sinohydro. Proiectul hidrocentralei Tarnita-Lapustesti este evaluat la peste 1,2 mld euro.

La Guvern, a fost parafat si un document pentru o afacere privata: Acord între MINGYANG Wind Power Group si PAUNESCU Corporation pentru investiții in centrale eoliene si echipamente de export. Bobby Păunescu a precizat, la Palatul Victoria, că parcul eolian, care va avea o putere de 200 MW, va fi realizat în următoarele 11 luni în zona Vaslui-Huşi, în baza unei investiţii a părţii chineze în valoare de 403 milioane dolari.

Complexul Energetic Oltenia a semnat cu China Huadian Corporation un acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari. Este vorba de o investitie de un miliard de dolari pentru construirea noului grup energetic de 500 MW de la Rovinari.

De asemenea, a fost semnata o intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva. Documentul a fost semnat intre Complexul Energetic Hunedoara si China National Electric Engineering. Proiectul a fost evaluat la circa 120 milioane de euro

Reamintim ca Bruxelles-ul a transmis celor 28 de state membre UE o circulara cu doua obiective majore privind relatiile cu China. Primul obiectiv este ca orice negociere bilaterala cu China sa nu treaca peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar. Al doilea obiectiv este ca statele membre sa informeze Bruxelles-ul in legatura cu eventualele acorduri incheiate cu China. Circulara a fost transmisa de Bruxelles cu citeva zile inainte de summitul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est, care va avea loc la Bucuresti in 25-29 noiembrie, si vine pe fondul ingrijorarilor liderilor comunitari fata de o posibila strategie chineza de tip „divide si cucereste”, pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro