Constructorul conductei Iasi-Ungheni: Lucrarile vor fi incheiate la termen, in decembrie
Consortiul care construieste conducta de gaze Iasi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems (Austria), Inspet si IPM-Partners (Romania), sustine ca va respecta termenul contractual pentru executia „firului principal” al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013, potrivit Mediafax.
„Lucrarile de sudare la firul principal al conductei sunt prevazute sa inceapa in 2 octombrie 2013, data la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotarare de guvern. Pana la data enuntata, se vor realiza lucrari de sudare a conductelor in organizarile de santier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru executia firului principal al conductei si toate activitatile si actiunile realizate si prezentatate sunt de natura a sustine acest termen si angajamentul executantului”, se arata intr-un comunicat transmis de consortiu.
Consortiul considera „injuste” comentariile si reportajele de presa privind stagnarea lucrarilor.
Contractul pentru constructia tevii de gaz a fost semnat in 21 august intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firmele membre ale consortiului.
ANRM a transmis, vineri, un comunicat in care arata ca pana la 20 decembrie 2013 urmeaza sa fie finalizat firul principal al conductei, asa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul Romaniei.
Potrivit ANRM, activitatile de expropriere au fost aprobate in 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisa pana in 2 octombrie. Contractul pentru executia lucrarilor pe teritoriul Romaniei a fost semnat in 21 august.
„In perioada 23 septembrie-2 octombrie asociatia (consortiul) va demara lucrarile de constructii-montaj pe terenuri libere de acces in lungime totala de 3,5 kilometri”, se arata in comunicatul ANRM.
Cele trei firme arata ca „o mica parte a materialului tubular” a fost disponibila in stocuri la inceperea proiectului, iar partea principala de teava va fi livrata in intervalul 23-28 septembrie.
„In prezent, in Portul Constanta sunt 6.000 metri de teava izolata, care, dupa operatiunile vamale, incepand cu 23 septembrie urmeaza sa fie transportate pe cale rutiera spre santierele din zona Iasi. Tot pe cale rutiera, in perioada 25-28 septembrie, vor sosi in santier inca 6.500 metri de teava izolata”, precizeaza ANRM in comunicat.
Administratorul Habau PPS Pipeline Systems, Karl Leidenfrost, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca cei aproape 6.000 de metri de conducta au ajuns vineri in Portul Constanta, din Turcia, ca au fost amenajate doua organizari de santier in partea romana si ca dupa transportarea conductei pe amplasament vor incepe lucrarile.
„Noi am inceput cu organizarea de santier, am facut cu Transgaz predarea de amplasament, pe tot traseul am pus pichete unde vine conducta. Pe cei 32 de kilometri cat sunt partea romana, s-au facut organizari de santier in doua zone. (¬) Acum asteptam cea mai mare parte de conduca. Astazi, prima parte, de aproape 6.000 de metri de conducta, a venit din Turcia in Portul Constanta. Dupa procedura vamala, cel mai tarziu luni va incepe transportul conductei la santier”, a spus Karl Leidenfrost.
El a explicat ca fiecare dintre cei trei parteneri care compun asocierea de firme ce realizeaza acest proiect pe partea romana, respectiv Habau PPS Pipeline Systems SRL, IPM Partners Ploiesti si Inspet Ploiesti, va realiza cate un tronson de 10,7 kilometri din conducta.
In schimb, pe partea moldoveneasca, unde conducta va avea o lungime de putin peste zece kilometri, liderul de asociere Habau PPS Pipeline Systems realizeaza, conform contractului incheiat cu autoritatile din Republica Moldova, 50 la suta din conducta, ceilalti doi parteneri urmand a construi cate 25 la suta din conducta.
Administratorul Habau PPS Pipeline Systems SRL a mai spus ca pentru acest proiect au fost comandati 32.000 de metri de teava.
Compania austriaca Habau are, potrivit lui Leidenfrost, 3.500 de angajati, o cifra de afaceri un miliard de euro si lucreaza in Europa si America de Sud. In Romania, Habau activeaza din anul 2000 si are parteneri precum Transgaz, Conpet si Petrom, pentru care a pus in aplicare proiecte privind constructia de conducte.
Precizarea vine dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat vineri, pe santierul gazoductului, ca termenul lunii decembrie nu va putea fi probabil respectat pentru interconectarea conductelor de gaze din Romania si Republica Moldova.
„Daca in contractul constructorului e trecuta luna februarie, trebuie sa tinem cont de acest termen si poate va trebui sa informam Bruxelles-ul ca nu vom putea da Moldovei acea jumatate de miliard de metri cubi de gaze”, a spus Basescu. „Poti sa faci spectacole de sunet si lumina la Rosia Montana ca-i intre noi, bagi niste mineri in galerie turistica si-i scoti. dar aici nu e turism, e geopolitica si se uita o Europa intreaga. Comisarul Oettinger stia ca in decembrie Moldova va primi gaze prin Romania”, a mai atacat presedintele Basescu, facind trimitere directa la vizita din august a lui Victor Ponta, cand premierul a fost intampinat pe un santier plin de tevi si utilaje, care ulterior au disparut.