Sari direct la conținut

Constantin Nita: Intr-o luna vom trimite in Parlament un proiect de modificare a Legii Energiei. Vom propune si crearea Bursei Gazelor care va da posibilitatea si producatorilor din alte state sa vanda pe piata romaneasca

HotNews.ro

In cursul lunii viitoare, Guvernul va trimite Parlamentului un proiect de lege care sa modifice Legea Energiei 123/2012, a anuntat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, cu ocazia Bucharest Forum 2013. Acesta a precizat ca proiectul va cuprinde toate normele UE care nu au fost transpuse pana acum in Legea aprobata cu un an in urma. Constantin Nita a mai spus ca proiectul va cuprinde si o propunere de infiintare a Bursei Gazelor. Aceasta bursa va da posibilitatea ca si alti producatori, din alte state, sa vina sa negocieze vanzarea de gaze pe piata romaneasca, a mai spus Nita. Acesta a precizat ca spera ca in doi ani sa fie finalizate toate proiectele de interconectare cu alte state, atat pe partea de gaze naturale, cat si pe partea de energie electrica.

„Acest lucru va schimba abordarea privind vanzarea gazelor naturale pe piata romaneasca, unde sunt doi jucatori, Petrom si Romgaz, dar vom da posibilitatea ca si alti producatori din alte state sa vina si sa negocieze vanzarea de gaze naturale pe piata romaneasca’, a spus ministrul Constantin Nita.

Legea trebuie modificata in conditiile in care Comisia Europeana a actionat in judecata Romania pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei electrice si a gazelor naturale, iar dosarele au ajuns deja pe rolul Curtii Europene de Justitie. Havrilet spune ca Ordonanta de Urgenta va cuprinde toate normele UE care nu au fost transpuse pana acum in Legea aprobata cu un an in urma.

Reamintim ca pe rolul Curtii Europene de Justitie sunt doua cauze, una pe energie electrica si cealalata pe gaze naturale, iar actiunile au fost introduse la data de 17 iulie 2013. Potrivit informatiilor HotNews, acuzatiile sunt grave in conditiile in care potrivit Comisiei Europene, in calitate de reclamant, Romania a incalcat foarte multe din obligatiile pe care si le-au asumat toate statele membre in vederea transpunerii Directiei 72/2009 privind piata energiei electrice si Directivei 73/2009 privind piata gazelor naturale. Comisia cere in justitie ca Romania sa plateasca penalitati de peste 60.000 euro pe zi (peste 22 milioane euro pe an) si cheltuielile de judecata. Mai grav este ca autoritatile romane nu au luat masuri din martie 2013 cand au fost avertizate ca Romania va fi actionata in judecata si pana in iulie cand dosarele au ajuns pe rolul Curtii. Autoritatile s-au ferit pana acum sa ofere informatii legate de acest proces.

Cele doua directive aveau termen de transpunere 3 martie 2011. Guvernul nu a respectat termenul avand atunci doar niste proiecte de legi aflate in dezbatere publica. Acele proiecte au suferit tot felul de modificari, autoritatile nereusind sa ajunga la o forma finala. In vara lui 2012 au fost transmise Parlamentului doua proiecte, unul pe energie electrica si celalalt pe gaze, au fost comasate si adoptate in regim de urgenta, in urma unor dezbateri rapide cu partile interesate. Asa s-a nascut Legea 123/2012 privind energia electrica si gazele naturale. In toata aceasta perioada, Romania se afla in procedura de infringement declansata de Comisia Europeana. Insa, pe langa aceasta lege, ar fi trebuit adoptate o serie de alte masuri, ceea ce nu s-a intamplat, de catre autoritatile responsabile: GUvern, ministerul energiei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Acesta este motivul pentru care procedura de infringement a continuat si s-a ajuns la ultima faza, cea de actiune la Curtea Europeana de Justitie. Comisia acuza autoritatile ca nu au transpus mai multe articole din fiecare directiva in parte sau ca nu au comunicat masurile luate in aceasta privinta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro